80-luvun lapset muistavat, kuinka eksoottinen kiinankaali-ananassalaatti uiskenteli herkkuna lautasille. Lopulta jopa koulun keittolaan. Ysärinä sen syrjäytti ”se vähän parempi” jäävuorisalaatti. Kunnes nollaluvulla alkoi rucolan voittokulku, joka antoi vauhtia salaattilaarin todelliselle monikulttuurisuudelle.

Kiinankaalia löytyy nykyään vihannestiskin nurkasta  ja jäävuorisalaattikin usein huokeana täytteenä salaattikulhon pohjalta. Eivätkä kasarin ja ysärin suosikkisalaatit sijoitu erityisen hyvin ravintoainelistoillakaan. Tämän hetken hottis, lehtikaali sen sijaan on lajissa kiistämätön kunkku.

Myös makua piisaa, ensimaistamalla jopa väkevästi. Niinpä retrosalaatin päivitys vaati muutaman kerran, ennenkuin maut löysivät yhteisen sävelen. Kokeilin ensin naittaa ananasta ja lehtikaalia yhteen korianterikookosmajoneesin avulla mutta vasta bbq-henkinen avokadosoosi teki tempun. Kourallinen kookospekonia viimeisteli liiton. Tilalla voisi käyttää myös savustettuja manteleita. Salaatista syntyi jo sellaisenaan mättöä, mutta voin kuvitella seuraavan satsin grilliherkkujen kylkeen.

Kalepineapple2

BBQ Lehtikaali-ananassalaatti

4:lle

  • 250 g lehtikaalia
  • limen mehua ja raastettua kuorta
  • hienoa merisuolaa
  • loraus hunajaa tai agavesiirappia
  • 1/2 tl dijon-sinappia
  • 1/2 tuore ananas

 

BBQ-avokadomajo

  • 1 kypsä avokado
  • 1 dl kookosmaitoa
  • 1 tl savupaprikajauhetta tai muutama tippa nestesavua
  • ripaus caynenne-pippuria
  • 1/2 tl hienoa merisuolaa
  • 1 tl hunajaa tai agavesriirappia
  • 1/2 valkosipulinkynsi
  • 1/2 limen mehu
  • 1 tl omenaviinietikkaa
  • nippu tuoretta korianteria

 

Salaatin viimeistelyyn kookospekonia tai savustettuja manteleita karkeana rouheena.

Riivi lehtikaalista keskiruoti ja käytä vaikka smoothieen tai mehustukseen. Silppua lehtiä hieman pienemmiksi. Siirrä suureen kulhoon ja raasta sekaan limen kuorta. Lisää muutkin marinadin ainekset ja vaivaa seosta käsin parin minuutin ajan niin, että kaalinlehdet hieman pehmenevät. Kuori ja kuutioi tuore ananas. Lisää kaaliseokseen ja anna marinoitua sillä aikaa, kun valmistat avokado-kastikkeen.

Soseuta sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa kaikki avokadomajon ainekset tuoretta korianteria lukuunottamatta. Sillpua korianteri ja sekoita joukkoon käsin. Sekoita osa soosista salaatin joukkoon ja tarjoa loput lisänä. Viimeistele salaatti kookospekonilla tai savumantelirouheella. Tarjoa heti tai säilytä maks. pari päivää jääkaapissa, jolloin maut tasoittuva entisestään.

Kalepineapple1

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *