IMG_1175

Pottupottunen

Olin jotenkin uskotellut itselleni, että peruna on vähän epäkelpo eväs. Ehkä olin saanut vaikutteita näkemyksistä, joiden mukaan perunan hiilarit ovat huonoja, nostavat verensokerin rakettina taivaalle ja muodostavat michelinin keskivartalolle. Paleo ja raakaruoka ovat tuoneet omat vaikutteensa lautaselleni, eikä perunaa näy kummankaan listoilla. Myös yleisesti tarjolla olevan perunan heikko laatu on osasyyllinen. Kumiperuna ja kinder-yllätysperuna lienevät tuttuja lajikkeita kaikille kouluruokailun suorittaneille.

Peruna on kuitenkin loistava esimerkki siitä, miten ravintokeskusteluissa mielipiteet vaihtelevat laidasta toiseen. Toinen koulukunta nimittäin kehuu perunaa ravintopommiksi, joka pitää olon kylläisenä pidempään kuin muut ruoka-aineet. Jotkut perunafanit ovat jopa altistaneet itsensä tosielämän rottakokeeseen ja testanneet, olisiko mahdollista elää pelkällä perunalla. Ilmeisesti, vieläpä aika mainiosti, ellei ruokavalion yksitoikkoisuus haittaa.

On kuitenkin perunoita ja Perunoita. Kyseenalaisen laadun lisäksi tarjolla on yleensä vain muutamaa sorttia perunan huikeasta lajikirjosta. Ja on sanomattakin selvää, että nämä ovat niitä satoisiksi, sään ja taudinkestäviksi jalostettuja tehoperunoita.

Perunahistorian lyhyt oppimäärä kertoo, että Suomeen 1700-luvulla rantautuneista perunan esiäideistä alkoi pian muotoutua useita maatiaiskantoja, joiden muodot, värit, maku ja käyttötarkoitukset erosivat toisistaan. Jo tällaiset nimet, kuin Karjalan musta, Lemin kirjava, Haalikas tai Vanha punainen kertovat, että perunaa on saanut melkein kaikissa sateenkaaren väreissä. Jos matkataan vielä kauemmas, eli perunan synnyinseuduille Peruun, perunan monimuotoisuus on suorastaan hämmentävää.

Nykyään Puikula on maatiaisista ainoa, joka on päässyt kotitarvelijelyä laajempaan levikkiin. Muiden saatavuus on asialle omistautuneiden viljelyharrastajien varassa.

Peruna on Mieliruokaa

Perunaa voi syystä pitää mieliruokana. Vaikkei menisi niin pitkälle, että promoaisi perunaa mielialalääkkeiden sijaan, peruna sisältää useita hyvän mielen ainesosia. Tässä kohtaa on kuitenkin heti syytä todeta, että kyse ei ole perunalastuista, ei edes uunirapeista ranskalaisista, vaan hellävaraisesti kuorineen kypsennetyistä potuista ja varsinkin luomu-sellaisista. Perunan kuoressa tai heti sen alla piilee antioksidantteja, kilpirauhasen toiminnalle tärkeää jodia, monien välittäjäaineiden tuotannossa tarvittavia B6-vitamiinia ja folaattia. Mitä värikkäämpi peruna, sen parempi, sillä erityisesti punaiset ja tummansiniset perunalajikkeet sisältävät mm. luteiinia ja antosyaania, samoja antioksidantteja, jotka tekevät mustikasta supermarjan. Rosamunda ja silloin tällöin marketistakin löytyvä Blue Kongo pääsevät siis superperunoiden kastiin. Perunassa on myös kuituja ja jonkin verran proteiinia sekä kukoamini-nimistä yhdistettä, jolla näyttäisi olevan verenpainetta laskeva vaikutus. Perunan hiilihydraatit auttavat aminohappo tryptofaanin kulkeutumista aivoihiin, mikä on välttämätöntä serotoniinin tuotannolle ja ylläpitää hyvää mieltä. Peruna sopii myös FODMAP-ruokavalioon ja toimii yleensä herkkävatsaisillakin. Perunan aikaansaama kylläisyyden tunne liittää sen itseoikeutetusti lohturuokien listalle ja jos perunan nautiskelu saa aikaan raukean olon, se kannattaa ajoittaa suosiolla ilta-aikaan – ja antaa itselleen lupa ottaa iisisti.

Lajike nimeltä ”Luomuperuna”

Jos mahdollista, peruna kannattaa siis popsia kuorineen ja luomuna. Perunaan ja sen kuoriin kertyy herkästi kasvinsuojeluaineita ja muita tavisperunan viljelyssä käytettäviä kemikaaleja. Luomuperunan lajikirjo on kuitenkin perusmarketissa vielä kehnompi kuin tavallisten pottujen. Yleensä tarjolla on vain ”luomuperunaa”, vieläpä paperisäkissä, jolloin ei pääse edes suorittamaan aistinvaraista valintaa.

Kuten viime postauksessa mainitsin, innostuin siis suuresti, kun Raakatorilta löytyi peräti neljää sorttia lajikeuvauksineen. Perunahan on aina syytä valita käyttötarkoituksen mukaan, sillä muusiperuna ei toimi keitossa eikä keittoperuna uunissa. Alakuvan jauhoinen Van Gogh sopii muusiin tai uuniin, Siikli taas keitinperunaksi ja Opera on jotain siltä väliltä.

IMG_1126

Perunainspiraatiossa syntyi Siiklistä arki-illan lämmin salaatti, jossa peruna ja lehtikaali pääsivät kimppaan. Lehtikaalibuumi on synnyttänyt kivoja uusia innovaatioita, kuten tämän Varpion ruukkulehtikaalin, jota olen viime aikoina hamstrannut aina kohdalle sattuessa.

IMG_1157

Tässä salaatissa keitetään ensin perunat ja lämpimien pottujen joukkoon lisätään pehmennetty lehtikaalisalaatti. Lopputulos on nälän ja mielen tyynnyttävä kulhollinen arkirakkautta.

IMG_1180

Lämmin peruna-lehtikaalisalaatti

4:lle

  • 1 kg kiinteitä (luomu-)perunoita (esim. Siikli tai Nicola)
  • Keittämiseen: 1/2 litraa vettä, 1/2 tl laadukasta suolaa, 1 tl kookos- tai intiaanisokeria
  • 250 g lehtikaalia
  • 1/2 tl laadukasta suolaa
  • 1 rkl vaahterasiirappia tai juoksevaa hunajaa
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 dl kivettömiä kalamata-oliiveja
  • 11/2 luomusitruunaa
  • 1 dl kurpitsansiemeniä
  • 1 rkl tuoretta timjamia tai 1 tl kuivattua
  • 2 rkl kurpitsansiemenöljyä ja 2 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä tai vastaava määrä pelkkää oliiviöljyä
  • reilusti vastarouhittua mustapippuria

 

Viimeistelyyn:

  • 1/2 granaattiomenan siemenet, (luomu-parmesaania)

 

Kuumenna n. 1/2 l vettä kiehuvaksi ja lisää veteen sitruunanpuolikas, 1/2 tl suolaa ja 1 tl kookos- tai intiaanisokeria. Harjaa perunat puhtaiksi ja leikkaa kuorineen lohkoiksi. Laita kiehuvaan veteen. Hauduta kannen alla kypsiksi, n. 10 – 15 min. Kokeile kypsyyttä puisella cocktail-tikulla. Koostumus saa olla kypsä mutta napakka.

Paahda kurpitsasiemenet kevyesti kuivalla pannulla. Riivi lehtikaaleista keskiruoti tai jos käytät pehmeälehtistä ruukkulehtikaalia, poista vain kovimmat varret. Lisää suuressa kulhossa lehtikaalin joukkoon 1/2 sitruunan mehu, suola, puolet öljystä ja vaahterasiirappi tai hunaja. Hiero käsin kaalin rakenne pehmeäksi.

Kaada perunoiden keitinvesi pois. Raasta joukkoon 1 sitruunan kuori, purista toinen valkosipulinkynsi ja lisää lopun sitruunan mehu sekä öljy ja tuoretta tai kuivattua timjamia. Pyöräytä sekaisin. Sekoita kaalikulhossa kaikki ainekset keskenään ja rouhi joukkoon myös runsaasti mustapippuria. Viimeistele granaattiomenan siemenillä ja tarjoa heti. Jos pidät parmesaanista, sitäkin voi raastaa hiukan annoksensa päälle.

IMG_1173

13 kommenttia “Lämmin peruna-lehtikaalisalaatti”

    1. Kurpitsansiemenet ovat ihania salaateissa, puuron tai jogurtin päällä ja ihan sellaisenaan. Käytän niitä paljon.

  1. Hihi, minullekin nuo perunan mustamaalausjutut vaikuttivat aikansa, mutta nyt sillä herkutellaan taas ilolla ja ilman omantunnontuskia. Tämä perunasalaattisi kuulostaa ihanalta. Tuollainen sitruunainen öljykastike sopii erinomaisesti potulle. Ja lehtikaali nyt sopii vähän sinne sun tänne!
    Tuo paperipussissa myyminen luomupotun suhteen on minullakin kenkuttanut. Tällainen ikävän vaativa asiakas kun haluaisi nähdä mitä ostaa. Ja nirppanokka haluaisi perunansa valmiiksi pestynä 😀 Mikä lie imagojuttu, että ne luomut pitää myydä multaisina.

    1. Joo, jännästi sitä omaksuu vaikutteita melkein huomaamatta. Ei meillä pottu ollut varsinaisesti boikotissa, mutta huomasin usein vääntäväni muusia bataatisa tai kukkakaalista. Hyviä kyllä nekin. Sitruuna ja peruna ovat kyllä oma suuri ihastukseni tällä hetkellä.

  2. Kiva jos tuulet alkavat olla kääntymässä perunan suhteen. Itse olen syönyt sitä aina silloin tällöin koska se on oikein laitettuna hyvää, enkä usko minkään tietyn ruoka-aineen totaalisen poisjättöön. Meilläkin syödään usein kuorineen uunissa tehtyjä perunoita, mutta harmi vaan täällä meillä päin luomuperunat ovat lähestulkoon aina nahistuneita. Paperipussissa kun vielä pitäisi ostaa ne, ei pääse tarkistamaan laatua ennen ostamista. Ja vielä pitää lisätä, että Perussa matkailleena perunan lajikirjoa ei voi muuta kuin ihailla!

  3. Todella maukkaan oloinen resepti, pitääpä pistää kokeiluun. Mä oon kanssa käyttänyt perunaa ihan liian vähän, paitsi nyt viime kuukausina kun vähän väliä tekee mieli joko kananmunakastiketta keitetyillä perunoilla tai sitten oikein voista perunamuussia 😀

    1. Tää on kyllä sellaista peruspurtavaa, johon en itse kyllästy koskaan. Noissa sun mieliteoissa ollaan sulla selvästi myös aika perusasioiden äärellä 🙂

  4. Kiva resepti, lehtikaalia en ole koskaan laittanutkaan perunasalaattiin.

    Ostan oikeastaan vain luomuperunaa ja lajikato ja paperipussit todella ottavat päähän. En ole mikään suurkuluttaja, niin paperipussi on muutenkin vähän turhan iso kertaostos. Loput ehtii yleensä alkaa itää ja siihen se perunanosto sitten hetkeksi jää.

    Onko tuossa joku erityinen idea, miksi keitinveteen laitetaan vähän sokeria vai ihan vaan makua tuomaan kuoriin?

    1. Sokeri on juuri tuomassa lisämakua, vaikka eivät nämä ehkä olisi sitä tarvinneet. On jäänyt tavaksi mauttomien normiperunoiden vuoksi.

  5. Minulla on ollut viime aikoina mutu, että lajitarjonta on paranemaan päin. Jos olen oikeassa, hyvä niin. Jossain vaiheessa peruna oli täälläkin vältettävien joukossa, kunnes ymmärsin taas kerran, että kohtuu kaikessa. Elämäni ruokarakkaus, uudet perunat, odottaa jo istutustaan kallioisen saareen rantaan rakennettuun rakkoleväperunamaahan. Sesongin alussa, kun potut ovat vielä aikas pieniä, on vakioksi tullut ensin keittää potut ja sitten vielä pyöräyttää niihin pieni väri suolatulla pannulla ja puristaa kevyt sitruunamehu päälle. Parhautta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *