Vuoden viimeinen resepti pitää sisällään makujen kirjon, joka mielestäni summaa kuluneen vuoden: Hieman kirpeää mutta samalla makean mausteista lämpimän rouhella pohjalla ja ehdottoman tyydyttävää, jopa lohdullista. Niistä syntyy juhlien paras pizza, jota itse söimme jouluaattona (kuten uhkasin). Mutta resepti ei ole mitenkään jouluun korvamerkitty, vaan asettuu luontevasti myös uudenvuoden juhlintaan – tai mihin tahansa talviajan illanistujaiseen.

Pohja on muunnelma Emmi-Liia Sjöholmin pizzapohjasta, joka löytyy kirjasta Viljaton kattaus. Allekirjoitan Emmi-Liian toteamuksen, että kikhernejauhoista syntyy paras ja viljamaisin gluteeniton pohja. Omani on hieman alkuperäistä pehmeämpi.

Juhlapizza on tyyppiä bianca eli tomaattisoosin voi unohtaa. Sen tilalla käytin Oatlyn kaurapohjaista creme fraichea (tavanomainen CF käy toki myös). Lempeä pohja antoi sijaa täytteiden makusinfonialle: persimonia, marinoitua punasipulia, saksanpähkinöitä ja rosmariinia. Sienten ystävä viipaloi sekaan muutaman herkkutatin tai portobellon, lihansyöjä piilotti vähän ilmakuivattua kinkkua. Pehmeä vuohenjuusto viimeisteli setin, vegaaniseen versioon voisi murustella manteli- tai cashew-ricottaa.

IMG_5991

Gluteeniton juhlapizza

4:lle

Pohja:

  • 1/2 l kädenlämpöistä vettä
  • 1/4 pkt tuorehiivaa
  • 2 tl kookossokeria
  • 8 rkl kuorittuja psylliuminsieneniä (kyllä, määrä vaikuttaa suurelta!)
  • 2 tl merisuolaa
  • n. 6,5 dl kikhernejauhoja
  • 1 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä

 

Täytteet:

  • 1 prk Oatlyn creme fraichea tai tavallista
  • 1 iso punasipuli + 1 rkl balsamicoa, 2 rkl oliiviöljyä, 1/2 rkl vaahterasiirappia, ripaus suolaa ja mustapippuria
  • 11/2 napakkaa persimonia
  • muutama portobello-herkkusieni tai isokokoinen siitake + 1 rkl öljyä, ripaus suolaa ja mustapippuria
  • reilu kourallinen saksanpähkinöitä
  • tuoretta rosmariinia
  • pehmeää vuohenjuustoa tai manteli-/cashew-ricottaa (ohje alla)
  • kylmäpuristettua oliiviöljyä
  • mustapippuria

 

Viimeistelyyn:

  • balsamico-siirappia
  • tuoretta rucolaa

 

Valmista pohja: Sekoita hiiva lämpimään veteen. Sekoita keskenään jauhot ja psyllium sekä suola ja kookossokeri. Sekoita taikinaan, lisää jauhoja tarvittaessa, jotta saat pehmeän mutta kiinteän taikinan. Vaivaa joukkoon lopuksi öljy. Jätä peitettynä lämpimään paikkaan kohoamaan n. 20 minuutiksi.

Lämmitä uuni 250 asteeseen.

Viipaloi punasipulit ohuiksi suikaleiksi ja marinoi. Leikkaa persimonit ohuiksi kiekoiksi ja sivele päälle oliiviöljyä ja rouhi kevyesti mustapippuria. Viipaloi sienet ja marinoi.

Muotoile pohjataikinasta neljä pyöreää pizzaa. Esipaista 5 min.

Levitä puolikypsien pohjien päälle creme fraiche. Asettele päälle persimonit, sienet ja punasipuli. Viimeistele tuoreella rosmariinilla. Murustele päälle vuohenjuustoa tai pähkinäricottaa. Paista 250 asteisessa uunissa vielä kymmenisen minuuttia tai kunnes täytteet saavat väriä.

Viimeistele pizzat balsamicosiirapilla ja tupsauta päälle kourallinen rucolaa. Tarjoa kuohuvan tai täyteläisen punaviinin kanssa.
Persimoni

*Pähkinäricotta: 2 dl kuorittuja manteleita tai cashew-pähkinöitä. Vettä liottamiseen. 1/2 tl suolaa, 1 rkl sitruunanmehua, 1/2 tl agavesiirappia tai mietoa hunajaa, 1 rkl ravintohiivahiutaleita. Liota manteleita/ pähkinöitä väljässä vedessä pari tuntia tai yön yli. Siivilöi ja huuhtele. Tehosekoita mantelit/pähinät monitoimikoneessa, tehosekoittimessa tai sauvasekoittajalla rouheeksi. Lisää loput ainekset sekä vettä vähitellen sen verran, että saat blendattua pehmeän, tuorejuustomaisen massan. Valmis ricottaa saa jäädä rouheaksi.

6 kommenttia “Juhlapizza (gluteeniton)”

  1. Näyttää houkuttelevalta. Täytyykin kokeilla pohjaa kikherneistä, vaikka olen kehitellyt jo sopivan tattarijauhopohjaisen sekoituksen, josta pidän. Ja tuo ricottaohje täytyy testata myös jokus. Kiitos näistä ja hyvää uutta vuotta 🙂

    1. Jenni, olen itse tykästynyt kovasti tähän kikhernepohjaan, joten suosittelen kyllä. Hyvää uutta vuotta myös sinulle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *