Ymmärrän, että jossain menee raja. Että tiettyihin ikonisiin ruokiin on syytä olla koskematta, saatika sotkematta vakiintuneita kulinaarisia käsitteitä.  Ja ainakaan tietoisesti syyllistymättä perinneruokien herjaamiseen ja vakavaan keittiökerettiläisyyteen.

Avokado-pasha9

Siinä se kuitenkin nököttää vihreän viattomana. Muodoltaan kuin ehta esikuvansa mutta monen mielestä väärän värisenä. Avokadopasha.

Avokadopasha_pystyToisaalta, jos on jo pitkään valmistanut perinneherkkunsa jostain muusta kuin rahkasta ja kermasta (kuten tofusta tai cashew-pähkinöistä), avokado on enää pieni lisähairahdus sivupolulla. Ja vaikka kuulen, kuinka karjalaismummojen luut kolisevat levottomasti haudoissaan, uskallan julistaa avokadopashan ilosanomaa. Enkä pelkästään siksi, että kaikki missä on avokadoa on parempaa, vaan että verrattuna muihin maidottomiin pashavariaatioihin tai itse autenttiseen tavaraan, avokadopasha on myös törkeän helppo ja nopea valmistaa.

Avokado-pasha6

Joten vaikka on suuri riski, että neljän hengen herkusta riittää sittenkin vain yhdelle, uusi satsi valmistuu käden käänteessä.

Avokadopasha

4:lle

  • 2 kypsää avokadoa
  • 4 – 5 rkl sitruunanmehua
  • 1 tl raastettua (luomu-)sitruunan kuorta
  • 3 rkl hunajaa/agavesiirappia/kookosnektaria
  • 3 rkl (kiinteää) kookosöljyä sulatettuna
  • 1 rkl jotain neutraalin makuista proteiinijauhetta
  • ripaus suolaa
  • 3 rkl rusinoita
  • 1/2 dl (kuorittuja) manteleita silputtuna
  • (2 rkl kuivattuja kirsikoita)
  • 3 rkl hillottua appelsiininkuorta*

 

Hillottu appelsiininkuori on tämän pashan juju ja suosittelen valmistamaan sen itse lopussa olevan ohjeen mukaan. Toki kaupan valmistakin voi käyttää, mutta oikeasti tuoreiden kuorien uusiokäyttö on helpompaa kuin uskoisikaan ja maku ihanan raikas.

Sulata kookosöljy. Soseuta yhdessä avokadojen, sitruunanmehun, suolan ja hunajan sekä proteiinijauheen kanssa blenderissä tai sauvasekoittajalla. Proteiinijauheen voi jättää poiskin mutta se tuo rakenteeseen jämäkkyyttä (eikä proteiini tietysti muutenkaan ole pahitteeksi). Lisää kuivatut hedelmät ja manteli. Sekoita ja tarkista maut. Vuoraa pieni kahvisuodatin tai vastaava muotti suodatinpaperilla. Kaada massa muottiin ja siirrä kylmään jähmettymään. Pashasta ei valu nestettä ja se on valmista nautittavaksi heti jähmettymisen jälkeen (n. 1/2 – 1 t)

Hillottuappelsiini

PIKAISESTI HILLOTUT APPELSIININKUORET

1 pienen luomuappelsiinin kuoret (valkoinen osa mukaan luettuna), 3 rkl hunajaa/ 4 rkl kookossokeria, 6 rkl vettä. Silppua appelsiininkuori pieniksi kuutioiksi. Kuumenna kattilassa vesi ja hunaja. Lisää appelsiininkuoret ja keittele miedolla lämmöllä, kunnes neste haihtuu ja kuoret muuttuvat hieman läpikuultaviksi. Jäähdytä ja käytä heti tai säilytä jääkaapissa kannellisessa rasiassa.

Avokado-pasha2

Ps. Pashan voi valmistaa myös suoraan yksittäisiin tarjoiluastioihin.

Avokado-pasha3

6 kommenttia “Avokadopasha”

  1. No, huh! Tämä resepti tosiaankin kolistelee sopivaisuuden rajoja niin että pää menee ihan pyörälle 😀
    Houkuttelevan nätti se kyllä on ja niin keväisen vihreä!

  2. Ei vitsi, miten ihanan raikkaan näköinen! Hirmu hyvältä idealta kuulostaa käyttää avokadoa. 🙂 Miten, onko proteiinijauheella vaikutusta jotenkin rakenteen muodostumiseen vai onko se vain ravitsemuksellisena lisänä?
    Ihanaa pääsiäistä 🙂

    1. Kiitos, tämä on kyllä ihanan raikas mutta samalla tyydyttävä. Prodejauhe tuo rakennetta, ja koostumus on omaan makuuni jotenkin lähempänä alkuperäistä mutta sen voi kyllä jättää poiskin ilman suurempia suruja. Ihanaa pääsiäistä Anne!

  3. Jumalaista oli ja perinteisen pashan ystävä (mieheni) söi tyytyväisyyttä hehkuen.
    Kerettiläinen kun olen, muutin tietysti reseptiä kaapin sisällön ja viitsimisen suhteen. Vaihdoin 3 rkl kookosöljyn 1 rkl:een EVOO:ta, protskujauhe gelatiiniin, makeutus aidosta kuivatusta stevian lehdestä (1/4 tl) ja vettä lisäsin, kunnes seos pyöri sekoittimessa. Jätin myös sattumat pois. Sitruunamehun teen kuorimalla kuoret sekoittimeen ja lisään mehustimella tekemäni mehun kannuun ja sekoitelma jääpalapusseihin. Käytin niitä 6 kpl.
    Appelsiininkuoret mikrotin hunajan kanssa, mutta kuten kokeileva kokki yleensä, mokasin ja mikro kylpi hunajavedessä. Kaikesta huolimatta tuli herkkua.
    Kiitos kaiken kestävästä reseptistä!

    1. Hah, kiitos kerrassaan perusteellisesta rasitustestistä! Reseptis siis venytetty, vanutettu ja hyväksi havaittu 😀 Hyvää pääisäistä Noora!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *