– Uups, nyt tuli puolilaiton otsikko, sillä EU on määritellyt tiukat normit karjalanpiirakoille: Kuoressa pitää olla vähintään puolet ruista ja täytteeksi kelpaa vain puuroriisi, ohra tai peruna. Tattarit, quinoat ja kumppanit eivät kuulu listalle. Niinpä gluteenia välttelevänä en voi kehaista syöneeni pitkästä aikaa parhaan karjalanpiirakan, jonka täytteenä oli quinoapuuroa. Aito karjalanpiirakka ei voi koskaan olla gluteeniton.

Karjalanpiirakka oli Suomen suosituin eines v. 2013

Suomalaisella perinneruualla ei ole kovin vankkaa jalansijaa omassa keittiössäni. Ei myöskään eineksillä. Karjalanpiirakka tekee tässä poikkeuksen. Niistä pidetään meillä kovasti ja ihan kelpo välipala se onkin, varsinkin jos löytää aidosti rukiisen piiraan. Karjalanpiirakoista pitävät myös burrito-, sushi ja samosa-kultuuriin kasvaneet teinimme. (Jätän tosin tässä kohtaa mainitsematta ketsupin, maapähkinävoin, jopa sriracha-kastikkeen, joita löytyy piirakoiden päältä.)

Ja kuten useimmat suomalaiset, ostan piiraat valmiina, usein esipaistettuina tai kiireessä suoraan einestiskiltä. Hieman harmitellen, sillä löytyyhän sieltä tuoteselosteesta kaikenlaista… Joskus sentään tempaisen ja leivon sipanniekut itse, vaikkei karjalaismummoja suvusta löydykään. Kun itte tekee, ei tarvitse tyytyä tavanomasiin täytteisiin. Perinteisestikin piiraiden sydämestä on löytynyt vaikkapa ohraa ja talkkunaa, 1800-luvulta lähtien perunaa ja tattaria ja vasta myöhemmin riisiä ja hirssiä niiden saavuttua kaupankäynnin myötä Karjalaan. Venäjän puolelta löyytyy myös porkkanapiirakoita, sieni ja kalatäytteitä. Kainuussa pyöräytellään herkullisia marjarönttösiä.

Gluteenittomien piiraiden leipominen on oikeasti helppoa

Mutta suurempi syy kotitekoisiin piiraisisiin on gluteenittomien versioiden tarve, sillä surukseni ruis(kaan) ei tällä hetkellä tee yhteistyötä vatsani kanssa. Kaupan gluteenittomat ovat ravitsemuksellinen kompromissi, minkä vuoksi en niitä juurikaan käytä. Hintakin on suolainen – toisin kuin maku, joka jää pliisuksi. Ja jos perinnepiirakoiden valmistus tuntuu työläältä, voin lohduttaa: gluteenittomat piiroat valmistuvat nopeasti, sillä kuori on rukiista helpompaa kaulita. Eikä niitä niitä tarvitse tehtailla mummojen tyyliin koko leivinuunillista, vaan ihan vain pikkusatsin kerrallaan.

Kokeilin kuoreen tällä kertaa tattarin ohella Hirvelän KauraKuitusta, joka on gluteenitonta paahdettua kauraa. Maistuu talkkunalle mutta vähän rukiiselle myös. Gluteenittomassa leivonnassa parhaaseen tulokseen pääsee sekoittelemalla taikinoihin useampia jauholaatuja, jolloin maku ja leipoutuvuus paranevat. (Aiheesta tulossa oma juttunsa piakkoin.) Kunnon piirakkapulikka helpottaa niin ikään työskentelyä, mutta onnistuu se leipominen tavallisellakin kaulimella.

Täyte oli oikeastaan alkuperäinen syy leipoa piirakoita tällä kertaa, sillä halusin testata siihen kotimaista quinoaa, josta syntyy hyvä puuro. Myös ravintoaineidensa puolesta riisiin verrattuna huomattavasti jytkympää tavaraa. Itse tykkäsin lopputuloksesta: Kokonaismausta löytyi samaa lämmintä karheutta, kuin rukiisissa piiraissa. Mutta muuten nämä piiroat ovat aivan oma rotunsa. Juhlistimme niillä itsenäisyyspäivää: Eläköön tasa-arvoinen ja yhdenvertainen suomalainen ruokakulttuuri!

Gluteenittomat ”karjalanpiirakat” quinoatäytteellä

16 kpl

Täyte:

  • 2,5 dl (suomalaista) quinoaa
  • 5 dl vettä
  • 1/2 tl hienoa merisuolaa
  • 1 rkl luomuvoita, gheetä tai kylmäpuristettua kookosöljyä

Huuhtele quinoa useaan kertaa kylmällä vedellä, jolloin saat pois karvaat saponiinijäämät. Laita keskikokoiseen kattilaan veden kanssa ja hauduta kannen alla paksuksi puuroksi (n. 35 – 40 min.). Mausta suolalla ja lusikallisella luomuvoita, gheetä (tai kirkastettua voita) tai kylmäpuristettua kookosöljyä. Puuron hautuessa valmista kuoritaikina:

Kuori:

  • 2,5 dl tattarijauhoja
  • 1,25 dl KauraKuitusta
  • 1,25 dl täysjyväriisijauhoja
  • 1 dl tapioca-tärkkelystä
  • 1 tl ksantaania
  • 1 tl hienoa merisuolaa
  • 3 3/4 dl vettä (noin)

Leipomiseen: tattarijauhoja

Sekoita ensin kuivat aineet ja lisää vettä sen verran, että saat kiinteän, helposti leipoutuvan taikinan. Jos ennätät, anna taikinan levätä kylmässä tunnin verran, mutta sen voi leipoa suoraankin.

Lämmitä uuni 300 asteeseen. Jaa taikina 16 osaan ja pyörittele palloiksi. Jauhoja apuna käyttäen kauli ohuiksi pyöreiksi levyiksi. Mitä ohuempi kuori, sen hienompi piiras, mutta itse tykkään myös paksukuorisista piirakoista. Lata pyörylän keskelle pari ruokalusikallista quinoapuuroa. Käännä kuoren reunat keskelle ja rypytä enemmän tai vähemmän näppärästi kuori pienille laskoksille. Omalla peukalo-etusormiotteellani ei ehkä voiteta piiraiden missikisaa, mutta maun suhteen sillä ei ole merkitystä.

Paista piirakoita kuumassa uunissa n. 20 minuuttia tai kunnes kuori saa väriä. Itse upotin kuumat piiraat klassiseen tyyliin voi-vesiseokseen (n. 2 dl vettä + 2 rkl kotitekoista gheetä). Voitelun voi hoitaa myös ilman eläinrasvoja esim. kiehautetulla riisimaidolla tai veden ja kylmäpuristetun kookosöljyn seoksella.

IMG_0816

4 kommenttia “Gluteenittomat karjalanpiirakat quinoatäyteellä”

  1. Näyttävät ihan aidoilta ruispiirakoilta.;D Karjalanpiirakka onkin sellainen juttu ,jota kaipaan Suomesta,mutta onneksi täällä on muutama mukava suomalainen,jotka silloin tällöin niitä leipovat ja tuovat muillekin;D
    Sekä kuoritaikina että täyte kuulostavat tosi hyviltä;minulla on kaapissakin kaikkea paitsi tuota kaurakuitua.Milläköhän sen korvaisi….

    1. Ulkonäkö on kyllä ihan aito, tosin täytettä olisi sittenkin voinut olla vähän enemmän. Kaurakuidun tilalle voi laittaa vastaavan määrän tavallisia kaura- tai tattarijauhoja. Ja tuli mieleen, että quinoajauhokin voisi toimia. Paahteinen maku oli tuon kaurakuitujauhon paras ominaisuus.

  2. Nää näyttää kyllä ihan mielettömän ihanilta!
    Vaikka en sinänsä gluteeniherkkä olekaan ostan aina välillä paikallisen gluteenittoman leipomon karjalanpiirakoita. Ne on tosi hyviä, mutta hintaahan niillä sitten onkin. Joululomalla voisi pistää oman piiraspajan pystyyn. 🙂

    1. Kiitos Anni, kyllä itse tehdyt vaan on kerrassaan herkullisia. Ja yllättävän helppoja valmistaa. Ihan suunnittelin jo itsekin ottavani uusintakierroksen viimeistään joululomalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *