Viime sunnuntaina istuskelin ystäväni kanssa Pauligin Kulmassa sulattelemassa von Wrightien näyttelyä. Innostuin tilaamaan palan raakakakkua. En ole juurikaan syönyt niitä viime aikoina, lukuunottamatta paria epätyydyttävää haksadusta, jotka ovat muistuttaneet siitä, mikä raakakakussa alkoi jossain vaiheessa tökkiä: rasvalla tukittu rakenne, kookosöljydominanssi ja heikko sulavuus (erityisesti vata-ihmisellä). Pala appelsiini-suklaista Orgazmoa (-! nimi kertoo kaiken) sai kuitenkin aikaan suussa bileet, joiden euforinen muisto kutkutti mielessä koko viikon. Suunnitelin jo seuraavaa visiittiä Kulmaan mutta aivan yllättäen parin neliön keittokomeroni alkoi huudella kutsuvasti.

En ole kokkaillut kopperossani kuin välttämättömät arkisapuskat leipomisesta puhumattakaan. Aika ja energia suuntautuvat nykyään muihin luoviin projekteihini. Oli kuitenkin ihanaa pitkästä aikaa puuhastella makujen maailmassa. Visioin oman versioni Kulman kakusta. Keskityin makujen maksimointiin mutta halusin kakusta myös raakakakkua keveämmän ja paremmin sulavan. Siksi lopputulos ei oikeastaan ole raakakakku lainkaan, vaikkakin sen voisi helposti toteuttaa myös sellaisena. Raakakaakaon sijaan käytin (vatalle paremmin sopivaa) carobia. Paahdoin pohjataikinan pekaanipähkinöitä kevyesti, jolloin niiden maku nousee potenssiin kymmenen. Appelsiinin aromia korostin hiillostamalla kuorta grillivastuksen alla. Poltetun appelsiini myötä kotiin leijaili lähes jouluinen tuoksu. Täyte sai kuohkeaa rakennetta cashewien lisäksi bataattisoseesta.

Lopputulos on ihana mausteinen herkkukakku, joka saa villasukat vipattamaan ja  virittelee makuhermoja hienovaraisesti tulevan juhlakauden suuntaan. Jos kuitenkin haluaisit raakalaismaisemman version, jätä paahtamiset pois.

Appelsiini-carobkakku

Pohja: 

  • 3,5 dl pekaanipähkinöitä kevyesti paahdettuin
  • 2 dl kokonaisia kivettömiä taateleita
  • 1/2 vaniljatanko tai 1 tl vaniljajauhetta
  • ripaus merisuolaa
  • 1 rkl appelsiinin* mehua

Täyte:

  • 200 g cashew-pähkinöitä liotettuna 1/2 t
  • 1/2 keskikokoinen kypsä bataatti kuorittuna ja paloiteltuna
  • 1 luomuappelsiini*
  • 1/2 dl hunajaa tai kookosnektaria (tai maun mukaan)
  • 1 tl kanelia
  • 1/2 tl kardemummaa
  • ripaus merisuolaa
  • (1 tl sitruunanmehua, jos appelsiini on kovin makea)
  • n. 1 1/2 dl vettä
  • 1 dl carob-jauhetta
  • 1 dl kaakaovoita sulatettuna
  • (1 tl ksantaania, jämäköittää täytettä)

irtopohjavuoka ∅ 25 cm

*Aloita esikäsittelemällä täytteen appelsiini: Hiillosta kuorta joko suoraan kaasuliekillä tai puolita appelsiini ja aseta puolikkaat grillivastuksen alle leikkuupinta alaspäin. Paahda, kunnes pinta hieman mustuu. Jäähdytä ja höylää pinnasta terävällä veitsellä ohuita suikaleita. (Varo, ettei mukaan tule valkoista osaa, joka maistuu kitkerältä.) Purista mehu talteen.

Blendaa pohjan kuivat aineet monitoimikoneessa tai pienissä erissä tehosekoittimessa. Sekoita lopuksi joukkoon appelsiinin mehua (täytteen appelsiinista) ja painele ohueksi kerrokseksi irtopohjavuokaan.

Siivilöi ja huuhtele cashewit. Laita blenderiin ja lisää täytteen ainekset carobia ja kaakaovoita lukuunottamatta. Tehosekoita sileäksi. Lisää vettä, jos seos jää liian paksuksi. Lisää kaakaovoi ja tarkista maku. Jos haluat kakusta kaksivärisen, ota tässä vaiheessa 1/2 dl täyteseosta sivuun. Lisää loppuosaan carobjauhe ja blendaa tasaiseksi. Kaada pohjataikinan päälle ja tasoita pinta. Lisää vaaleaa täyteseosta pinnalle raitoina tai pisaroina ja sekoittele lopuksi ohuella tikulla pintaan marmorikuvio. Siirrä pakastimeen ja anna jähmettyä tunnin verran ennen leikkaamista tai jähmetä jääkaapissa mieluiten yön yli. Kakun voi myös pakastaa.

4 thoughts on “Appelsiini-carob ”raakakakku””

  1. Onpa hyvän näköinen ja kuuloinen kakku. Harmi, etten itse voi kokeilla reseptiä, koska olen pähkinöille allerginen. Täytyy tyytyä vain ihailemaan kauniita kuviasi ja eloisaa tekstiäsi. Niissä toki jo aimo annos hyvää. Tuo lautanen on aivan ihana!

    1. Kiitos Suvi, lautanen on kirppislöytö pelastusarmeijalta 🙂 Pähkinäallergia on kyllä kenkku, kun pähkinöitä on herkästi vähän kaikessa.

  2. Herkullisen näköinen kakku. Täällä raakakakut eivät ole oikein lyöneet läpi, ja tiedän kai vain 2 paikkaa mistä sellaista saa. Ja se äsken blogisynttäreiden johdosta tekemäni raakakakku oli ensimmäinen jonka tein pitkään aikaan, ja totta ,paljon rasvaahaan niissä onkin,mutta jos ottaa vain pienen palan….

    1. Raakakakkuinnostus istuu täällä kyllä ihmeellisen sitkeässä ja ovat melkeinpä vakkaritarjottavaa ajan hermolla olevissa paikoissa. Itsekään en ole varmaan vuoteen tehnyt mitään raakaherkkuja, eikä tämäkään ihan siihen kategoriaan istunut vaikka sinne päin 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *