Helppo ja herkullinen mutta silti terveellinen ruoanlaitto arjessa on mahdollista. Jopa silloin, kun käytössä on täpärästi puoli tuntia ja vastassa vaativa pöytäkunta. Jos illalla kello viisi reseptimylly rullaa tyhjää, apuun rientävät ihanat Virpi ja Emmi-Liia. Virpi Mikkosen tuoreessa kirjassa hyvää syntyy pikavauhtia ja Emmi-Lia Sjöholmin uutukaisessa kattaus koko perheelle.

bataattiletut2

Emmi-Liian vuosi sitten ilmestynyt Viljaton kattaus pääsi oitis luottokirjojeni joukkoon. Ei pelkästään ilmiömäisten bataattiburgereidensa vuoksi, vaan sieltä on löytynyt muitakin arkiseen ruoanlaittooni vakiintuneita reseptejä. Kuten vaikkapa parsakaaliriisi ja pizzapohja.

Koko perheen kattaus jatkaa samalla hyvän olon linjalla mutta painopiste on tällä kertaa lapsiperheen tarpeissa. Resepteistä on karsittu gluteenin lisäksi maitotuotteet ja kananmuna eli yleisimmät allergeenit ja yliherkkyyksien aiheuttajat. Myöskään valkoista sokeria ei käytetä. Sen sijaan soijaa, papuja ja pähkinöitä kyllä, samoin monipuolisesti kasviksia ja hedelmiä. Ihan superallergikolle ohjeet eivät siis sovi. Oma esikoiseni kuului aikoinaan jälkimmäiseen ryhmään ja listalla oli pahimmillaan vain muutama ruoka-aine. Vaati kieltämättä hieman mielikuvitusta saada aikaiseksi aterioita – tai ylipäätään minkäänlaista ruokaa pelkästä perunasta, rypsiöljystä, possusta ja mustikasta. Onneksi nuo ajat ovat jo takana päin. Muutenkaan en liene kirjan varsinaista kohderyhmää, sitkeää kesäkurpitsa”allergiaa” lukuunottamatta perheelle kun käy onneksi kaikki. Ohjeista kuitekin löytyy kivoja ideoita kenelle tahansa, jonka yliherkkyys kohdistuu turhakkeisiin, kuten valkoiseen sokeriin, puhdistettuun vehnään ja turhiin lisäaineisiin.

Testasin bataattipannukakkuja, joihin suhtauduin alkuun hieman epäluuloisesti: Valkopavuista, bataatista ja kaurahiutaleista koostuva taikina vaikutti lähtökohdalta kasvispihveille. Niinpä tarjosin niitä ilta-aterialla tukevan lehtikaalisalaatin kyljessä. Mutta kyllä niistä ihan lettuja tuli. Jätin omistani pois vaahterasiirapin, sillä bataatti on ilmankin makeaa. Lisäsin myös ripauksen suolaa, koska omat keitetyt papuni olivat suolattomia. Maku oli herkullinen ja koostumus kivan pannarimainen. Ainut haaste tuli eteen paistamisessa, sillä letut kärähtävät herkästi. Maltti ja mieto lämpötila ovat siis valttia.

bataattiletut

Bataattipannarit

6 pientä pannukakkua (koko perheelle suosittelen tuplasatsia)

(Ohje Emmi-Liia Sjöholmin kirjasta Koko perheen kattaus, Atena Kustannus)

  • Puolikas bataatti
  • 1 dl valkoisia purkkipapuja
  • 2 dl kaurahiutaleita
  • 2 rkl vaahterasiirappia (jätin pois, mutta toimii jos haluta makeampia)
  • (1/2 tl suolaa, jos pavut ovat suolattomia)
  • öljyä paistamiseen

 

Kuori ja keitä bataatti pehmeäksi. Sekoita ainekset keskenään blenderissä. Paista pari ruokalusikallista kerrallaan pieniksi pannukakuisi. Huom! Kypsennä miedolla lämmöllä.

 

suklaakakku2

Toinen pitkään odotettu uutuus on Virpi Mikkosen Kiitos hyvää pikaruokaa. Virpin Kiitos Hyvää räjäytti jo herkkupankin hyvisohjeillaan. Jatkoa seurasi yhdessä Tuulia Talvion kanssa toteutetusta Kind Ice Cream For You e-kirjasta (oma katsaukseni täällä). Niinpä odotukset näitä max. puolen tunnin ohjeita kohtaan olivat kovat, varsinkin kun median eri kanavat olivat jo toitottaneet lukuisia ylistäviä kommentteja.

Kirja on jälleen kerran jo visuaalinen herkkukattaus, josta on vaikeaa valita, mihin houkuttelevista ohjeista tarttuisi ensimmäiseksi. Resepteissä on paljon tällä hetkellä suosittuja kolmen raaka-aineen ihmeitä. En yleensä niistä niin innostu, sillä kokemus on osoittanut, että makujen rakentaminen vaatii useimmiten hieman enemmän. Kuopuksen syntymäpäivien lähestyessä päätin kuitenkin testata kolmen aineksen suklaakakun.

suklaakakku0

Taateleista, raakakaakaosta ja kananmunista bendattu taikina maistui ihanalta. Kakku kohosi uunissa mutta paistamisen jälkeen lässähti tiiviiksi kiekoksi. Se ei sinänsä ollut ongelma, sillä osasin odottaa mutakakkumaista rakennetta. Maku oli kuitenkin kovin vahva, ja raakasuklaan karvaus löi läpi. Kuorrute vatkattiin jähmetetystä kookoskermasta, hunajasta ja raakakaakaosta ja onnistui erinomaisesti loiventaen hieman pohjan tiukkuutta.

Tämä, kuten muutkin supersimppelit ohjeet ovat yleensä herkkiä raaka-aineiden laadulle. Ehkäpä raakakaakaoni oli sieltä tujummasta päästä, mene ja tiedä. Suklaakakku syötiin mutta varsinaisia ystäviä meistä ei tullut.

suklaakakku1

3 Raaka-aineen suklaakakku

(Ohje Virpi Mikkosen kirjasta Kiitos hyvää pikaruokaa)

Valmistus: 25 min (itselläni kului 40 min.)

  • 4 kananmunaa
  • 15 tuoretta taatelia
  • 1 1/2 dl raakakaakaojauhetta
  • Vuoan halkaisija: noin 17 cm

 

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Voitele irtopohjavuoan pohja ja reunat tai leikkaa leivinpaperisuikaleet suojaamaan pohjaa ja reunoja. Poista taateleista kivet. Lisää ainekset tehosekoittimeen ja blendaa tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ja paista noin 20-25 minuuttia, kunnes pinta näyttää kuivalta. (Itse paistoin sen 20 min.) Anna kakun jäähtyä täysin ennen kuin irrotat vuoasta.

Kolmen raaka-aineen suklaakuorrute

Valmistus: 5 min

Noin 1,5 dl

  • 1 tölkki täysrasvaista kookosmaitoa (säilytetty jääkaapissa)
  • 3 rkl raakakaakaojauhetta
  • 1 rkl juoksevaa hunajaa (laitoin 2 rkl)

 

Ota kookosmaitotölkki jääkaapista ja kaavi kulhoon paksu valkoinen massa. Lisää kaakaojauhe ja hunaja ja vatkaa kuohkeaksi sähkövatkaimella. Tarkista maku ja lisää halutessasi makeutusta tai kaakaota. Lusikoi kakun kuorrutteeksi tai nauti sellaisenaan.

hernekeitto

Toinen testikeittiöön valikoitunut annos oli minttuinen tuorehernekeitto, jonka aineksia löytyi valmiina kaapeista. Ohje oli todella vaivattoman oloinen: keitto syntyy lähinnä herneistä ja kookosmaidosta. Valmista luvattiin 10 minuutissa. Itselläni kului 21, joista pari minuuttia kasvisliemikuution metsästykseen.

Keitosta tuli lempeä. Tuore minttu raikasti kivasti mutta jäin kaipaamaan hieman lisää makuja. Koska liemikuutioni oli vähäsuolainen, lisäsin ripauksen merisuolaa. Pakasteherneistä valmistuvaa soppaa on meillä tarjoiltu jo aiemminkin pikaisilla perheaterioilla, joten se jää jatkossakin listoille.

Minttuinen tuorehernekeitto

(Ohje Virpi Mikkosen kirjasta Kiitos hyvää pikaruokaa, Otava)

Valmistus: 10 min (itselläni kului n. 20 min.)

  • 600 g pakasteherneitä
  • 1 tlk kookosmaitoa
  • 1 luomukasvisliemikuutio
  • kourallinen tuoretta minttua
  • pieni loraus oliiviöljyä (en laittanut)

 

(Itse lisäsin myös hieman suolaa ja rouhittua mustapippuria ja raikastin makua tujauksella limen  mehua)

Kaada ainekset kattilaam minttua ja oliiviöljyä (sekä suolaa, pippuria ja limeä) lukuunottamatta. Kiehauta. Lisää minttuja soseuta sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. (Viimeistele halutessasi suolalla, pippurill ja limen tai sitruunan mehulla.) Tarjoa heti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *