Jostain syystä olin kuvitellut, että murupaistos on varattu vain makeita hedelmäjälkkäreitä varten. Kunnes törmäsin The First Mess -blogissa mainioon suolaiseen reseptiin. Siinä kauramuruseoksen kätköihin on piilotettu juureksia.
Herb + Garlic Vegetable Crumble on alunperin Lindsey S. Loven (Dolly and Oatmeal) uunituoreesta kirjasta Chickpea Flour Does It All: Gluten-Free, Dairy-Free, Vegetarian Recipes for Every Taste and Season. Kilometrin pituinen nimi, yhden raaka-aineen kirja. Esikatselun perusteella sisältö vaikutti kuitenkin erittäin kiinnostavalta. Itselläni kirjaa ei vielä ole, mutta se siirtyi tämän kokkailun päätteeksi välittömästi hankintalistalle. Varsinkin, kun kikherneet kaikissa muodoissaan ovat yksi suosikkiraaka-aineitani tällä hetkellä.
Kikjauhoja löytyy reseptin muruseoksesta, josta ne tekevät paitsi herkullisen, myös ekstra ravitsevan hyvien hiilareiden ja proteiinien lähteen. Poikkesin ehdotetusta kasviskombosta, sillä muruseoksen alle sopivat mainiosti myös heitteille jätetyt pussinpohjaporkkanat, nuhjaantunut kesäkurpitsa ja yksinäinen bataatti. Eli mitä kaapista sattuu löytymään.
Sain PR-toimisto Sugarilta testattavaksi uutuuksia Urtekramilta, jonka mausteita löytyy muutenkin hyllyiltäni jo tyylikäs rivistö. Käytin tähän reseptiin Herbes de Provence -sekoitusta ja sinappijauhetta tuomaan pikkuisen umamia peliin. Maustaessa voi kuitenkin lähteä moneen suuntaan ja voisinpa poiketa makumaailmassa hyvin myös Välimeren eteläpuolelle.
Oma paistokseni näytti vähän kuivakkaalta esikuvaansa verrattuna, mutta tämä johtui lähinnä siitä, että käytin pieniä kaurahiutaleita. Murukuoren alla juurekset paistuivat kuitenkin meheviksi. Ensi kerralla silti käyn hommammassa niitä suurempia hiutaleita. Oikaisin myös sen verran, että saksanpähkinärouheen sijaan käytin auringonkukan siemeniä, joita ei tarvinnut pilkkoa pienemmiksi. Luultavasti mikä tahansa pähkinä tai siemen toimisi kokonaisuudessa erittäin hyvin.
Vege-crumble
eli Juuresmurupaistos
Muruseos:
- 2,5 dl suuria (gluteenittomia) kaurahiutaleita
- 1,25 dl kikhernejauhoja
- 1 dl auringonkukansiemeniä
- (2 rkl kuorittuja hampunsiemeniä – en laittanut)
- 1 tl valkosipulijauhetta
- 1 tl kuivattua rosmariinia
- 0,75 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä (käytin seesamia)
- suolaa ja mustapippuria maun mukaan
Lämmitä uuni 175 – 180 asteeseen. Sekoita muruseoksen ainekset ja jätä odottamaan.
Juuresseos (esimerkiksi):
- 1 bataatti kuutioina
- 1 kesäkurpitsa kuutioina
- 1 iso sipuli viipaloituna
- 2 porkkanaa viipaloituna
- 4 kelta- tai punajuurta juurta suikaleina
- 1 tl sinappijauhetta
- 2 tl Provencen yrtit -mausteseosta tai mieleisiäsi kuivattuja tai tuoreita yrttejä
- 2 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä
- 1/2 rkl omenaviinietikkaa
- ruolaa ja mustapippuria maun mukaan
Sekoita kasvikset keskenään ja levitä kevyesti voideltuun isoon uunivuokaan. Ripottele päälle muruseos ja paista 45 – 50 min. tai kunnes pinta saa väriä ja juurekset ovat pehmenneet. Tarjoa raikkaan salaatin kanssa.