Gluteenittomien viljojen (tai pseudoviljojen, kuten niitä myös kutsutaan) joukossa amarantti on itselläni jäänyt vähäisemmälle käytölle. Maku on kyllä mainio, mutta ryynit ovat kovin pikkuruisia. Puuron joukkoon niitä on helppo heittää mutta yleensä pussi unohtuu kaappiin kököttämään.
Amarantin ravintopaketti
Amarantti on ryyniksi poikkeuksellisen ravinteikas. Kupillinen eli 2,5 dl amaranttia (kypsentämättömänä) pitää sisällään 31 % päivittäisestä kalsiumin saantisuosituksesta ja rautaa peräti 82 % päivittäisestä saantisuosituksesta. Lisäksi siinä on runsaasti fosforia sekä kaliumia, jopa jonkin verran C-vitamiinia. Amarantissa on 6 – 10% rasvaa, pääosin tyydyttämättömiä rasvahappoja mutta erityiseksi amarantin tekee korkea proteiinipitoisuus. Amarantin proteiinirakenne sisältää kaikki ihmiselle välttämättömät aminohapot ja prodet on myös helposti sulavassa muodossa. Myös vatsa pitää amarantista, sillä se on luontaisesti gluteeniton ja sisältää huomattavasti enemmän kuituja esimerkiksi täysjyväriisiin verrattuna. Kaiken kaikkiaan gluteenittomista viljoista amarantti on kaikkein ravinteikkaimpia. Lisäksi se sisältää muihin gluteenittomiin verrattuna vähemmän hiilihydraatteja mutta enemmän kuituja, mikä auttaa säätelemään paremmin verensokerin vaihtelua.
Amarantti kokkauksessa
Amarantti imee itseensä vettä ja muuttuu kypsennettäessä hieman geelimäiseksi. Siksi amarantti ei ehkä ole parhaimmillaan lisukkeena, mutta sen emulgoivia ominaisuuksia voi hyödyntää leivonnassa ja pyörykkätaikinoissa, joissa amarantti toimii myös sidosaineena. Ja rikastuttaa luonnollisesti myös makumaailmaa ja ravintopitoisuutta. Gluteenittomassa leivonnassa amaranttijauhoja kannattaa kuitenkin käyttää yhdessä muiden gluteenittomien viljojen kanssa, muuten rakenteesta tulee liiankin tiivis.
Amaranttia myydään myös valmiina ”poppareina”, jotka ovat hyvä lisä aamiaissekoituksiin ja miksei myös makeisiin ja suolaisiin taikinoihin tai vaikkapa suklaan valmistukseen riisisuklaan tapaiseksi herkuksi. Valmiina jauhoina amaranttiin en juuri ole Suomessa törmännyt, mutta tehokkaalla blenderillä pikku jyväset voi jauhaa itsekin.
Amarantti-risotto eli Kasviksia ja amaranttia kookosliemessä
Halusin testata amarantin mahdollisuuksia risoton tapaisessa kulhoruuassa. Itse olen suuri yhden-kattilan-aterioiden ystävä niiden vaivattomuuden ja yksinkertaisuuden vuoksi. Yleensä ne ovat myös nopeita valmistaa, mikä on ehdotona plussaa arkikokkauksessa. Koska keitetty amarantti on luonteeltaan sticky eli tarttuvaista, valmistin sen risoton tapaan. Kypsensi kuitenkin lisukkeet hyödyntäen amarantin keitinhöyryjä. Höyrytys kun on ravintoaineille hellävaraisin kypsentämisen muoto.
Reseptiin käyvät kasvikset, joita sattuu kaapissa olemaan. Nyt tähän tuli:
- 1 kesäkurpitsa
- 1 punainen paprika
- 1 sipuli
- 200 g lehtikaalia
- 1 luomusitruuna + raastettu kuori
- 2 valkosipulinkynttä
- 400 g tölkki kookosmaitoa
- 1 tl kurkumaa
- 1 rkl curry-jauhetta
- tujaus jauhettua chiliä
- mustapippuria
- 1 rkl kookossokeria
- tamaria (maun mukaan)
- rasiallinen herkkusieniä
- 3 rkl seesamiöljyä
- tuoretta korianteria tai persiljaa
Sekä
- 2,5 dl amaranttia
- 5 dl vettä
- 1 tl merisuolaa
Leikkele kasvikset suupaloiksi. Irrota lehtikaaleista keskiruoti ja paloittele. Leikkaa lehdet suikaleksi. Siirrä lehdet omaan kulhoonsa ja purista päälle 1/2 sitruunan mehu. Jätä odottamaan kannella peitettynä. Tämä käsittely parantaa lehtikaalin ravinteikkuutta höyrytettäessä.
Kuutioi sienet ja jätä odottamaan. Kiehauta reilun kokoisessa kattilassa vesi, lisää suola ja amarantti. Aseta päälle höyrytysosa tai siivilä ja lado siivilään viipaloidut kasvikset kypsymisjärjestyksessä, alimmaksi ne, jotka vaativat pisimmän ajan. Itse höyrytin lehtikaalit erikseen, koska niitä oli sen verran runsaasti. Laita kansi päälle ja kypsennä amarantteja n. 20 min. Nosta välillä höyrytysosaa ja hämmennä amaranttiseosta. Kun amarantti ja kasvikset ovat kypsiä, siirrä ne sivuun odottamaan. Höyrytä lehtikaalit tarvittaessa erikseen.
Freesaa sieniä seesamiöljyssä suuressa kattilassa parin minuutin ajan.
Lisää joukkoon amarantti ja kasvikset. Kaada sekaan kookosmaito ja lisää mausteet sekä lopun sitruunan mehu ja raastettu kuori. Kiehauta seos sekoitellen mutta älä enää keitä. Lisää lopuksi joukkoon silputtu korianteri tai persilja. Tarkista maku ja lisäile mausteita tarvittaessa.
Itse lisäsin lopuksi joukkoon vielä kuutioitua marinoitua tofua ja kehoa ja mieltä ruokkiva täysipainoinen ateria oli valmis.