BBQ_pavut

Vihreät pavut ovat kevyttä mutta ravintorikasta syötävää. Ravitsemuksellisesti ne kuuluvat samaan superjengiin kuten pinaatti, nokkonen, vihreä papu, parsakaali ja herne (lähde). Nimestään huolimatta, vihreiden papujen proteiinipitoisuus ei kuitenkaan yllä muiden papujen tasolle (vain n. 2 g kupillisessa = 2,5 dl). Sen sijaan pavut sisältävä suolistoystävällisiä kuituja, mukavasti A- ja C-vitamiinia sekä muiden vihreiden kasvisten tapaan runsaasti folaattia, kalsiumia ja K-vitamiinia. Rakennusruokaa luustolle ja mielelle siis. Keskushermoston ja muiden kudosten terveyttä vaalii myös rauta ja magnesium. Vireissä pavuissa on myös useita antioksidantteja, kuten karotenoideja. Pakastettuinakin pavut ovat edelleen kelpo syötävää.

Silti vihreiden papujen käyttö jää omassa keittiössäni satunnaiseksi (lukuun ottamatta loppukesää, jolloin kasvimaalla koko sato kypsyy yhtä aikaa). Jotenkin ne ovat mielestäni vähän tylsää syötävää, vaikka höyrytettynä luomuvoin tai laadukkaan oliiviöljyn, sitruunan ja paahdettujen pinjansiementen kanssa pavuista syntyykin ihan kiva lisuke.

Päätin kuitenkin antaa pakastimessa pyörineelle papupussille mahdollisuuden. Grillikauden alkua odotellessa marinoin papuja bbq-liemessä ja grillasin uunivastuksen alla pikaisesti. Samalla paahtuivat dinnerille myös mehevät portobellopihvit. Idean marinadiin nappasin Jaelin inspiroivasta blogista. Alkuperäisen postauksen porkkananakit ovat muuten olleet to do -listalla jo puolisen vuotta. No, aloitin sitten pavuista.

BBQ_pavut2

Ravitsemuksellisesti grillaus ei ehkä ole paras vaihtoehto, mutta se mikä muutamassa vitamiinissa menetetään, korvautuu muhkealla herkullisuudella. Lihaisan portobellon ja papujen liitossa on umamia ja rakennetta, joka täyttää vaivatta pihvin paikan vaikkapa tulevan kesän grillibileissä. Makujen maksimoimiseksi marinoin papuja yön yli mutta hätätilassa muutamasta tunnistakin on hyötyä.

BBQ_pavutjasienet

Bbq-pavut ja portobellopihvit

  • 500 g vihreitä pakastepapuja
Marinointiliemi:
  • 1/2 dl soijakastiketta tai tamaria
  • 1/2 dl vettä
  • 2 rkl omenaviinietikkaa
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl nestemäistä savuaromia
  • 1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
  • 2 tl kookos- tai raakaruokosokeria
  • reilusti rouhittua mustapippuria
  • 1 tl paprikajauhetta
  • ripaus chilihiutaleita tai cayennepippuria

 

Kiehauta marinadin ainekset laakeassa kattilassa ja kaada sekaan jäiset pavut. Ota liedeltä ja kääntele liemi papuihin kauttaaltaan. Siirrä papimarinadi kannelliseen astiaan ja anna maustua jääkaapissa ehkä muutaman kerran sekoitellen yön yli tai muutaman tunnin ajan.

 

Portobellopihvit

  • 1 reilun kokoinen portobellosienen lakki/ syöjä
  • 1/2 dl (valkosipulilla maustettua) oliiviöljyä
  • suolaa ja rouhitua mustapippuria maun mukaan

 

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Poista sienten kanta (voit kypsentää sen samalla tai käyttää muuhun). Sudi öljyä leivinpaperilla päälystetylle uunipellille ja sitten sienille kauttaaltaan. Mausta sienet molemmin puolin suolalla ja mustapippurilla ja asettele heltat alaspäin pellille. Jos sinulla on kiertoilmauuni, laita sienet uuniin samaan aikaan papujen kanssa tai kypsennä ensin n. 20 min.

Poimi pavut marinadista ja asettele leivinpaperoidulle uunipellille. Paahda 225 asteessa 10 min. tai kunnes pavut saavat väriä. Tarjoa sienipihvien lisukkeena esim. raikkaan salaatin kera. Jonkin sortin mayo viimeistelee setin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *