Kurkuma_smoothie1

Kurkumarakkauteni todellinen kohde on tuore kurkumajuuri, jota onneksi löytää jo monista marketeista. Siinä missä kurkumajauheen maku on maanläheinen ja rouhea, tuore kurkuma on aromaattinen ja hienostunut.

Tämän kurkumasmoohtien makukombo syntyi alunperin siitä, mitä kaapista ja pussinpohjilta sattui löytymään. Myönnän, että odotukset jämäjuomaa kohtaan eivät olleet korkealla, mutta lopputulos olikin napakymppi. Cocktail on kieltämättä superfood-pitoinen mutta buustaa ravintoainevaroja helposti nautittavassa muodossa. Jos tiedossa on lentävä lähtö, teen juoman yleensä valmiiksi jo edellisenä iltana ja otan ehkä mukaan odottamaan ruokahalun heräämistä ja rauhallisempaa hetkeä. En nimittäin halua kulautella eliksiiriäni tiedottomasti, vaan nautiskella jokaisesta siemauksesta. Sitäpaitsi yksi keskeisiä vatsavaivojen aiheuttajia ainakin itselläni on kiire, stressi ja hätäinen syöminen. Jos vatsa on valmiiksi solmussa on turha odottaa vaivatonta sulattelua.

Syöminen aistimuksiin keskittyen vähentää ei-toivottuja mielitekoja myöhemmin päivällä

Toisaalta, jos kyseessä on tällainen raikkaan tyylikäs juoma, ei sen makuja haluakaan tuhlata. Ja se, että syömme aistimuksiin keskittyen auttaa tekemään fiksuja ja todellisten toiveidemme mukaisia ruokavalintoja myöhemmin päivällä.

Eräässä mielitekoja koskevassa tutkimuksessa koehenkilöille tarjottiin tukeva lounas. Ensimmäistä ryhmää pyydettiin havainnoimaan syömisen aikana mahdollisimman tarkasti ruoan makua, tuoksuja ja muita aistimuksia. Toinen porukka sai lukea herkullisesti kuvitettua ruokalehteä. Kolmannelle annettiin ohjeeksi yksinkertaisesti vain syödä. Myöhemmin iltapäivällä tarjolla oli suklaakeksejä. Kokeeseen osallistuneista aistimuksiin keskittyneet henkilöt tunsivat vähiten tarvetta herkutella kekseillä. Toisen ja kolmannen ryhmän ruokailijat sen sijaan söivät niitä useita.

Herkuttelussahan ei sinänsä ole mitään vikaa, mutta jos sillä paikataan hotkitun aterian jättämää aistimusvajetta tai muita tyydyttämättömiä tarpeita ilo jää lyhyeksi ja jälkeenpäin mieleen hiipii harmitus. Toisaalta, koska syöminen on kiistämättä yksi hyvinvoinnin kulmakivistä ja mielihyvän lähde, miksi tuhlata ainuttakaan tilaisuutta nautia omasta elämästä?

Mausteinen kurkumasmoothie

 • 1 rkl chia-siemeniä
 • 1 rkl kuorittuja hampunsiemeniä
 • 1 rkl hamppuproteiinia (tai vastaavaa)
 • 1 tl ohranorasjauhetta
 • 1 tl banaanijauhetta
 • 1/4 tl kanelia
 • reilu pätkä tuoretta kurkumaa
 • 2-3 oksaa tuoretta minttua
 • 2 dl tuorepuristettua omenamehua
 • mustapippuria

 

Ihana juoma syntyy jo näistä, mutta jos haluat siitä vielä hevimmän Vihreän monsterin version lisäksi:

 • 1 sellerinvarsi
 • kourallinen luomupinaattia
 • pätkä keräkurpitsaa

 

Blendaa kaikki tehosekoittimessa ja nauti. Säilyy jääkaapissa tiiviisti suljetussa astiassa hyvin myös seuraavaan päivään.

Kurkuma_smoothie2_1

4 kommenttia “Kurkumarakkautta no: 2 – Mausteinen smoothie”

 1. Kurkuma on kyllä ihanaa. JO värinsäkin puolesta.Itse teen lähes päivittäin nykyään kurkumaboostidrinkin,johon tulee tuoretta kurkumaa,tuoretta inkivääriä,sitruunamehua,kanelia ja hunajaa. ja vettä . Surr surr ja sen jälkeen siivilöin.

 2. Kurkumaa kannattaa suosia yleensäkin, onhan sillä monenlaisia terveysvaikutuksia.. Sisältää runsaasti fenoleita ja antioksidantteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *