Vuosi sitten vegaanipiirejä ravisutti kikherneliemi, tarkemmin sanoen, siitä vatkattu marenkivaahto. Sittemmin papuliemestä on loihditu macaroneja, majoneesia, vohveleita, muffineja, vegaanisia juustoja… Ja kehitys jatkuu. Taikaliemelle on myös annettu latinan kielestä johdettu nimi, aquafaba (aqua=vesi, faba=papu).

Olen itsekin testaillut kikherneiden ja muiden papujen säilöntälientä eri yhteyksissä. Parhaiten ovat onnistuneet marengit. Ihan yhtä luotettavaan lopputulokseen en ole päässyt kaikissa kokeiluissani. Kääretortusta tuli pannukakku (hyvän makuinen sellainen), paistetusta juustokakusta vanukasta. Mutta en ole antanut pienten hutien häiritä. Onhan aivan huippujuttu, että muuten poisheitettävä liemi voidaan jalostaa herkulliseen uusiokäyttöön.

Aquafabavaahto1

Olen ymmärtänyt, että ominaisuuksiltaan paras aquafaba syntyy juuri kikherneliemestä mutta makunsa puolesta valkopapuliemi olisi neutraalein. Ohjeissa neuvotaan yleensä käyttämään purkkiherneiden tai -papujen säilöntälientä. Toimiva aquafaba syntyy kuitenkin myös kotikonstein, kun säilöö keitettyjä kikherneitä tai muita papuja pari päivää suolaliemessä. Itse teen näin muutenkin, jos liotan ja keitän isomman erän, enkä käytä kerralla kaikkea. Kotitekoisen papujen säilöntäliemen etu on puhtaus ja raikkaus ilman mahdollisesti tölkistä liukenevia jäämiä.  Huom! Keittämättömien papujen liotusvettä tai keitinvettä ei kuitenkaan pidä sekoittaa aquafabaan. Kyse on vain ja ainoastaan kypsien papujen säilytykseen käytetystä liemestä.

Aquafabavaahto2

Olen muista syistä käyttänyt viime aikoina paljon kikherneitä ja sivutuotteena syntyi aquafabaa, joten pääsin testaamaan sen ominaisuuksia. Kolme päivää jääkaapissa säilytettyjen herneiden liemi vaahtoutui kuin unelma. Olin maustanut herneet keitinvaiheessa aika tujusti korianterilla, inkiväärillä ja laakerinlehdellä, joten tämä marenki ei päätynyt jälkiruokaan. Sen sijaan siitä syntyi aivan huippuhyviä suolaisia blinejä! Ilman kananmunia lettuihin on mielestäni hieman haastava saada pitsiä, mutta aquafaballa se onnistuu näköjään vaivatta. Letut myös pysyivät kasassa ja paistuivat täydellisesti. Parhaat letut syntyivät vähin jauhoin, ja blineistä tuli kuohkeita ja keveitä.

Blinit_pysty1

Keveät gluteenittomat blinit (vegaaninen)

12 kpl

  • 2 dl kikhernelientä (ohje kotitekoiseen liemeen lopussa)
  • 1 rkl perunajauhoja tai tapiokatärkkelystä
  • 5 rkl tattarijauhoja
  • 1 tl sitruunanmehua
  • (suolaa, riippuen papuliemen suolaisuudesta)

Lisää kikherneliemeen sitruunanmehu (ja suola) ja vatkaa sähkövatkaimella kovaksi vaahdoksi (kunnes syntyy teräviä huippuja). Sekoita keskenään jauhot ja siivilöi vatkaten vaahdon sekaan. Lämmitä paistin- tai lettupannu ja voitele pinta kevyesti öljyllä. Annostele taikinaa reilu lusikallinen kerrallaan ja paista keskilämmöllä molemmin puolin, kunnes letut saavat väriä. Tarjoa lämpimänä.

Kotitekoinen aquafaba: Keitettyjä kikherneitä tai muita vaaleita papuja, 1 tl merisuolaa + 1 l vettä. – Sekoita veteen suola ja kaada liuosta keitettyjen papujen päälle sen verran, että ne peittyvät. Säilytä kannellisessa astiassa jääkaapissa, jossa pavut säilyvät käyttökelpoisina n. 5 vrk.

Blinit_vaaka2

6 kommenttia “Kuohkeat gluteenittomat blinit ja kotitekoinen aquafaba”

  1. Blinit kai perinteisestikin tehdään tattarijauhosta, mutta mistä jauhoista tekisit gluteenittomat aquafaba lätyt, jos tekisit makeita lättyjä?Tai muutoin muuttaisit ohjetta muuten kuin lisäämällä vähän sokeria?

    1. Osassa bliniohjeista käytetään myös vehnäjauhoja, joten laitoin varmuudeksi tuon gluteenittomuuden 😊 Luulenpa että makeisiin lettuihin toimii mikä vain neutraali jauho tai jauhoseos. Itse miksaan usein riisi- ja hirssijauhoja. Kaurasta pidän myös makeissakin.

  2. Aquafaba on ihmeaine! Just postasin äskettäin pienistä vaaleanpunaisista kakkusista,jossa käytin sitä,ja tein viikonloppuna sitruunakakkua,jossa myöskäytin sitä.

    1. Huomasin ne sun kakkuset. Ihania! En ole itse käyttänyt vielä kakkuihin tai muffineihin. Vain siihen kääretorttupohjaan, joka ei ihan onnistunut… 😛

  3. Hei!

    Kiitos vinkistä, en ole ennen ymmärtänyt tehdä aqua fabaa säilömällä kikherneitä, vain keittämällä. Säilöntäliemi tuntuu lirulle mutta tosiaan vaahtoutuu! Mä koevaahdotin jo vuorokauden säilönnän jälkeen, toimi. Laitoin säilöntäveteen suolan lisäksi askorbiinihappoa (puhdas C-vitamiinijauhe) parantaa säilyvyyttä ja sitä olisin kuitenkin lisännyt vaahdotusvaiheessa, sillä hapan AF vaahtoutuu paremmin.

    Tällä ohjeella voisi tulla kääretorttua? https://www.erikoisenhyvaa.fi/makeaa-hyvaa/luontaisesti-gluteeniton-vegaaninen-vaalea-kakkupohja/#comment-1397

    1. Itse säilötty aquafaba on omasta mielestäni paljon parempaa ja hyvä vinkki tuo askorbiinihappo. Omat kääretorttukokeiluni eivät ole onnistuneet, joten kuulen mielelläni, jos saat hyvän rakenteen aikaiseksi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *