Uskallan puhua jo kesästä, sillä sen verran vauhdilla lämpö on puskenut Pohjolaan. Puhumattakaan valosta ja ihanasti orastavasta vihreydestä. Täällä se on taas, paras aika vuodesta!

Halusin juhlistaa kepeää säätä suussasulavalla kakulla, joka olisi vaivaton myös vatsalle. Inspiraatio sai alkunsa Fit-lehden toimituksesta, jossa pähkäiltiin raakakakkuähkyä. Monet raakikset, vaikkakin täyttä tavaraa, ovat aika raskas lasti pähkinöitä, kookosta ja kaakaovoita. Välillä on muutenkin kiva kokkailla herkemmillä materiaaleilla ja nostaa päärooliin vaikkapa marjat ja muut raikkaat ainekset.

Raakakakkupohjan voi hyvin valmistaa ilman minkään sortimentin siementä esim. kuivatuista mulperin marjoista. Mulperi ja kaura tai kuivatut tattarinidut olisivat myös hyvä, vähärasvainen kombo. Nyt jätin jyvätkin pois ja käytin vain mulperia ja muutaman viikunan.

Myös täyte onnistuu pelkästään marjoista tai hedelmistä, ilman kookosöljyä tai kaakaovoita. Massa tiivistyy leikattavaksi psylliumilla tai chia-siemenillä ja sakeutta voi lisätä vaikkapa kuivatuilla marja- ja hedelmäjauheilla. Tällaisen kakun kylkeen riittää nokare cashew- tai kookoskermaa ja kesän kevein raakakakku on valmis.

Mansikkakakku_vaaka3

Kepeä mansikkaraakakakku

Pohja:

  • 2,5 dl kuivattuja mulperin marjoja
  • 1 dl kuivattuja viikunoita, rusinoita tai luomuaprikooseja
  • ripaus suolaa ja kardemummaa

 

Täyte:

  • 500 g pakaste- tai tuoreita mansikoita
  • 18 kivetöntä taatelia
  • 1 dl vettä
  • 4 rkl kuorittuja psylliumin siemeniä
  • 1/2 tl jauhettua vaniljaa
  • 2 rkl jauhettuja chia-siemeniä

 

Päälle:

  • 1 pss pakastekuivattuja mansikkalastuja
  • tuoreita mansikoita

 

Sekoita pohjan ainekset monitoimikoneessa rouheaksi massaksi. Jos seos jää liian murumaiseksi, lisää vettä teelusikallinen kerrallaan. Painele piiras- tai irtopohjavuoan pohjalle.

Soseuta täytteen mansikat ja taatelit tehosekoittimessa. Lisää loput ainekset ja tehosekoita tasaiseksi. Kaada pohjataikinan päälle ja tasoita. Ripottele pintaan mansikkalastut ja siirrä jääkaappiin tekeytymään n. tunniksi. Viimeistele (halutessasi) cashew-kermalla ja tuoreilla mansikoilla.

Cashew-kerma

  • 1,25 dl liotettuja cashew-pähkinöitä
  • 1,25 dl mantelimaitoa tai vastaavaa
  • 1/4 tl jauhettua vaniljaa
  • 2 – 3 rkl agavesiirappia
  • 1 rkl kuorittuja psylliumin siemeniä (jos haluat kiinteämmän koostumuksen)

Blendaa tehosekoittimessa tasaiseksi. Psylliumin ansiosta massaa voi myös pursottaa.

2 kommenttia “Kesän kevein raakakakku (pähkinätön)”

    1. Freija, pahoittelen sekavaa ohjetta. Täytteeseen voi käyttää kumpia vain. Makuasioista ei kannata kiistellä, itse kyllä tykkään 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *