Viime vuoden kulhoruoka oli kiistatta smoothiebowl. Salaatti- ja puurokipotkin on jo nähty. Mutta mikään ei lämmitä yhtä ihanasti siperiamaisessa kylmyydessä, kuin kauhallinen höyryävää soppaa. – Tai jääkauden väistyttyä kenties flunssan tuomaa sisäistä horkkaa.

Keitto on monipuolinen, edullinen ja ekologinen – Mikä muu ruoka ahmaisee jääkaapin hukkavihannekset yhtä luontevasti? Keittoon voi myös upottaa runsaasti hyvää tekeviä asioita ja soseuttaa kasviksia ja juureksia, joita ei muuten tulisi syötyä. Ja koska moni keitto on jopa parempaa seuraavana päivänä, arkikokkauksesta tulee entistä helpompaa.

Omalla ruokalistallamme keittoa tarjotaan usein keskiviikkoisin, joka on työn ja harrastusten täyteinen. Tosin moderni keittokulho on kaikkea muuta kuin arkinen: Mallia tämän hetken kuumimpiin kulhoihin voi kurkkia vaikkapa Heidi Swansonin (101Cookbooks), Anya Gassoffin (Golubka), Gena Hamshawn (The Full Helping), Jeanine Donofrio & Jack Mathewsn (Love and Lemons) tai Lindsey S:n (Dolly and Oatmeal) blogeista. Viimeistään tässä olen vakuuttunut siitä, että tänä vuonna keitto kokee uuden tulemisen. – Ja jos ei muualla niin omassa keittiössäni ainakin.

gulashitonttu

Budapestin reissulta kotiuduttua kokkailin gulasseja ja tykästyin tähän versioon. En pelkästään siksi, että keksin laittaa siihen bataattia (kaikki on parempaa bataatilla) vaan myös siksi, että keitto valmistuu puoleen tuntiin. Ja jos keitosta haluaa tuhdimman, voi proteiininlähteiksi lisätä keitettyjä valkoisia jättipapuja tai kuutioitua savutofua.

Jó étvágyat!

Gulassi

Bataattigulassi

4:lle

  • 1 reilu bataatti suupaloiksi paloiteltuna
  • 2 rkl täsjyväriisijauhoja (tai splettijauhoja, jos käytät vehnää)
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 keskikokoista sipulia kuutioituna
  • 2 selleritankoa
  • 1 punainen paprika suikaloituna
  • 5 kokonaista valkoisipulinynttä
  • 4 rkl makeaa paprikajauhetta
  • 2 rkl kuminan siemeniä murskattuna (esim. morttelissa)
  • 4 rkl tomaattisosetta
  • 3 laakerinlehteä
  • 1,5 l kasvislientä
  • merisuolaa ja rouhittua mustapippuria
  • (2,5 dl kypsennettyjä suuria valkopapuja tai 250 g paketti savustettua tofua kuutioituna)
  • 5 oksaa tuoretta persiljaa silputtuna

Freesaa kasviksia oliiviöljyssä suuressa kattilassa hetki ja sekoita joukkoon paprikajauhe ja tomaattisose. Jatka paahtamista hetki ja sekoita sitten joukkoon riisijauho. Lisää kasvisliemi ja laakerinlehdet sekä kumina. Kypsennä 20 min. tai kunnes bataatti on kypsää muttei liian pehmeää. Tarkista maku ja tarjoa tuoreella persiljasilpulla viimeisteltynä.

gulassi3

Unkarissa erilaiset valmiit gulassiin ja muihin ruokiin tarkoitetut parikatahnat ovat suosittuja. Makua voi tehostaa korvaamalla osa parikajauheesta tahnalla tai käyttää maustamiseen pelkkää tahnaa.

 

6 kommenttia “Kuuminta hottia: Bataattigulassi”

  1. Nam:Täällä on tällä viikolla (pian taas lämpenee) ollut iltaisin niin kylmä (nyt sisällä 12 astetta) että tuollainen annos maistuisi mulle just nyt kun olen vähän kohmeessa(tämä ei tarkoita että kaikilla täällä on niin kylmä,satun asumaan vanhassa talossa….)

    1. Hrrr, aika koleat oltavat sinulla! Niinhän se on, että missään ei palele niinkuin etelän maissa talvella 🙂 (sisätiloissa siis…)

  2. Kiitos reseptistä. Olen gulassifani, tätä täytyy tehdä 🙂

    Tuttu unkarilainen paprikatuubi kuvassa. Mutta kaupoista saa täälläkin nykyään Ajvaria, sitä voisi pistää tähän.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *