IMG_1076

Joulu on onnellisesti vietetty ja vuosikin vaihtui hyvissä merkeissä. Mordorin pimeys on taittunut ja mennään jo valoa kohti. Ehkä hitaasti, mutta tasaisen varmasti. Kunhan vielä loppiaisesta selvitään, alkaa ihana arki. Sillä sitähän tässä on ollut jo vähän ikävä. Ihan tavallisia päiviä, jolloin aamu alkaa puurolla ja illalla voi sutaista kasaan jotain nopeaa jääkaapin jämistä.

Mutta vielä kerran nautitaan joulun jälkimakuja, nimittäin piparilla maustettua kurpitsaa. Pääosassa on kuitenkin gluteeniton tuorepasta, josta olen kissojen ja koirien kanssa hakenut sitä parasta reseptiä. Sillä gluteenittoman pastan kohdallahan riittää haasteita sekä maun että rakenteen suhteen. – Koskee myös valmiita kuivapastoja. Osa pastoista on hauraita, osa jää liiankin kovaksi ja kun keittämistä jatkaa pidempään niistä tulee äkkiä muhennosta. Tai klöntiksi takertuvaa liisteriä. Maussakin on usein toivomisen varaa.

Kokeilujen jälkeen tykästyin Serious Eats -blogin reseptiin, joka on yksinkertainen ja nopea valmistaa. Maku on hyvä ja rakenne kunnossa. Hieman pasta tosin kovettuu jäähtyessään, mutta ei yhtä pahasti kuin muut kokeilemani versiot. Testikeittiössäni pyörittelin paria vegaanistakin ideaa, mutta en saanut toimimaan. Joten jos jollain on täydellinen tuorepastaohje ilman kananmunia, otan mielelläni vastaan.

Unohdin pastakoneen ja kaulin ja leikkelin taikinan käsin, mikä kävi näppärämmin kuin koneella veivaaminen. Ylipäätään gluteenittoman tuorepastan valmistus on yllättävän vaivatonta ja nopeaa. Ja kun oli vähän kiire, valmistin leveämpää nauhapastaa, eli pappardellea. Lisukkeeksi sille paahdoin joululta jääneen kurpitsan ja murustelin mausteeksi viimeiset piparit.

Voisinpa ottaa tätä pastaa joulupöytäänkin mutta erityisen sopivaa se on loppiaisena, päätöksenä juhlakaudelle, kun kuusi roudataan ulos ja koristeet pakataan takaisin laatikoihin. Ensi jouluna sitten taas.

IMG_1059

Gluteeniton tuorepasta

4:lle

  • 3 3/4 dl täysjyväriisijauhoja
  • 1 1/4 dl tapioca-tärkkelystä
  • 1 tl ksantaania
  • 4 luomumunaa
  • 1/2 tl hienoa merisuolaa

 

Sekoita kuivat aineet suuressa kulhossa. Tee keskelle kuoppa ja riko siihen kananmunat. Sekoita ensin ainekset sekaisin puuhaarukalla ja vaivaa sitten käsin kiinteäksi taikinaksi. Taikinan tulisi hieman tarttua sormiin mutta olla jauhojen avulla helposti kaulittavissa. Jos rakenne tuntuu liian kuivalta, lisää vatkattua kananmunaa ruokalusikallinen kerrallaan. Lisää vastaavasti jauhoja kaulimisvaiheessa, jos taikina on liian takertuvaa. Jätä lepäämään puoleksi tunniksi esim. toisella kulholla tai muovikelmulla peitettynä.

Jaa taikina neljään osaan ja kauli kevyesti jauhotetulla leivinpöydällä tasaiseksi 2 mm paksuiseksi  levyksi. Leikkaa terävällä veitsellä haluamasi levyisiä suikaleita. Siirrä valmis pastaerä puhtaan keittiöpyyhkeen päälle ja ripottele päälle kevyesti jauhoja. Kauli ja leikkaa loput taikinasta samaan tapaan.

Kuumenna suuressa kattilassa 3 – 5 l vettä kiehuvaksi ja lisää joukkoon reilu ruokalusikallinen suolaa. Anna veden poreilla reilusti ja keitä pastaa ilman kantta n. 5 min. tai kunnes se on al dente. Sekoittele muutaman kerran varovasti, jotta pasta pysyy irtonaisena. Siivilöi kypsä pasta mutta säästä 1 dl keitinvettä. Sekoita pastan joukkoon loraus oliiviöljyä.

IMG_1064

Tuorepastaa ja piparikurpitsaa

4:lle

  • butternut-kurpitsa
  • 2 punasipulia
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl omenaviinietikkaa
  • 2 tl vaahterasiirappia
  • 1 tl timjamia
  • reilusti rouhittua mustapippuria
  • 1 tl merisuolaa
  • 1 dl pastan keitinvettä
  • 3 – 4 (gluteenitonta) piparkakkua
  • tuoretta rucolaa
  • (pinjansiemeniä)
  • annos gluteenitonta tuorepastaa (ohje yllä).

 

Lämmitä uuni 225 asteeseen. Kuori ja kuutioi kurpitsa n. 1 cm:n paloiksi. Viipaloi punasipulit ohuiksi lohkoiksi. Sekoita kasviksiin oliiviöljy, omenaviinietikka, vaahterasiirappi, murskattu valkosipulinkynsi, timjami, mustapippuri ja suola. Levitä leivinpaperoidulle uunipellille ja paahda pehmeiksi. Valmista pasta yllä olevan ohjeen mukaan. Kun pasta on kypsää, siirrä kattilaan kurpitsaseos ja kaada joukkoon säästämäsi keitinvesi. Murenna joukkoon piparit ja lisää halutessasi myös pinjansiemenet. Viimeistele tuoreella rucolalla.

IMG_1077

 

Ps. Helsingistä tuoretta gluteenitonta pastaa saa ainakin Kamppikeskuksen Gluto StreetFood ravintolasta, mutta toistaiseksi paikan kliininen pikaruokailme on jättänyt baarin sivuun omilta ravintolareiteiltäni. Suunnitelmissa on kuitenkin testata, miten pro-pasta eroaa kotikeittiöni tuotoksesta. Kokemuksia?

10 kommenttia “Kotitekoinen gluteeniton tuorepasta”

  1. Hyvältä näyttää. Pitää joku kerta kokeilla kun olen yksin kotona..tiedän jo tuosta makumaailmasta että miekkoselle ei maistu. Tuorepastoista en kyllä riedä mitään, mutta nykyään ostan maissijauhoista tehtyä niin sen osaan keittää paremmin al denteksi kuin ”tavis pastan” koskaan osasin eikä klimppiydy. Vielä pitäisi koittaa löytää jostain Soba nuudeleita ne on tehty pelkästään tattarista ja bataatista. Ruohonjuuresta ne on ainakin loppu.
    Sain aivan ihanan joululahjan äidiltäni, monta pussia gluteenitonta pastaa eri muodoissa jopa yksi lasagne jo valmistettu. 🙂

    1. Ihana pastalahja ja viisas äiti 🙂 Gluteenittomat kun on aika tyyriitä. Oma suosikkini kuivapastoissa on Doves Farmin Brown Rice pasta eri muodoissaan. Tuntuu ja maistuu ihan aidolta. Ja joo, kyllä jotkut maissipastat toimii myös kivasti.

    1. Eipä kestä! Tapiocaa ei tosiaan ole ihan joka kaupssa. Muita tärkkelyksiä en ole tässä ohjeessa kokeillut. Esim. leivonnassahan niillä on eroa, mutta pastasta en ole varma. Tärkkelystutkimukset ovat kuitenkin suunnitelmissa 😀

  2. Kuulostaa hyvältä ja toimivalta ohjeelta.Mulla on blogin alkuajoiilta postaus pastasta,jonka tein kvinoasta ja riisistä mutta silloin piti lisätä hieman jauhoa ,koska taikina ei muuten olisi pysynyt pastana koossa. Ehkä tuo ksantaani olisi auttanut tai sitten tapiocan tapainen tärkkelys.

    1. Luulenpa että ksantaani ja tapioca ovat avainasemassa juuri kassa pysyvän koostumuksen kannalta. Quinoapastaa täytyykin kokeilla!

  3. Moikka Outi! Kiitos reseptistä! Joo, Gluto Street Food ravintola ei ole siitä parhaasta päästä, MUTTA! Gluto:n tuorepastat, jotka nyt ovat tulleet myyntiin esim. Stokkalle ja Kampin K-Markettiin ovat tosi hyviä! Ihan mahtava tekstuuri.. Voi hyvinkin luulla, että kyseessä on ”aito” pasta. Just kokkailin Gluton fettuccinet toissapäivänä ja kyllä oli hyvää!

    1. Hei, hyvä tietää! En ole vielä raaskinut investoida Gluton tuorepastoihin, joita saa myös lähikaupastani K-market Mustapekasta, mutta nyt tiedän, että kannattaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *