IMG_6069

Helsinkiin saatiin paksu lumikuorrutus, mutta tämänkertaisen postauksen jouluinen sävy ei johdu siitä. Resepti vain jäi tammikuun muiden aiheiden jalkoihin. En kuitenkaan malttanut jättää ohjetta vuodeksi odottamaan, sillä todennäköisesti olisin hukannut sen jonnekin. Ja vaikka kyse onkin espanjalaisesta jouluherkusta, luulen, että suomalaiseen makuun se sopii ympäri vuoden.

Polvorón on espanjassa suosittu paksu ja murea pikkuleipä, joita myydään erityisesti vuodenvaihteen juhlapyhinä. Saman tapainen leivonnainen kulkee myös nimellä mantecado, joka viittaa leivonnassa käytettyyn laardiin. Polvorónet voidaan kuitenkin valmistaa muustakin rasvasta, joten eläinperäisiä välttelevän kannattaa varmistaa, mitä tilaa ja tutkia tuoteseloste tarkkaan. (Voin myös kertoa, että laardin maku on viattomalle pienoinen järkytys.)

En tiennyt olevani pikkuleipäihminen, ennenkuin maistoin polvorónea ensimmäisen kerran. Ensi haukkaus oli kuitenkin koukuttava. Rakenne on jauhoinen mutta samalla suussasulava ja maku paahteinen hieman samaan tapaan kuin lusikkaleivissä. Polvoróne saa kuitenkin arominsa voin sijaan paahdetuista jauhoista ja ripauksesta kanelia (tai joissain tapauksissa anista.) Normaalisti polvorónet leivotaan vehnäjauhoista ja manteleista. Omaan reseptikansiooni olen kuitenkin etsiskellyt jo pitkään gluteenitonta ja muutenkin hitusen terveellisempää vaihtoehtoa. Tänä vuonna onnistuin vihdoin lähes täydellisesti. Reseptipohja löytyi täältä mutta vaihdoin ihran neutraalin makuiseen kookosöljyyn ja tomusokerin blendasin itse kookossokerista. Myös jauhoseos koki pientä muokkausta.

Tapiokatärkkelys vs. tapiokajauho, mitä eroa?

Aineksissa mainittu tapioka- eli kassavajauho ei ole sama asia kuin gluteenittomassa leivonnassa tavallisesti käytetty tapiokatärkkelys. Jälkimmäinen on nimensä mukaisesti pelkkää kassava- eli maniokkikasvin juurimukulasta eristettyä tärkkelystä (kuten perunajauho). Tapiokajauho taas on kokonaisesta kuivatusta juurimukulasta jauhettua jauhetta ja huomattavasti ravinteikkaampaa ja kuitupitoisempaa kuin pelkkä tärkkelys. Jos afrikkalainen kokkailu on tuttua, se saattaa olla tuttua myös fufu-jauhon nimellä.

Tapiokajauho toimii leivonnassa eri tavoin kuin pelkkä tärkkelys ja on osoittautunut mainoksi vehnäjauhon korvikkeeksi muiden gluteenittomien jauhojen lisänä. (Aiheesta lisää englannin kielellä täältä.) Sitkoa tapiokajauhossakaan ei ole, mutta maku on neutraali ja koostumus hieman puuterimainen. Tapiokajauhoa löytää aasialaisia ja afrikkalaisia elintarvikkeita myyvistä kaupoista useimmiten nimellä cassava flour tai fufu-flour. Hinta on varsin edullinen.

Pari muuta vinkkiä parhaisiin gf-polvoróneihin

Paahdettu mantelijauho syntyy kätevimmin paahtamalla ensin mantelit kevyesti 150 asteisessa uunissa kullanruskeiksi ja jauhamalla jäähtyneet mantelit tehosekoittimessa.

Kookostomusokeri taas syntyy niin ikään blendaamalla tehosekoittimessa kookossokeri puuteriksi.

IMG_6085

Gluteenittomat polvoronet (vegaaninen)

12 kpl

  • 1 1/2 dl tapioka l. kassavajauhoja ( ei -tärkkelystä)
  • 1 1/2 dl mantelijauhoa (ks. yllä)
  • 1 dl + 1 rkl (täysjyvä-) riisijauhoja
  • 1 tl ksaantaania
  • 1 1/4 dl neutraalin makuista kookosöljyä
  • 1 3/4 dl (kookos-)tomusokeria (ks. yllä)
  • 1 – 2 tl kanelia

 

Paahda kassavajauhoa laakealla pannulla keskilämmöllä jatkuvasti sekoitellen, kunnes se saa hieman väriä. Siirrä leivinkulhoon. Jos käytät valmista mantelijauhoa paahda sitä samaan tapaan. Lisää kulhoon ja anna jauhojen jäähtyä täysin. Sekoita joukkoon loput kuivat ainekset ja nypi lopuksi seokseen kookosöljy. Taikina on murenevaa mutta siitä puristettu pallo pysyy koossa. Lisää tarvittaessa hieman kookosöljyä, jos seos vaikuttaa liian kuivalta. Puristele taikina palloksi ja laita jääkaappiin n. 1/2 tunniksi.

Lämmitä uuni 175-180 asteeseen. Kauli taikina n. 11/2 cm paksuksi levyksi. Ota pyöreällä tai soikealla pikkuleipämuotilla levystä kakkusia ja siirrä leivinpaperoidulle pellille. Voit viimeistellä pinnan seesaminsiemenillä tai ripauksella kanelia, jos haluat.

Paista 15 min. tai kunnes reunat ovat saaneet vähän väriä. Jäähdytä ritilän päällä. Voit siivilöidä valmiiden pikkuleipien päälle vielä tomusokeria. Säilytä suljetussa rasiassa viileässä tai jääkappilämpötilassa.

Print

Gluteenittomat Polvorónet

Ingredients

  • 1 1/2 dl tapioka l. kassavajauhoja (ei -tärkkelystä)
  • 1 1/2 dl mantelijauhoa jauha paahdetuista manteleista
  • 1 dl + 1 rkl täysjyväriisijauhoja
  • 1 tl ksantaania
  • 1 1/4 dl neutraalin makuista kookosöljyä
  • 1 3/4 dl kookossokeria tomusokeriksi jauhettuna
  • 1 - 2 tl kanelia

Instructions

  1. Paahda tapiokajauhoa laakealla pannulla keskilämmöllä jatkuvasti sekoitellen, kunnes se saa hieman väriä. Siirrä leivinkulhoon. Jos käytät valmista mantelijauhoa paahda sitä samaan tapaan. Lisää kulhoon ja anna jauhojen jäähtyä täysin. Sekoita joukkoon loput kuivat ainekset ja nypi lopuksi seokseen kookosöljy. Taikina on murenevaa mutta siitä puristettu pallo pysyy koossa. Lisää tarvittaessa hieman kookosöljyä, jos seos vaikuttaa liian kuivalta. Puristele taikina palloksi ja laita jääkaappiin n. 1/2 tunniksi.

    Lämmitä uuni 175-180 asteeseen. Kauli taikina n. 11/2 cm paksuksi levyksi. Ota pyöreällä tai soikealla pikkuleipämuotilla levystä kakkusia ja siirrä leivinpaperoidulle pellille. Voit viimeistellä pinnan seesaminsiemenillä tai ripauksella kanelia, jos haluat.

    Paista 15 min. tai kunnes reunat ovat saaneet vähän väriä. Jäähdytä ritilän päällä. Voit siivilöidä valmiiden pikkuleipien päälle vielä tomusokeria. Säilytä suljetussa rasiassa viileässä tai jääkappilämpötilassa.

5 kommenttia “Gluteenittomat polvorónet eli espanjalaiset mantelikakkuset”

  1. Oonkin jo pitkään yrittänyt etsiä cassava-jauhoa suomesta, mutta ei ole löytynyt. Kiitos siis vinkistä, täytyy suunnatta aasia/afrikka-markettiin! Ja kakkuset näyttää herkullisilta. Testiin menee 🙂

    1. Muualla en tosiaan ole nähnyt kuin noissa etnisissä kaupoissa, mutta onneksi niitä alkaa olla jo aika mukavasti ainakin isoimmissa kaupungeissa.

  2. Kiva nähdä näistä gluteeniton vaihtoehto,minullahan on blogissa se normi polvoron.,Ihania ovat ja takuulla myös nämä sinun gluteenittomat versiot:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *