Appelsiini-carob ”raakakakku”

Viime sunnuntaina istuskelin ystäväni kanssa Pauligin Kulmassa sulattelemassa von Wrightien näyttelyä. Innostuin tilaamaan palan raakakakkua. En ole juurikaan syönyt niitä viime aikoina, lukuunottamatta paria epätyydyttävää haksadusta, jotka ovat muistuttaneet siitä, mikä raakakakussa alkoi jossain vaiheessa tökkiä: rasvalla tukittu rakenne, kookosöljydominanssi ja heikko sulavuus (erityisesti vata-ihmisellä). Pala appelsiini-suklaista Orgazmoa (-! nimi kertoo kaiken) sai kuitenkin aikaan suussa bileet,…

Berliini pikaisesti – Chutnify ja muut suosikit

Berliini on reissukohteena vähän kulunutkin aihe mutta niin se vain on, että kaupungin ruoka- ja kulttuuritarjonta on törkeän yltäkylläistä. Kiinnostavia kuppiloita löytyy lähes joka kulmalta, poikkeuksellisesti jopa silloin, kun iskee se jalat alta vievä lounasnälkä tai akuutti herkkuvajari. Sanomattakin selvää siis, että Berliini on yksi lempikaupungeistani. Silti viime visiitistä oli vierähtänyt jo tovi, joten oli…

Sokeriton carob-banaanikakku (veg)

Hello, I back! Blogi vietti pitkän kesäloman. Ihan omin lupineen syntyi tauko, joka venähti. Koska asioita tapahtui, kuten muutto ja muitakin hieman massiivisempia elämänmuutoksia. Ja uusi keittiöni on niin pikkuruinen, että kokkauksen on melkein joutunut opettelemaan uudelleen. Samoin oikeat kuvakulmat ja valon suunnat. Yllättävän iso juttu on tuo ympäristön muutos. Mutta arjen asettuessa uomiinsa blogi-inspiraatio…

Uunipaistetut acai-mustikkadonitsit

Pst. Lopussa myös muita synnittömän hyviä wappuherkkuja. Uunissa paistetut donitsit ovat selvästi tämän vapun hitti ainakin sen perusteella, että sain metsästää donitsipeltiä kissojen ja koirien kanssa. Hyllyt ammottivat tyhjinä lähistön leivontaputiikeissa, eikä hätäiselle leipurille verkkokauppa tullut kysymykseen. Pelastus löytyi Confettista, joka oli varautunut vappuhulinaan kollegojaan paremmin. Uunidonitsit ovat mahdollisia myös ilman vuokaa, mutta silloin taikinaan tarvitaan hiivaa, mikä ei nyt sopinut suunnitelmiin. Halusin…

Ruusuinen rucolakeitto

Pääsiäisenä tuli pitkästä aikaa selailtua Ottolenghin Jerusalemia. Keittokirja on niitä harvoja, joiden resepteihin luotan 100%:sti, enkä yleensä muuta niissä mitään (tai kadun, jos lähden säätämään). Menu-ideoita etsiessä silmiini osui myös helakan vihreä vesikrassikeitto, joka vaikutti täydelliseltä arkeenpaluureseptiltä: helppo, nopea ja ravitseva, silti kaunis ja yllätyksellinen. Eikä suklaamunien ja pashan mättämisen jälkeen haitanne sekään, että viherkeitto tuo kevyesti mieleen detoxin… Tällä kertaa en kuitenkaan…

Papukinuski (Paruppu payasam)

Intian ruokakulttuuri tarjoaa makusilmuja täräyttäviä ruokaelämyksiä. Samaa euforiaa en kuitenkaan koe jälkiruokaosastolla, jossa makeutta tuntuu riittävän enemmän kuin makua. Etelä-Intian puolelta löytyy kuitenkin muutama kiinnostavampi tuttavuus. Payasam on Etelä-Intian vastine kheerille, maidosta ja riisistä keitellylle makealle vanukkaalle – tai puuroa se mielestäni muistuttaa. Maidon tilalla käytetään kuitenkin usein kookosmaitoa ja sokerin korvaa raakaruokosokeri (jaggery). Riisillekin löytyy vaihtoehtoja, joista kiinnostavimmat…

Vatan vihersmoothie?

Ayurvedan suhde smoothieihin on varautunut, niistä katsotaan oleva jopa haittaa. Käsitystä on kieltämättä vähän vaikeaa niellä. Länsimaissa smoothiesta on tullut terveellisen ruoan symboli ja blenderit pauhaavat kotitalouksissa etelästä pohjoiseen ja idästä länteen. Entisenä smoothie-addiktina kaipaan hieman perusteluja sille, miksi vihersmoothiet ja varsinkin vatalle ja varsinkin epätasapainossa olevalle vatalle ovat nou-nou. Tieteellisiä tutkimuksia aiheesta ei kannata jahdata (vaikka niitä ayurvedasta julkaistaankin kiihtyvää tahtia) mutta muutaman tuhannen…

Palsternakka-khichdi ja kookos-khadi

Blogin reseptiosastolla on ollut hiljaista. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö ruokaa olisi laitettu tai reseptejä testailtu. Olen kuitenkin uppoutunut ( = uponnut) intialaisen ja ayurvedisen keittiön saloihin ja kokkaillut muiden ohjeilla. Vasta viime aikoina olen päässyt siihen vaiheeseen, että omakin reseptimylly on alkanut taas pyöriä. Pientä pohdintaa aiheuttaa sekin, julkaistako näitä melko lailla aiemmasta poikkeavia reseptejä tässä blogissa tai…

Ayurvedinen rottakoe: Kokemuksia vata-dieetistä

Huom: Artikkelin kuvamateriaali sisältää ayurvedista ruokapornoa. Not pretty, but true. Olen seurannut ayurvedan oppeja nyt reilun kuukauden. Hieman vaihtelevalla menestyksellä toki, arki on ajoittain jyrännyt päälle. Lienee kuitenkin aika suorittaa väliarvio. Mutta alkuun pieni kertaus: Ayurvedareissullani selvisi siis, että olen vahvasti vata-ihminen. Sain tarkat ruokavalio-ohjeet ja neuvoja muihinkin elämäntapoihin. Vata-dieetini on ollut paljon kokonaisvaltaisempi kuin pelkkä ruokavalio, mutta muusta…

Viikko paratiisissa, osa II: Ayurvedisella dieetillä

Tallinan jälkeen back to India. Johdantona hyvinvointilomani ruokateemoihin lienee paikallaan pari sanaa ayurvedasta. Perusteellisempaa katsausta en tarjoile, asiasta löytyy netissäkin paljon tietoa. Ja jos ayurvedahommat ovat jo tuttuja, voit skipata intron ja siirtyä suoraan buffapöytään. Ayy..uurrr… Mikä? Ayurvedan eli elämän tieteen (sanskr. Ayus = elämä, veda = tieto) synty ajoitetaan useimmissa lähteissä n. 5000 v taakse, mikä tekee…