Bataattihummus2

Nautin mieluiten papuni erilaisten tahnojen ja dippien muodossa. Pääsyy on herkullinen maku ja olomuoto mutta ehkäpä muusaus tekee pavuista myös hieman helpommin sulavia. Mene ja tiedä, herkistelijävatsani ainakin pysyy hiljaisempana tällä tavoin.

Surauttelen hummus-tyyppisiä lisukkeita tämän tästä, aineksista joita sattuu olemaan. Reseptejä en juuri kirjoita ylös. Tämä bataateista ja valkopavuista syntynyt töhniitti saavutti kuitenkin niin suuren suosion, että sen julkaisua suorastaan vaadittiin.

Paputahnoja kannattaa tehdä kerralla vähän enemmän. Ne säilyvät muutaman päivän jääkaapissa ja loput voi pakastaa kertakäyttöerissä. Tällöin ravinteikas kasviproteiinin lähde on helposti käden ulottuvilla. Osa tästä erästä kulki mukana mökkiviikonlopulle, osan säästin arkiviikon lounasevääksi. Hoksasin idean dippipurkista Henri Alenin ohjeesta Hesarin ruokasivuilla. Tämä dippi on aivan parasta tuoreen kukkakaalin ja paprikan kanssa mutta tästä purnukasta löytyi kurkkua, porkkanaa ja tuoretta fenkolia. Tahna toimii aivan kaiken kanssa, myös leivän päällä (ja suoraan purkista nuoltuna).

Koska en – tietenkään – kirjoittanut ohjetta muistiin, resepti saattaa olla hieman sinne päin. Joka tapauksessa siitä tulee herkullinen, sillä kaikki missä on bataattia ei voi olla kuin hyvää.

Bataattihummus

Bataatti-valkopapudippi

  • 1 bataatti
  • 2 prk suuria valkoisia papuja tai saman verran itse keitettyjä (n. 0,75 l kypsiä papuja)
  • 1-2 valkosipulinkynttä
  • 5 aurinkokuivattua tomaattia
  • 1 sitruunan mehu (tai maun mukaan)
  • 0,75 dl kylmäpuristettua seesamiöljyä
  • 1 tl jeeraa
  • 1/2 tl jauhettua korianteria
  • 1/2 tl kuivattua rosmariinia
  • suolaa ja mustapippuria maun mukaan

Paahda bataatti kuorineen 200 asteisessa uunissa pehmeäksi (n. 1/2 t). Jos käytät tölkkipapuja, huuhtele ja valuta ne siivilässä. Levittele uunipellille leivinpaperin päälle ja paahda niin ikään, kunnes pavut kuivahtavat. Näin saat tölkin maun häädettyä.

Kuori ja paloittele kypsä bataatti. Laita kaikki ainekset tehosekoittimen tai sauvasekoittajan kulhoon ja surauta tasaiseksi massaksi. Lisää suolaa ja sitruunan mehua maun mukaan. Säilytä jääkaapissa kannellisessa purkissa.

Bataattihummus3_1

2 kommenttia “Lounaspurnukassa : Bataatti-valkopapudippi”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *