Viikko sitten sain hyppysiini Alex Niemen ja Riikka Sukulan uuden keittokirjan Vege! – Tuoreita makuja kotikeittiöstä ja sen houkuttelevia sivuja on tullut selailtua ahkerasti. Kirjassa kokataan mutkatonta ja tyydyttävää kasvisruokaa Helsingissä ja Italiassa. Makumaailma ammentaa vahvasti Välimerellisestä ruokaperinteestä, mutta kättä ojennetaan myös Aasian suuntaan.

Kirja

Napakasta nimestä huolimatta Vege! tarjoaa kasvisruokaa ilman tiukkoja kannanottoja. Kirjoittajat kyllä perustelevat oman näkökulmaansa ruoanlaittoon, mutta meininki on leppoisaa ja nautiskelu pääosassa. Ohjeita höystävistä tarinoista tulevat kutkuttavasti mieleen omat ysärikokemukseni Helsingin kasvisruokaskenestä. – Kyllä, muistan elävästi juustoon hukutetut gratinoidut kukkakaalit ja kitkerät kesäkurpitsat! Olisin mielelläni lukenut näitä introja ohjeisiin enemmänkin. Tarinat herättävät reseptin henkiin jo ennen kauhaan tarttumista. Monet ohjeista ovat kirjassa kuitenkin sellaisenaan, ilman kummempia johdatteluja.

Näen Vegen! enemmänkin keittokirjana ilman lihaa ja kalaa kuin leimallisesti kasvisruokakirjana. Soijarouheita, seitania ta muita lihankorvikkeita saa etsiä muualta. Ohjeissa luotetaan aitojen ja kokonaisten raaka-aineiden makuihin ja ominaisuuksiin. Ruoanlaitossa käytetään kananmunia ja maitotuotteita ja monipuolisesti palkokasveja mutta ei tehdä numeroa terveellisyydestä tai muutenkaan paranneta maailmaa. Pizza-, pasta ja burgeriosasto on kattavasti edustettuna. Siksi voisin nähdä kirjan mainiosti myös lihansyöjän hyllyssä. Gluteeniton kokki sen sijaan joutuu soveltamaan, mutta inspiraatiota Vege! tarjoaa siitä huolimatta. Tosin osa ohjeista sisältää aineksia, joista helsinkiläisessä kotikeittiössä voi lähinnä haaveilla, kuten tuoretta burrataa tai valkoisia tryffeleitä. Suurin osa valmistuu kuitenkin melko mutkattomin eväin.

Kirjan kuvista vastaa Andrew Taylor ja niistä välittyy aito tekemisen meininki. Pääosassa on ruoka, johon tekisi mieli upottaa lusikkansa saman tien. Nykyään on tapana stailata ruokakuvia jopa yli (katson myös itseäni) ja välillä on mukavaa katsella vähän rennompaa kattausta.

Vege!

Ohjeiden runsaus aiheutti vakavaa valinnanvaikeutta mutta ensitestiini valikoitui nyt punaviinirisotto, jonka pohjaksi keittelin kasvisliemen ohjeen mukaan. Ihan sanasta sanaan punkkurisottoa ei kirjasta löydy, vaan siinä on resepti valkoiselle perusrisotolle ja lukuisia vinkkejä variaatioihin. Tämä antaa tilaa omalle luovuudelle, mistä pidän, mutta edellyttää tietysti joitain perustietoja ruoanlaitosta.

Kasvikset

Lisukkeet risotolle vedin hatusta ja lähikaupan tarjonnasta, mutta salvian, päärynöiden ja saksanpähkinän liitto toimii aina. Säväyttävän värinen risotto on rotevan makuista ja sopii ehkä paremmin talviseen vuodenaikaan. Kesää kohden viinin voi vaihtaa vaaleampaan ja höysteet vaikkapa parsaan ja villivihanneksiin. Mutta itse keitetystä kasvisliemestä en enää tingi. Liemi on risoton sielu ja sitä saa olla reilusti. Ja todellakin, vegeliemi valmistuu loppujen lopuksi aika helposti. Parmesaanin sijaan murustelin risoton päälle gorgonzolaa, jolle tein myös vegaanisen vaihtoehdon. Ohje lopussa.

Risotto_vaak

Punaviinirisotto, salviapäärynöitä ja gorgonzolaa

4 – 6:lle

  • 5 dl risottoriisiä
  • n. 1,5 l kasvislientä (ohje alla)
  • 1 punasipuli
  • 1 kynsi valkosipulia
  • 3 – 4 dl punaviiniä
  • 4 rkl oliiviöljyä
  • 1 – 2 tl suolaa
  • mustapippuria

Valmista ensin kasvisliemi (ohje alla).

Laita myös salviapäärynät uuniin (ohje alla).

Kuutioi sipuli. Kuullota laakeapohjaisessa kattilassa riisiä oliiviöljyssä jatkuvasti sekoitellen, kunnes jyvät muuttuvat läpikuultaviksi. Pyöräytä loppuvaiheessa joukkoon sipuli ja valkosipuli. Kaada kattilaan punaviini ja lisäile kuumaa kasvislientä kauhallinen kerrallaan aina, kun edellinen on imeytynut riisiin. Itse lisään myös suolan melko alkuvaiheessa. Kypsennä jatkuvasti hämmentäen n. 15 min. tai kunnes riisi on juuri ja juuri kypsää. Tarkista suolaisuus ja lisää tarvittaessa. Samoin nesteen määrä: Risoton tulee olla löysää ja levitä lautaselle. Viimeistele annokset salviapäärynöillä ja mustapippurilla. Murustele päälle gorgonzolaa tai lusikoi nokareita vege-gorgosta. Tarjoa heti, risotto ei odota.

Salviapäärynät

  • 2 (luomu-)päärynää
  • reilu kourallinen saksanpähkinöitä
  • ruukku salviaa tai kunnon nippu
  • saksanpähkinäöljyä tai oliiviöljyä
  • balsamicoa
  • mustapippuria
  • 1 tl juoksevaa hunajaa
  • 1 tl suolaa

Laita uuni 100 asteeseen. Leikkaa päärynät pitkittäin ohuiksi viipaleiksi. Levittele leivinpaperoidulle uunipellille. Laita sekaan saksanpähkinät ja pirskottele päälle öljyä ja balsamicoa. Valuttele hieman hunajaa ja mausta vielä suolalla ja pippurilla. Pyöräytä kevyesti sekaisin. Nypi salviasta lehdet ja käytä varret kasvisliemeen. Sekoita pienessä kulhossa lehtiin hieman öljyä ja suolaa. Ripottele päärynöiden pinnalle. Siirrä uuniin paahtumaan, kunnes päärynät ovat pehmenneet ja salvian lehdet muuttuneet rapeiksi (n. 45 min – 1 tunti).

collage

Tukeva kasvisliemi

n. 2 l

(Ohje pienin muunnelmin kirjasta Vege! – Tuoreita makuja kotikeittiöstä)

  • 1 juuriselleri
  • 3 porkkanaa
  • 2 sipulia
  • pala lanttua
  • 1 purjo
  • pala palsternakkaa
  • hyppysellinen timjamia tai 1 tuore oksa
  • 3 laakerinlehteä
  • hyppysellinen  kokonaisia mustapippureita
  • salvian varret (ks. Salviapäärynöiden ohje)
  • 2,5 l vettä

Kuori juurekset ja lohko kasvikset reiluiksi paloiksi. Siirrä isoon kattilaan ja lisää vesi. Keitä miedolla lämmöllä 25 min. Anna seistä hetki (n. 10 min). Siivilöi ja käytä.

Gorgo

Vege-gorgonzola

  • 1 dl cashew-pähkinöitä
  • 1 dl auringonkukansiemeniä
  • vettä liotukseen
  • 1 sitruunan mehu
  • 1/2 tl hunajaa
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/2 tl sinappijauhetta
  • 2 rkl pehmeää neitsytkookosöljyä
  • 1/2 tl spirulina-jauhetta (värjäämiseen)
  • vettä sopivan koostumuksen verran

Liota pähkinöitä ja siemeniä vähintään 20 min. tai pidempään, jotta ne pehmenevät. Siivilöi ja huuhtele. Laita kaikki ainekset spirulinaa lukuunottamatta tehosekoittimen tai sauvasekoittimen kulhoon mutta lisää vettä vähitellen blendaamisen lomassa. Tehosekoita hieman rakeiseksi massaksi lisäten vettä sen verran, että saat mieleisesi koostumuksen. Blendaa lopuksi  joukkoon kookosöljy. Siirrä massa kulhoon ja tupsauta päälle spirulinaa. Pyöräytä lusikalla sen verran, että  se hieman sekoittuu ja ulkonäkö muistuttaa sinihomejuustoa. Siirrä jääkaappiin vetäytymään. Käytä 4 vrk:n sisällä.

Risotto_pysty_1

6 kommenttia “Kirja-arviossa Vege! – Tuoreita makuja kotikeittiöstä”

    1. No kyllä todellakin maistuvat! Kiitos vielä upeasta kirjasta. Ja kyllä vain, tuota s. 178 reseptiä tässäkin ohjeessa sovelsin. Yritin lähinnä tekstissäni sanoa, että ihan tarkkaa ainesosalistalla varustettua reseptiä ei löydy Punaviiniristoton nimellä, vaan juuri näitä mainioita variaatioita ja maustamisideoita. Niiden ansioista risottokattila on meillä ollutkin taas ahkerassa käytössä 🙂

  1. Kirjan nimi Vege!, on mielestäni harhaanjohtava, koska resepteissä on maitotuotteita melko runsaasti. Ostin kirjan lastani varten,,joka on vegetaristi. Resepteihin olisi voitu lisätä maitotuotteita korvaavat vegetuotteet.

    1. Sirpa, olen kanssasi samoilla linjoilla. Kasvisruokavalio voidaan kuitenkin määritellä monella tapaa vaikkain se yhä useammalle koostuu täysin kasvisperäisistä raaka-aineista. On sitten kirjailijoiden oma valinta, miten ottavat tämän huomioon. Tämä kirja edustaa lakto-ovo-vegetaarista linjaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *