Elämme juuresten kultakautta. Lähiruokaa on laarit pullollaan ja laatukin vielä hyvä. Mielestäni missään muualla eivät lantut, porkkanat ja palsternakat muutenkaan maistu yhtä makoisilta. Juurekset (toisin kuin allekirjoittanut) pitävät viileästä ilmanalasta.

kookosvoi2

Lempijuurekkaitani ovat lempeän aromikkaat palsternakka ja maa-artisokka. Molemmat ovat monikäyttöisiä ja kokeiluja kannattaa ulottaa keittokulhon ulkopuolelle (jopa makeaan leivontaan, kuten tässä). Juureksista syntyy myös hyvää leivän päälle.

Arjessa leivänpäällykseni on yksinkertainen: hieman pehmeää kookosöljyä rippusella laatusuolaa höystettynä. Levitteestä saa kuitenkin salonkikelpoisen vatkaamalla sekaan palsternakka- tai artisokkasosetta. Molempien maku on hieman makea ja lopputulos yllättävän voimainen. Juuresvoi maistuukin taivaalliselta vaikkapa siemennäkkärille sipaistuna. Eikä haittaa tee sekään, että samasta suupalasta saa hieman enemmän hyviä kuituja, vitamiineja ja hivenaineita.

Kookos-palsternakkavoi

n. 2,5 dl

  • 2 keskikokoista palsternakkaa/ 400 g maa-artisokkaa + vettä keittämiseen
  • 3/4 dl sulatettua neitsytkookosöljyä
  • 3/4 tl laadukasta suolaa (tai maun mukaan)

 

Kuori ja paloittele palsternakat/maa-artisokat. Laita keskikokoiseen kattilaan ja lisää vettä sen verran, että juurekset peittyvät. Hauduta miedolla lämmöllä täysin pehmeiksi (n. 20 min.). Säästä keitinvedestä n. 1 dl ja kaada loput pois tai käytä vaikkapa kasviskeiton liemeen. Lisää juureksiin suola ja tarvittaessa hieman keitinvettä, kunnes saat niistä sileän soseen. Tämä onnistuu sauvasekoittajalla tai tehosekoittimessa. Soseen on tarkoitus olla kiinteää. Lisää lopuksi sulatettu kookosöljy ja surauta nopeasti silkkiseksi seokseksi. Säilytä kannellisessa purkissa jääkaapissa, jossa säilyy n. 4 päivää.

kookosvoi3_pysty

3 kommenttia “Kookos-palsternakkavoi”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *