IMG_2920

Gluteeniton patonki on haastava juttu. Siis sellainen aito, sitkas ja hyvän makuinen. En väitä, että olisin nytkään onnistunut täydellisesti, mutta melkein. Maku oli h-u-i-k-e-a. Ja ellen olisi itse vastannut jauhojen peukaloinnista, epäilys vehnäjauhojen osuudesta olisi ollut suuri. Siksi ikuistan tänne ensimmäisen otoksen matkalta kohti GF-patonkinirvanaa.

Hyvän patongin salaisuus on taikinajuuri, joka laitetaan tulemaan viimeistään edellisenä päivänä. Olen haaveillut hieman gluteenittoman hapanjuuren kehittelystä, mutta projekti on toistaiseksi ryhdyntäasteella. Sen sijaan testasin tässä reptissä oikotietä – ja tartuin pulloon.

Kombucha on lempi-sihijuomani (…siman ja shamppanjan lisäksi). Nyt sitä saa jo suomalaisen Kellaripanimonkin laittamana. Fermentoimalla valmistettu kombucha sisältää jo itsessään runsaasti maitohappobakteereita, joita hapanjuureenkin halutaan. Pikajuuren ainesta siis.

kombucha

Sekoitin taikinajuureen Kellaripanimon vahvaa kombuchaa (Strong) ja gluteenittomia kaurajauhoja. Vuorokauden kuluttua juuri pulputtelikin jo aktiivisesti ja tuoksui miellyttävän happamalta. – Aion jatkaa hapatuskokeilua kunnon hapanjuureksi asti. Nyt oli kuitenkin kiire saada patonkia pöytään, joten käytin juuren heti seuraavana päivänä.

En vielä ihan luottanut pikajuuren nostatusvoimaan, joten patonkiresepti sisältää myös hieman kuivahiivaa. Seuraava steppi onkin sitten kokeilla kohotusta pelkän hapanjuuren voimin. Patongin ulkonäkö kaipaa niin ikään hieman säätöä, mutta rakenne oli hyvä ja mehevä, jopa hieman sitkas. Täytin oman patonkini rouhitulla pistaasilla ja viikunalla mutta ihan turhaan. Leipä itsessään oli supermaukasta, eikä olisi kaivannut ylimääräisiä, vaikkakin herkullisia lisukkeita.

IMG_2914

Kombucha-juuri

  • 0,75 dl kombuchaa (maustamatonta)
  • 0,75 dl täysjyväriisijauhoja

 

Sekoita ainekset keskenään keraamisessa tai lasikulhossa ja jätä kannella tai kelmulla peitettynä lämpimään paikkaan hapattumaan n. vuorokaudeksi. 

Gluteeniton patonki

1 kpl

  • 2,5 dl huoneen lämpöistä vettä
  • 1 dl täysjyväriisijauhoja
  • 1 dl (gluteenittomia) kaurajauhoja
  • 0,5 dl tapiokatärkkelystä
  • 1 tl ksantaania
  • 1 tl hienoa merisuolaa
  • 1/2 tl kuivahiivaa
  • 1,5 dl kombucha-juurta (ohje yllä)

 (Täyte: 1 viikuna + kouralinen paahdettuja pistaasipähkinöitä, ripaus merisuolaa)

Sekoita kuivat aineet suuressa kulhossa. Lisää vesi ja kombucha-juuri. Vaivaa kunnolla sekaisin, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Lisää vettä ruokalusikallinen kerrallaan, jos taikina tuntuu liian kuivalta. Koostumus saa muistuttaa sämpylätaikinaa.

Jätä kelmulla peitettynä lämpimään paikkaan kohoamaan 2 – 3 tunniksi. Levitä työtasolle kevyesti öljytty leivinpaperi. Kaada taikina paperille ja muotoile siitä öljytyin käsin neliskulmainen 1,5 cm paksuinen levy. Jos haluat täyttää patongin, ripottele 1/4 levystä rouhittua pistaasia ja hieman silputtua viikunaa. Rullaa levy patukaksi täyteosasta alkaen. Nosta leivinpellille kohoamaan ja ripottele päälle karkeaa riisijauhoa tai kaurajauhoa. Anna kohota puolisen tuntia ja lämmitä sillä aikaa uuni 250 asteeseen.

Tee halutessasi patonkiin viilto/viiltoja terärällä veitsellä tai partaterällä. Laita kuumaan uuniin ja suihkauta uunin alaosaan vettä. Sulje uuniluukku heti ja paista leipää 10 min. Alenna lämpö 200 asteeseen ja jatka paistamista vielä 10 min. tai kunnes patonki on saanut väriä ja vaikuttaa kypsältä. Ota uunista ja siirrä ritilälle jäähtymään ilman peitettä. 

IMG_2923

10 kommenttia “Gluteeniton patonki kombucha-juureen”

    1. Jael, ainakin Ruohonjuuresta löytyy. Ja kiitos, kuvat sain todellisuudessa napattua vasta iltahämärissää, joten laatu on vähän mitä on 🙂

  1. Hmm… mielenkiintoista! Jos kombucha kelpaa hapanjuuren aluksi niin kenties sitten vesikefiirikin. Onhan sekin hiivan ja bakteereiden yhteenlyöttäytymä. Näistä otuksista näyttää olevan moneksi! Vihannesten hapattamiseenkin, vasta kuulemani mukaan ehkä jopa kompostoinnin apuna, se tosin vaatisi vielä vähän selvittelyä…

    1. Paula, aivan varmasti vesikefiiri toimisi myös. Saman tyyppiset kaverithan sielläkin on asialla 🙂 Olen itse käyttäny kombuchaa hapattamisen apuna, mutta kompostoinnista en tiedä sen suhteen. Vesikefiiriä en vielä(kään) ole saanut aikaiseksi…

  2. Voi apua, ihanan kuulosta! Tätä on ihan pakko testata. Mietin just kanssa, että onnistuisikohan tämä vesikefiirillä, sitä kun myydään meidän läheisessä ruokakaupassa ja se on ihan supernamia. Ja voiko tapiokaa ja ksantaania korvata muilla jutuilla, esim arrowrootilla?

    1. Tuulia, tapiokan tilalle käy varmaan muukin tärkkelysjauho, kuten peruna- tai maissi ja miksei tosiaan arrow-juurikin. Pieniä eroja koostumuksessa käsittääkseni tulee tärkkelyksestä riippuen. Ksantaani kuitenkin on vähän toista kastia… Se on enemmän sitkoa tuova apuaine, joten en osaa sanoa. Psyllium tilalle ehkä? Pektiiniäkin olen nähnyt joissain ohjeissa. Mutta ainahan voi testata kokonaan ilman, ja katsoa mitä tapahtuu.

  3. Hei ja olipa mukava löytää tämä blogi! Luin vuosia sitten Keittiökameleonttia, mutta sitten oma blogini jäi tauolle ja muutenkin blogien lukeminen jäi vähiin. Nyt olen sen herätellyt blogiani henkiin 4v breikin jälkeen. Ihana olla tässä ”skenessä” takaisin. Upean muodonmuutoksen sinunkin blogisi kokenut! Jään seurailemaan! Heidi / http://gojiavocado.blogspot.fi

    1. Heidi, hauska törmätä uudelleen 🙂 Täytyykin käydä kurkkaamassa Gojia ja avokadoa, pitkästä aikaa. Kiva kun löysit tänne!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *