Salde2

Syksy on saanut ainakin tämän kokkikolmosen taas kiinnostumaan juureksista. Tällä kertaa kauppareissulla koriin päätyi palsternakkoja. Jossain törmäsin sellaiseenkin tietoon, että suomalaiset käyttävät keskimäärin alle yhden palsternakan vuodessa. Aika vähän siis, ja monilla sekin varmaan kuittaantuu parilla kikkareella keittojuuresten joukossa.

Palsternakka on aromikas ja porkkanan tapaan makea, kiitos sen sisältämän sokerin ja eteeristen öljyjen. Kuituja, C-vitamiinia ja varsinkin kaliumia on myös runsaasti. Joten palsternakka tekee hyvää sydämelle muutenkin kuin makuhermoja kutkuttamalla. Keveä makeus tekeekin palsternakasta monikäyttöisen. Se sopii jopa makeisiin leivonnaisiin vähän serkkunsa porkkanana tapaan. Itse pidän siitä eniten kuitenkin uunipaahdettuna.

Työskennellessäni kasvisravintolassa linssi-palsternakkasalaatti oli yksi lemppareitani. Tein nyt siitä oman versioni. Salaatti on sellaisenaan täydellinen ateria mutta sen voi tarjota myös lämpimänä lisukkeena. Homman juju on paneutua hieman maustepuoleen paahtamalla kokonaisia fenkolin ja korianterinsiemeniä ja jauhamalla ne käsin. Voin vakuuttaa, että vaiva kannattaa. Myös unikonsiemenet ovat kiva lisä (kuvan annoksessa vaaleita), mutta eivät niin välttämättömiä.

Salde1

Linssi-palsternakkasalaatti

  • 3 reilun kokoista palsternakkaa
  • 2,5 dl keitettyjä vihreitä tai beluga-linssejä
  • 1/2 purjo (valkoinen osa)
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1/2 dl kylmäpuristettua seesami- tai oliiviöljyä
  • suolaa ja mustapippuria myllystä
  • 3 rkl omena(siideri-)viinietikkaa
  • 2 tl hunajaa tai agavesiirappia
  • 250 g tuoretta (baby-)pinaattia
  • tuoretta persiljaa

 

Mausteseos:

  • korianterin siemeniä
  • fenkolin siemeniä
  • (unikonsiemeniä)
  • paprikajauhetta

 

Lämmitä uuni 220 asteeseen. Pese palsternakat huolellisesti. Leikkaa pitkittäin sopiviksi suupaloiksi. Viipaloi purjo sentin renkaiksi. Levittele kasvikset leivinpaperilla päällystetylle pellille ja sekoita joukkoon 2 rkl öljystä, suola ja mustapippuri. Paahda, kunnes pinta saa vähän väriä ja palsternakat pehmenevät (n. 20 min). Keitä sillä aikaa linssit kypsiksi ohjeen mukaan. Huuhtele kylmällä vedellä ja valuta hyvin.

Paahda mausteita kuivalla pannulla, kunnes ne alkavat tuoksua. Jauha morttelissa. Sekoita uunista tulleisiin palsternakkoihiin hunaja. Lisää linssi, etikka ja mausteseos sekä loput öljystä. Tarkista maut ja lisää tarvittaessa suolaa, pippuria, etikkaa tai makeutusta. Sekoita käsin möyhien joukkoon pinaatinlehdet ja lopuksi silputtu persilja. Tarjoa lämpimänä tai viilennettynä.

Salde3

8 kommenttia “Linssi-palsternakkasalaatti”

  1. Kiitos ohjeesta, tein juuri tänään palsternakkapihvejä ja mietin mitä uutta siitä voisi kehitellä, joten tämä resepti tuli kuin tilauksesta. Phvit syötyäni tämä valmistuukin varmasti, sen verran makoisalta näyttää. Kiitti!

  2. Minä syön sitten palsternakkoja niiden muiden ihmisten edestä. Vaikea heittää arviota, montako menisi vuodessa, mutta monta! Palsternakka on superherkkua sekä uunissa että pannulla paahdettuna. Voi ihanaa, kun nyt on paras juuresaika.

    Herkullisen näköinen annos.

  3. Jostain resepteista vain tietaa…. Tama oli suussasulavan herkullista! Kavin heti reseptin satuttua silmaan vihanneskaupan kautta (Pariisissa on onnellisesti viela pienia vihannes-hedelmakauppoja joka korttelissa). Ja nappasin vlopun aamupalalle lucumatuorepuuro-ohjeesi cocovinshopin puolelta; kiitos kokkailuinspiraatiosta 🙂

    1. Hei Hanna,

      kiitos linkkauksesta 🙂 Yhdistelmä vaikutti erinomaiselta ja dukkah sopii varmasti tämän salaatin maustamiseen myös.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *