Tämä postaus on odottanut vuoroaan jo tovin. (Kuten huomaatte, kuvissa on päivänvaloa.) Myös dosat saivat odottaa kokeilulistalla aikansa: Kiintiö täyttyi hetkeksi, kun sain käryttää intialaisia herkkulettuja viikoittain OmNamin keittiössä. Dosa-rakkaus ei silti ole haaltunut, sillä riisi-linssitaikinasta paisteltavat krepit ovat superherkullisia ja lisäksi lettukategorian ravinteikkaammasta päästä.

Dosa on siis se lettu ja voidaan valmistaa monin tavoin. Se voi olla myös makea, mutta monet tuntevat ensisijaisesti ruokaisan masala dosan. Se kätkee sisäänsä mausteisen perunatäytteen, kylkeen kauhotaan usein raikasta sambaria ja kookoschutney’a.

nauriit

Perunan sijaan sävelsin oman täytteeni lantusta, joka on laimeaa perunaa maukkaampi ja ui intialaisessa mausteissa kuin kala vedessä. Dosa taikinan toteutin muuten perinteiseen tyyliin, hieman mutkia oikoen tosin. Taikinaa hapatetaan yön yli, mikä saattaa tuntua aikaa vievältä stepiltä, mutta vaiva kannattaa. Keveä fermentointi parantaa sulavuutta ja vähentää palkokasvien usein aiheuttamia vatsavaivoja.

dosa_vaaka

Masala dosa lanttutäytteellä

4:lle, valmistus 45 min + riisin ja linssien liotus ja taikinan hapatus n. 12 – 18 t

Dosa-taikina

  • 1/2 l riisiä (itse käytin tummaa basmatia)
  • 1 1/4 dl kuorittuja ja halkaistuja mustia linssejä (urid dal, etnisistä ruokakaupoista) (voi korvata myös punaisilla linsseillä, kuten täällä)
  • 1 tl sarviapilan siemeniä
  • vettä linssien ja riisin liotukseen
  • 1 tl suolaa
  • vettä tai tarpeen mukaan
  • kookosöljyä tms. paistamiseen

Laita illalla huuhdellut linssit ja riisit sekä sarviapilan siemenet likoamaan. (Perinteisissä resepteissä ne käsketään liottamaan erikseen mutta itse en ole huomannut eroa lopputuloksessa.) Siivilöi seuraavana päivänä seos ja huuhtele (osassa ohjeista taikinaan käytetään liotusvesi mutta oma masukkini sanoo moiselle nounou, sillä liotusveteen irtoaa mm. juuri niitä suolistossa kuplivia oligosakkarideja). Tehosekoita riisisekoitus erissä sileäksi seokseksi lisäten sen verran vettä, että saat paksun pannukakkutaikinan. Siirrä suureen kulhoon ja jätä peitettynä hapattumaan lämpimään paikkaan 8 – 12 tunniksi.

taikina

Valmis taikina tuoksuu hieman happamalta ja kuplii kauniisti. Valmista ennen dosanpaistelua lanttutäyte ja haluamasi lisukkeet.

lanttucurry

Lanttu-curry

  • 2 rkl kookosöljyä
  • 1 tl mustia sinapinsiemeniä
  • 1/4 tl hajupihkaa (asafoetida, hing – jätä pois, jos et löydä)
  • 2 keskikokoista lanttua pieninä kuutioina ja kypsennettynä
  • 1 pieni sipuli silputtuna
  • 1/2 tl jauhettua kurkumaa
  • 2 tuoretta punaista chiliä
  • 2 cm pätkä tuoretta inkivääriä
  • (6 curryn lehteä)
  • nippu tuoretta korianteria

Kuori ja kuutioi lanttu, höyrytä kypsäksi tai keitä pienessä vesitilkassa. Hienonna sillä välin chilit ja inkivääri. Kuumenna öljy laakeassa kattilassa ja paahda sinapinsiemeniä hetki, kunnes ne alkavat poksua. Lisää asafoetida (ja curryn lehdet) ja anna kihahtaa. Alenna lämpöä ja sekoita joukkoon sipuli. Kuullota hetki ja lisää kurkuma. Lisää inkivääri-chiliseos ja pyöräytä. Lisää lanttukuutiot, tarvittaessa hiukan vettä ja anna hautua viitisen minuuttia. Ota liedeltä ja silppua joukkoon tuore korianteri.

Paista dosat:

Intian mamma paistaa dosat laakealla tawa-pannulla mutta homma käy ihan hyvin normipannullakin, varsinkin jos ei tavoittele ohuen ohutta kreppiä. Sipaise paistamista varten pannun pohja kookosöljyllä tai muulla paiston kestävällä öljyllä ja levitä kauhallinen taikinaa ohueksi kerrokseksi pannun pintaan. Sudi hieman öljyä myös letun reunoille ja paista keskilämmöllä, kunnes pinta hyytyy. Doshat paistetaan usein vain toiselta puolelta mutta halutessasi voit myös kääntään letun.

lettu

Levitä dosan keskelle täyte ja käännä reunat päällekäin puolikuuksi tai kuten annoskuvassa.

tayte

Dosa on paras tarjottuna suoraan pannulta vielä kihisevän kuumana ja rapeana. Siis ruokaa, jota kannattaa kokoontua kokkailemaan yhdessä ja vaihtaa paistomestaria välillä. Omat suosikkilisukkeeni ovat kookoschutney (hyvä ohje esim. täällä)…
kookoschutney

…ja simppeli tomaattirelishi.
tomaattirelishi

Omalta lautaseltani löytyi myös tujaus rusinachutney’a, joka toi kivan makean elementin kokonaisuuteen. Muukin makea chutney käy.

dosa_pysty

SaveSave

4 kommenttia “Dosat lanttutäytteellä (v, gf)”

  1. Mä olen nyt täysin hurahtanut dosaan,ja olenkin laittanut dosataikinaa fermentoitumaan viikottain:) Täytyykin seuraavalla kerralla kokeilla ural dalilla,sitä on pussi kaapissa:)

    1. Haha, tautia on liikkeellä! Meillä höyryteltiin tänään idlejä, joista pidän melkein vielä enemmän. Kunhan tilaamani höyrytysmuotit (tai mikä ikinä niiden nimi onkaan…) saapuvat perille pääsen ehkä kirjoittelemaankin aiheesta.

  2. Mikä olikaan käyttämäsi hingin tuotemerkki? Kyselin etnisistä ja oli myynnissä ainoastaan Vandevin hingiä, jossa on vehnäjauhoa. Steenbergillä olisi hingin ja sarviapilan sekoitus, mutta sitä ei tietääkseni saa Suomesta.

    1. Oma purnukkani on Jenkeistä ja Whole Foodsin omaa merkkiä. Luulenpa, että puhas hing täytyy tilata netistä tai tuliaisena. .

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *