tarkistus

Mielekkäät Eväät tupsahti postista taittoveriona ja ruokakirjailijattaren viikonloppu kuluu tarkistuspuuhissa. Tai ainakin pitäisi… Sillä hänet löydettiin taas keittiöstä. Tällä kertaa paahtamasta pähkinöitä ja vatkaamasta valkuaisvaahtoa. Uunista tuli ulos pellillinen hunajaisia kookosmakacarooneja.

kookosmakaroon1

Minulla on huono tapa väistellä pilkunviilausta ja livahtaa kesken kaiken kokkaamaan. Erityisesti leipominen on toiminut stressinpurkuna viime aikoina. Nyt sain hyvän tekosyyn visiitistä äitini luo, sillä hän pitää erityisesti kookospikkuleivistä.

karpalopähkinä

Mieliruokakokki kun olen rikastin kookostaikinaa aivoystävällisillä saksanpähkinöillä ja kuivatuilla karpaloilla. Vaihdoin myös valkoisen sokerin hunajaan, mutta makeaa taikina on silti. Marjat tuovat siihen kuitenkin raikkaan säväyksen ja kevyesti paahdetut ja suolatut saksanpäkinät purutuntumaa. Pikkuherkut ovat myös luontaisesti gluteenittomia.

kookosmakaroon4

Hunajaiset kookosmacaroonit

n. 20 kpl

  • 2 dl saksanpähkinöitä
  • 1 rkl kookossokeria tai vastaavaa
  • 1 dl kuivattuja karpaloita
  • 5 dl kookoshiutaleita
  • 4 valkuaista (huoneenlämpöisinä)
  • 1/4 tl hienoa merisuolaa + ripaus pähkinöille
  • 1 dl mietoa juoksevaa hunajaa
  • 1 tl vaniljauutetta tai jauhettua vaniljaa

 

Lämmitä uuni 175 asteeseen (kiertoilmauuni 150 asteeseen) ja leivinpaperoi pelti. Rouhi saksanpähkinät ja paahda keskilämmöllä, kuivalla pannulla, kunnes ne alkavat tuoksua. Lisää ruokalusikka kookossokeria ja ripaus suolaa. Jatka paahtamista jatkuvasti sekoitellen, kunnes sokeri sulaa. Siirrä pähkinät suureen kulhoon. Silppua joukkoon karpalot ja sekoita myös kookoshiutaleet.

Vatkaa toisessa kulhossa valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi. Lisää loppu suola ja hunajaa vähän kerrallaan välillä vatkaten. Jatka vatkaamista, kunnes saat  kiiltävää seoksen, jonka huiput pysyvät pystyssä. Kääntele joukkoon varovasti kookos-pähkinäseos muutamassa erässä. Nostele kahta ruokalusikkaa apuna käyttäen seoksesta kokkareita leivinpellille. Tasoita tarvittaessa kostutetuin sormin. Paista 15 – 20 min. riippuen, miten tummia macarooneista haluat. Makeutuksessa käytetty  hunaja saa leivonnaiset ruskistumaan herkemmin. Ota pelti uunista ja anna jäähtyä viitisen minuuttia. Irrottele macaroonit sitten terävällä veitsellä tai metallilastalla paperista ja siirrä ritilälle jäähtymään. Parhaita tuoreena, kun ulkokuori on rapea mutta sisus sitkeä. Macaroonit säilyvät kuitenkin ilmatiiviissä purkissa viileässä n. viikon verran.

kookosmakaroon6

Macaron vs. macaroon?

Ranskalaisen macaron leivoksen nimeksi näyttää olevan kovasti tyrkyllä makroni. Siitä voidaan olla montaa mieltä, mutta oli miten oli, niitä ei pidä sekoittaa maanläheisiin macarooneihin, jotka ovat hollantilaista syntyperää. Macaroonit ovat konstailemattomia kolmen aineksen cookieita, joiden valmistuksessa ei voi epäonnistua. Macaron-leivokset taas edellyttävät suurempaa taituruutta. Molemmat ovat samaa sukujuurta ja pohjautuvat marenkitaikinaan. Ranskalaiset leipurit lisäävät siihen mantelijauhetta mutta hollantilaiset kollegat kookoshiutaleita tai pähkinöitä – onpa kuultu jopa perunasta. Kookosmacaroonit lienevät kuitenkin yleisin versio, mutta niidenkin joukkoon voi hyvin sekoitella pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä tai vaikkapa suklaahippuja. Parasta niissä on kuitenkin luontainen gluteenittomuus, minkä vuoksi macaroon on yksi peruspikkuleivistä purnukassani.

2 kommenttia “Hunajaisen makeat kookosmacaroonit”

  1. Kauniit kuvat:) Tuon tyyppiset macaroonit olivat minulle ainoita macarooneja ennenkuin tajusin että on niitä värikkäitäkin;D Täällä alkaa pääsisäisen aikaan tänä vuonna samanaikaisesti juutalainen pääsiäinen,ja siihen tuollaiset kuuluvat,koska viljatuotteita ei sllloin syödä.Kookomacarooneja näkeekin täällä silloin erilaisina versiioina.

    1. Omakin ensikosketukseni macarooneihin Hollannissa lukeutui tämän lajin leivonnaisiin. Ja sikäläiset ruokatraditiot ovat kyllä mielenkiintoisia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *