slaw1

Jos raaste salaattina kuulostaa mauttomalta, on aika päivittää tiedot. Raastesalaatit eli slaw:t ovat nimittäin varsin kiinnostavia ja katuruobuumin kyljessä selvästi kokemassa uutta tulemista. Entistä ehompina.

Vaikka hyvä slaw voi olla myös (melkein) yhden aineksen ihme, kuten perinteinen coleslaw, suosittelen villiintymistä raastekulhossa. Slaw voi sisältää melkein mitä vain, mitä voi raastaa tai suikaloida. Ja paljon muutakin. Hyvä majoneesisoosi on kuitenkin must. Arki-illan helpoin ja huokein vegemajo surrutellaan soijamaidosta ja jostain miedosta, laadukkaasta öljystä. Tähän salaattiin maustoin sen wasabilla ja paahdetuilla sinapisiemenillä.

Helpon ja herkullisen slaw:n anatomia:

porkkanat_1

Ainekset suikaloidaan tai raastetaan.

kurkku1

Kurkku säilyy rapsakkana, kun siitä käyttää vain kiinteän osan. Siemeniä sisältävän keskiosan voi säästää vaikkapa smoothieen.

parsakaali

Kaaliosuudesta vastasi tällä parturoitu broccoli.

physalis

Slaw:n sekaan käy melkein mikä vain, kaiken ei suinkaan tarvitse olla raastetta.

ruohosipuli

Sekaisin ja kulhoon. Kevyt pyöräytys sitruunanmehussa, suolassa ja öljyssä.

kulho

Ja lopuksi joukkoon herkullista majoneesisoosia. Kelpaa lisukkeeksi tai pääosaan. Kevyen ja makoisan lounaan saa lisäämällä kylkeen vaikkapa uppomunan.

uppomuna1

Kurkku-porkkanaslaw wasabimajoneesilla

  • 1 kurkku
  • 3 – 4 suurta porkkanaa
  • 1 (luomu-) parsakaali
  • nippu ruohosipulia
  • 1 punainen chili
  • rasia ananaskirsikoita
  • tuoretta basilikaa
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1/2 rkl sitruunanmehua,
  • ripaus suolaa

 

Raasta tai suikaloi kurkku ja porkkana ohuelti. Käytin itse kätevää raastinterällä varustettua leikkuria. Raasta terävällä veitsellä parsakaalin kukinnosta nuput (kuten kuvassa) kasvisten joukkoon. Viipaloi ananaskiriskat, silppua ruohosipuli ja chili. Sekoita kaikki keskenään ja lisää suola, sitruunanmehu ja oliiviöljy. Valmista wasabi-majoneesi.

Helppo wasabi-majoneesi

  • n. 1 dl makeuttamatonta soijamaitoa
  • n. 1/2 dl Neito-rypsiöljyä tai mietoa oliiviöljyä
  • 1 rkl valkoviinietikkaa
  • 2 tl hunajaa
  • 1/2 tl suolaa (tai maun mukaan)
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 rkl sinapinsiemeniä
  • 1 rkl wasabitahnaa (tai maun mukaan)
  • mustapippuria

 

Paahda sinapinsiemeniä kuivalla pannulla, kunnes ne alkvavat poksua. Varo polltamasta. Anna jäähtyä hiukan. Laita tehosekoittimeen soijamaito ja muuta ainekset öljyä ja wasabia lukuunottamatta. Soseuta tahnaksi. Lisää öljyä vähitellen sen verran, että saat majoneesia muistuttavan koostumuksen. Teen itse majon aina vähän summissa, joten ohjekin on hieman epämääräinen. Lisää lopuksi wasabi ja surauta sekaisin.

Sekoita wasabi-majo kasvisten joukkoon ja viimeistele tuoreella basilikalla. Tarjoa lisukkeena. Säilyy pari päivää jääkaapissa.

kisu

Kuvauspäällikkö tarkastaa työn etenemistä…

9 kommenttia “Herkku-slaw wasabimajoneesilla”

    1. Anne, niinpä! Kaali on kyllä sellainen vakkari, mutta nyt olen intoutunut kokeilemaan kaikkea muutakin. Makuja voi vetää vaikka mihin suuntaan, tällä hetkellä lemppareitani ovat erityisesti Aasia-virityksen 🙂

  1. Mulla on edelleen kokeilematta tuo itte tehty soijamajoneesi. Sen kun saan aikaiseksi niin se on taas hehkuttamisen paikka.
    Jälleen niin makoisat kuvat ja ihana keittiöpäällikkö.

    1. Paula, soijamaitomajoneesi on kyllä ehkä maailmankaikkeuden helpoin ja herkuin. Jostain syystä olin itsekin unohtanut koko asian ja olen viime aikoina tehnyt pajon vaivalloisemmin pehmeästä tofusta jne. Ja hinta-laatusuhde on enemmän kuin kohdillaan 😀

    1. Wasabimajo on vanha rakkauteni. Wasabia saa olla reilusti, vähän brändistä riippuen. Jotkut ovat aika mietoja ja loivenevat soosissa kovasti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *