Tammikuu on itselleni kaamosajan vaikein. Sisäinen valo tuikuttaa himmeänä ja kyttään päivän pitenemistä minuutti kerrallaan. – Tiedoksi vaan, että ollaan jo 1 t 10 min plussan puolella ja… pum, huomenna rikotaan Helsingissä hillitön 7 tunnin pituusennätys! Odotan myös sitä päivää, kun voin alkaa taas ottaa säädyllisiä ruokakuvia työpäivän jälkeen, sillä en edelleenkään ole satsannut keittiöstudioni päivänvalolamppuihin tai asiallisiin heijastimiin.

Yleensä olen tässä vaiheessa vuotta ennättänyt jo käydä imemässä auringonvaloa eteläisillä latitudeilla mutta tänä vuonna joudun odottelemaan akkujen kanssa vielä pari viikkoa. Mutta sitten onkin luvassa koko koneiston syväputsaus, voitelu ja tankkaus,  mistä lisää tuonnempana.

Eloa talvihorrokseen tuo onneksi hääräys keittiössä. Mieli ja kroppa ovat pysyneet käynnissä mausteiden ja lautasmatkailun voimin. Inkivääriä, kanelia ja kurkumaa kuluu. Niillä tämäkin marjapuuro tuunautui talviasuun.

Alunperin liotin liikaa riisiä dosa-taikinaa varten. Ylijäämästä syntyi gluteeniton mannapuuro, jonka vatkasin granaattiomenan kanssa kuohkeaksi. Puuroon käy mikä tahansa riisi, eikä sen tarvitse olla puuroutuvaa. Suosittelen kutienkin tuoksuvaa basmati- tai jasmiiniriisiä, sillä lopputulos on puhdasta ihanuutta!

Kuohkea basmatiriisipuuro

4:lle

  • 1 1/2 dl (täysjyvä-) basmatiriisiä
  • 1 dl cashew-pähkinöitä
  • vettä liottamiseen
  • 3 cm pätkä tuoretta inkivääriä kuorittuna
  • 1 kanelitanko
  • 1 cm pätkä tuoretta kurkumaa tai 1/2 tl jauhetta
  • 2 dl granaattiomenan siemeniä (tuoreita tai pakastettuja) + 2 rkl viimeistelyyn
  • 1 l vettä
  • 3 rkl hunajaa tai maun mukaan

Huuhtele lävikössä riisi, kunnes vesi on kirkasta. Laita cashew-pähkinöiden kanssa likoamaan muutamaksi tunniksi tai yön yli. Siivilöi ja huuhtele. Laita riiisi-pähkinäseos tehosekoittimeen, lisää inkivääri ja kurkuma, sekä sen verran vettä, että saat blendattua sileän seoksen. Kaada seos kattilaan, lisää kanelitanko ja loput vedestä. Kuumenna vatkaten, kunnes puuro kiehahtaa ja alkaa sakeutua. Keittele välillä sekoittaen n. 20 min. Anna puuron jäähtyä ja lisää granaattiomenan siemenet sekä hunajaa maun mukaan. Soseuta sauvasekoittajalla tai tehosekoittimessa kuohkeaksi. Viimeistele annokset kokonaisilla granaattiomenan siemenillä.

Print

Kuohkea basmatiriisipuuro

Ingredients

  • 1 1/2 dl (täysjyvä-) basmatiriisiä
  • 1 dl cashew-pähkinöitä
  • + vettä liottamiseen
  • 3 cm pätkä tuoretta inkivääriä kuorittuna
  • kanelitanko
  • 1 cm pätkä tuoretta kurkumaa tai 1/2 tl jauhetta
  • 2 dl granaattiomenan siemeniä (tuoreita tai pakastettuja)
  • + 2 rkl viimeistelyyn
  • 1 l vettä
  • 3 rkl hunajaa tai maun mukaan

Instructions

  1. Huuhtele lävikössä riisi, kunnes vesi on kirkasta. Laita cashew-pähkinöiden kanssa likoamaan muutamaksi tunniksi tai yön yli. Siivilöi ja huuhtele. Laita riiisi-pähkinäseos tehosekoittimeen, lisää inkivääri ja kurkuma, sekä sen verran vettä, että saat blendattua sileän seoksen. Kaada seos kattilaan, lisää kanelitanko ja loput vedestä. Kuumenna vatkaten, kunnes puuro kiehahtaa ja alkaa sakeutua. Keittele välillä sekoittaen n. 20 min. Anna puuron jäähtyä ja lisää granaattiomenan siemenet sekä hunajaa maun mukaan. Soseuta sauvasekoittajalla tai tehosekoittimessa kuohkeaksi. Viimeistele annokset kokonaisilla granaattiomenan siemenillä.

2 kommenttia “Kuohkea basmatiriisipuuro”

  1. Hassua miten me ihmiset ollaan niin erilaisia. Mulle kaamos jotenkin aina katkeaa vuoden vaihtumiseen, ja tammikuussa alan nähdä kevään merkkejä joka puolella. Tuntuu melkein, että kevät tulee liian nopeasti, enkä ehdi nauttia sen tulosta tarpeeksi. Miten voikin fiilis olla niin erilainen nyt kuin marras-joulukuussa. Tämä vielä korostuu sillä, että kevättalvella on usein aurinkoisia kelejä. Toivottavasti reissu pyyhkii sinunkin kaamostunnelmat pois 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *