IMG_0657

Tämä maanantai alkaa hyvillä uutisilla: Hesari kirjoittaa, että Suomi syö alkuvuonna vihanneksia, salaatit käyvät kaupaksi ja lehtikaalin myynti on kahdessa vuodessa peräti seitsenkertaistunut. (Wau!) ”Ruokablogeilla ja kokkiohjelmilla on suuri vaikutus tiettyjen ruokien menekkiin.” (Jes!) Ilahduttava on myöskin tieto, että Suomessa on tarjolla poikkeuksellisen paljon tarjolla kotimaisia vihanneksia vuoden ympäri. Jopa enemmän kuin Ruotsissa, joka muuten tuntuu olevan askelen edellä Suomea esim. luomutarjonnan suhteen. Voi vain olettaa, että kysynnän lisääntyessä myös tarjonta kasvaa.

Vaikka samassa artikkelissa epäillään, että kyse olisi lähinnä tammikuun ryhtiliikkeesta, uskon että ilmiö on laajempi: Vastuu omasta terveydestä ja hyvinvoinnista otetaan yhä enemmän omiin käsiin. Vaikka elämäntapamutos alkaisi kuukauden kokeiluna, hyvä olo motivoi monia jatkamaan. Ja mitä enemmän tietoa, ideoita ja vaikkapa inspiroivia kuvia hyvää tekevästä ruoasta on tarjolla, sitä helpompaa on innostua päivästä toiseen.

Värikkäistä kasviksista, tuoksuvista yrteistä ja vihreänä rehottavista salaattipuskista on helppoa innostua. Entäpä sydäntalven todellinen sesonkiruoka: kellarista kaivetut Suomi-juurekset? Bataatti on pop, mutta pääsevätkö sen seuraan kalvas palsternakka, rujo lanttu ja karun kaunis selleri?

SONY DSC

Tunnustan, että varsinkin lanttua tulee syötyä aika vähän. Ehkä maku on kuitenkin vähän voimakas päivittäiseen käyttöön tai kenties kiintiö lantturaasteesta tuli jo lapsuudessa täyteen. Pistävyys kertoo kuitenkin sukulaisuussuhteesta kaalikasveihin. Lanttu syntyi ilmeisesti kaalin ja nauriin mennessä kimppaan. Karvaus kasveissa viittaa yleisesti maksan toimintaa tukeviin ominaisuuksiin, joten lantun voi hyvin lukea detox-kasvisten joukkoon. Yllättävää kyllä, lanttu löytyy myös sallittujen listalta FODMAP-ruokavaliota noudattavilla. Lisäksi haluan nostaa juureksen arvoa kukkaron kaverina, sillä lanttu on halpaa ja mötköstä tulee paljon syötävää.

Tuoreena lanttu erittäin C-vitamiinipitoinen, mikä on antanut sille lisänimen ”pohjolan appelsiini”. Tästä joutuu tinkimään, kun lantun kypsentää, mutta monia muita hyviä ravinteita jää silti jäljelle. Lantussa on paljon kaliumia ja kivasti myös kalsiumia, magnesiumia ja fosforia.

Lanttulaatikko saa jäädä jouluun. Nopealle arki-illalle valmistaisin lantusta helpon ja huokean keiton. Kun kaveriksi lorauttaa kookosmaitoa, ollaankin jo herkkuosastolla. Tähän soppaan soseutin myös tuoretta fenkolia, joka jakaa lantun makean puolen. Mausteeksi kurkumaa, reilusti tuoretta inkivääriä ja jauhettuja fenkolin siemeniä, jotka auttavat myös ruoansulatusta. (Jos vaikka lanttu sittenkin sattuisi vatsassa pulputtelemaan.) Parhaat keitot viimeistellään maukkailla lisukkeilla. Tähän paahdoin uunissa rapeaksi höylättyä fenkolia.

IMG_0668

Lanttu-kookoskeitto ja fenkoli-krispiä

4:lle

  • 2 keskikokoista lanttua (n. 1250 g)
  • 2 tuoretta fenkolia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 rkl seesami- tai neitsytkookosöljyä
  • 11/2 l kasvislientä
  • n. 5 cm:n pala tuoretta inkivääriä
  • 1 tl kurkumajauhetta
  • 1 tl fenkolinsiemeniä jauhettuna
  • 2 tl hunajaa tai vaahterasiirappia
  • 1 tölkki kookosmaitoa
  • suolaa ja mustapippuria maun mukaan

 

Kuori ja kuutioi lanttu. Suikaloi fenkolit ja silppua valkosipulit. Freesaa muutama minuutti öljyn kanssa suuressa kattilassa ja lisää myös kurkumajauhe, raastettu inkivääri ja fenkolinsiemenet. Sekoittele pari minuuttia ja lisää sitten kasvisliemi. Hauduta n. 15 min. tai kunnes kasvikset ovat pehemennet. Soseuta sauvasekoittimella tai blenderissä. Kaada keitto takaisin kattilaan ja vatkaa joukkoon kookosmaito. Mausta pippurilla ja lisää tarvittaessa suolaa. Tarjoa fenkoli-krispin kanssa.

IMG_0689

Fenkoli-krispi

  • 1 tuore fenkoli
  • hiukan oliiviölyä, suolaa ja mustapippuria

 

Höydää fenkoli ohuen ohuiksi siivuiksi mandoliinileikkurilla tai juustohöylällä. Sekoita viipaleisiin hieman oliiviöljyä ripaus suolaa ja pippuria. Levittele ohueksi kerrokseksi leivinpaperoidulle uunipellille ja paahda 100 asteisessa uunissa, kunnes lastut ova rapeita. Tarjoa keiton lisukkeena tai napostele sellaisenaan.

IMG_0681IMG_0662

5 kommenttia “Lanttu-kookoskeitto ja fenkoli-krisipiä”

  1. Resepti vaikuttaa mielenkiintoiselta. Hyva etta muistutat muistakin juureksista kuin porkkanasta. Kyseiset juurekset ovat oleet liikaa unohduksissa. Hyva Outi!

    1. Kiitos! Juureksissa on paljon hienoja makuja ja rakenteita ja käyttöä voisi kyllä kehitellä entistä monipuolisemmaksi omassakin keittiössä.

  2. Keitto näyttää tosi herkulliselta.Minulla on lapsuudesta ollut lanttuinho,jota olen yrittänyt vähentää mutta…
    Mahtavaa että kasvisten saanti ja kysyntä on Suomessa kasvanut:)

    1. Muistan elävästi kelmeät lanttulohkot koulun keittolassa ”jälkiruokana”… Ja veikkaan, että moni muukin jakaa lapsuudessa syntyneen lanttuinhon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *