Berliini on reissukohteena vähän kulunutkin aihe mutta niin se vain on, että kaupungin ruoka- ja kulttuuritarjonta on törkeän yltäkylläistä. Kiinnostavia kuppiloita löytyy lähes joka kulmalta, poikkeuksellisesti jopa silloin, kun iskee se jalat alta vievä lounasnälkä tai akuutti herkkuvajari. Sanomattakin selvää siis, että Berliini on yksi lempikaupungeistani. Silti viime visiitistä oli vierähtänyt jo tovi, joten oli aika korjata tilanne pidennetyllä viikonlopulla.

Tukikohtamme sijaitsi Prenzlauer Bergissä. Vaikka jotkut moittivat kaupunginosaa keskiluokkaistumisesta, oli majapaikkamme sijainti Schönhauser Alleella täysi kymppi sekä liikenneyhteyksien että muiden intressien suhteen: Reissun ykköskohteina olivat kirpparit, kahvilat ja ravintolat sekä yleinen haahuilu ja rennon ilmapiirin hengittely. 

Olin koonnut etukäteen tämän hetken kiinnostavat ja peukutetut paikat mutta jo ensimmäisen päivän jälkeen heitin listani jorpakkoon. Hyväksi osviitaksi osoittautui intuitio ja paras motto kuului: ”Hyvän ruoan perässä on turhaa lähteä merta (= omaa kaupunginosaa) edemmäs kalaan.” Parhaat apajat nimittäin löytyivät ihan kotikulmilta. Seuraavassa kooste PB:n ruokasuosikeistani sekä pari syrjähyppyä läheisiin kaupunginosiin.

Paras aamiainen: Haferkarter

Olen puuron ystävä ja riemastus oli suuri, kun tajusin meidän asuvan Haferkarterin naapurissa. Tässä puurobaarissa lähituottajan kaura paahdetaan ja rouhitaan itse ja haudutellaan padassa yön yli sanoinkuvaamattoman samettiseksi puuroksi. Puuro itsessäänkin olisi ollut riittävä makuelämys mutta valinnaiset höysteet tekivät aamiaisesta lähes hävytöntä herkuttelua. Lisäpeukun paikka saa tyylikkäistä macha-juomista sekä kasvipitoisesta sisustuksesta. Ehkä vähän kallis mutta hintansa väärti.

Kahvila-bongauksia

Berliinissä on syytä varautua kävelemään, sillä makeimmat paikat löytyvät sivukujilta jalkapatikassa (tai fillarilla). Välimatkoihin tuhraantuu kuitenkin yllättävän paljon aikaa (ellei ole vuokrannut sitä fillaria). Siispä lounaat hoituivat yleensä lennossa sen enempää suunnittelematta mutta sekään ei ollut ongelma, sillä lounaskahviloissa vege-/vegaanivaihtoehto on ihan normi. Samoin kauramaito lattesarjan kahvimaitona.

Nostan silti erikseen Neukölnissä sijaitsevan Cafe Vuxin, jonne poikkesimme vegaanisten kakkujen vuoksi mutta päädyimme syömään tukevamman setin. Vadelma-tomaattikeitto oli hykerryttävä makuparioivallus, jota tulen vielä testaamaan kotikeittiössä. Listalla on myös muhkeita hummus-bageleita, tempeh-sänkkäreitä ja suolaisia piiraita. Sekä tietysti niitä kakkuja… Ekstrapeukku kuumasta inkiväärihaudukkeesta.

Yltäkylläisyyden aikana arvostan yhä enemmmän paikkoja, jotka keskittyvät yhteen asiaan ja tekevät sen hyvin. Kiezelkeleinissä tämä on kuivakakut. Kreuzbergin läpikulkumatkalla bongattu kahvila on pikkuruinen mutta kakkupalat XXL-kokoa (alakuva ei tee muhkeudelle oikeutta). Pala mehevää suklaabanaania tai porkkanaa teki viimeistään selväksi, että suomenkielen termi kuivakakku on täydellinen vääryys leivonnaista kohtaan.

Berliinissä on lukuisia jäätelöbaareja ja niissä lähes aina myös vegaanisia jäätelövaihtoehtoja. Niistä suuri osa on kuitenkin soijamaitopohjaisia, mikä on aina vähän tylsä ratkaisu. Väitänkin, että Helsingissä asiat ovat tässä suhteessa paremmin. Varsinkin kun Goodio avasi elokuussa Katajanokan kupeeseen oman kahvilan. Tykästyin kuitenkin kotikulmilla sijainneen California Popsin käsin tehtyihin jädepuikkoihin, joista löytyy sekä sorbetteja että mantelimaitoisia vaihtoehtoja.

Dinner goes Asian

Berliinissä on lukuisia japano-vietnamilais-aasiafuusio -kuppiloita. Ihan kaikissa hinta ja laatu ei kuitenkaan kohtaa, eikä arviota voi aina tehdä senkään perusteella, miten täytenä ravintolan terassi pullistelee. Kaksi iloista löytöä lämmitti kuitenkin luvattoman myöhään illallista etsivien matkalaisten mieltä.    

Jostain syystä sitä usein sivuuttaa hotellin naapurissa sijaitsevan ravintolan ja lähtee merta edemmäs kalaan. Tämä tapa on tästä lähtien syytä tarkistaa, sillä koko reissun paras vietnamilainen löytyi omasta alakerrasta. Mr Lee ei ehkä sovellu tiukalle kasvissyöjälle, sillä liemistä saattaa löytyä kalakastiketta vaikka fisut ja lihat olisikin korvattu tofulla. Mutta ne lie-met… taivaallisia! Ruoka oli muutenkin raikasta, freesiä, yrttistä ja aromaattista. Juuri sellaista, mitä usein jää kaipaamaan aasialaisissa bulkkikuppiloissa. Toinen kiva Kaakkois-Aasian tuttavuus oli naapurikadulla sijaitseva Core. Korealaista ruokaa ei Suomessa ole liikaa tarjolla, joten upotin puikkoni ilolla tulisen kuumaan bibimpapiin. Lisukkeet olivat jälleen freesejä ja maukkaita ja kimchi täydellistä. Sitäpaitsi pääsimme paikalle vasta keittiön jo virallisesti sulkeudutta mutta se ei palvelua haitannut.

Chutnify yourself!

Ja jos olet jaksanut kahlata potauksen tänne saakka, onnittelut! Sillä sokerina tai pitäisikö sanoa tamarindina pohjalla tarjoilen vielä oman ehdottoman Berliinin suosikkini.

Intilaisia ravintoloita Berliinissä(-kin) piisaa mutta Chutnify on omaa luokkaansa. Intialaisen ravintolaruoan ja -sisustuksen tunkkaisuus on poissa, sillä täältä saa ihan parasta Etelä-Intialaista katuruokaa! Melkein saatoin kuvitella kauhovani Bhelburia Mumbailaisella torilla tai Masala dosaa Chennain aamiaiskuppilassa (ilman vatsatautihuolia). Kuvat saavat kertoa loput. Vahva suositus!

  

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

4 kommenttia “Berliini pikaisesti – Chutnify ja muut suosikit”

  1. Mun pitäisi kyllä mennä joskus Berliiniin, silllä veljeni on asunut siellä kohta 2 vuotta ,ja tykkää vaimonsa kanssa niin paljon kaupungista ettei ajattelekaan palaavansa Helsinkiin (riittää että tulee kun on messuja;D) Ruokatarjonta siellä on kyllä mahtavaa sen mukaan mitä kaikki kertovat, täältäkin on pari ravintolaa avannut paikan siellä.

    1. Suosittelen kyllä lämpimästi! Enkä ihmettele veljesi valintaa. Kävi kieltämättä itsellänikin mielessä… 😀

    1. Anna Blume oli mullakin listalla, mutta ei satuttu kohdalle sopivaan aikaan. Mutta onneksi on jotain takataskussa seuraavaa kertaa varten 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *