rulla2

Leipominen on mielestäni parhaita stressinpurkukeinoja. Parasta on kiireetön paakarointi, johon sisältyy uuden testailua, vähän keittiökemiaa ja pieni jännitys lopputuloksesta. Ruoanlaitto tuntuu enemmän työltä. Nelihenkisessä taloudessa siinä on aina vähän arjen maku, ja yleensä myös kiire saada ateria pöytään.

Tällä kertaa pääsiäisloman alkuun syntyi semiraaka suklaamoussella täytetty rulla. Ajattelin ensin jättää reseptin jatkokehitykseen, mutta julkaisen sen ystäväni vaatimuksesta jo nyt. Herkku oli sen verran tehokasta lääkettä takatalviseen sumeuteen.

Munattomista marengeista lähtien olen halunnut testailla kikhernevaahdon mahdollisuuksia muussakin leivonnassa. Tässä ohjeessa sovelsin sitä kananmunien tilalle kääretorttutaikinassa sekä suklaamoussessa. Kääretortusta tuli ohut, vaikkakin lupaava, joten sitä täytyy vielä hieman kehitellä. Toisaalta se oli juuri täydellinen kääre pääosassa olevalle täytteelle, joka onnistui juuri niin kuin pitikin. Moniin raakatäytteisiin verrattuna kikhernevaahdon kuohkeuttama rakenne toimii muissakin kakuissa ja jälkiruoissa. Tarjosin toisen erän sellaisenaan suklaamoussen tapaan mutta maustoin sen kahvilla, mikä sai suorastaan sukat pyörimään jaloissa!

Rullatorttu raakasuklaisella moussetäytteellä

(vegaaninen, gluteeniton)

Pohja:

  • 1 prk säilyke-kikherneiden lientä (esim. Bionan tai Go Greenin luomu kikhernesäilykkeestä)
  • 1 tl sitruunanmehua
  • 11/2 dl kookossokeria
  • 1 dl täysjyväriisijauhoja
  • 1 dl perunajauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • Kookossokeria tai -jauhoja pohjalevyn kumoamista varten

 

Lämmitä uuni 225 asteeseen. Laita valmiiksi leivinpaperi, jolle kumoat kypsän pohjalevyn. Ripottele sille sokeria tai kookosjauhoja. Jätä odottamaan. Leivinpaperoi valmiiksi myös paistopelti.

Valuta säilyke-kikherneiden liemi suureen kulhoon. Käytä herneet muuhun. Vatkaa sähkövatkaimella liemestä pehmeää vaahtoa. Lisää sitruunanmehu ja sokeri muutamassa erässä välillä vatkaten. Vatkaa kiinteäksi vaahdoksi (pysyy kulhossa, jos sen kääntää ylösalaisin). Siivilöi joukkoon jauhot ja kääntele varovasti joukkoon. Levitä pellille n. 30 x 40 cm:n kokoiseksi levyksi. Paista 8 min. tai kunnes levy saa väriä. Ota uunista ja kumoa ylösalaisin sokeroidulle/ kookosjauhotetulle leivinpaperille. Kääri papereineen löyhäksi rullaksi ja anna jäähtyä. Valmista sillä aikaa täyte.

Raakasuklaamousse:

  • 2 dl cashew-pähkinöitä + vettä liotukseen
  • 1,25 dl vettä (tai 1/2 määrästä vahvaa kahvia)
  • 1 dl kaakaovoita
  • 1 rkl jauhettua soijalesitiiniä
  • 3 rkl raakakaakaojauhetta
  • 3 rkl juoksevaa hunajaa tai vaahterasiirappia (tai halutun makeuden mukaan)
  • 1 tl jauhettua luonnonvaniljaa
  • 1 prk säilyke-kikherneiden lientä + 3 rkl kookossokeria

 

Viimeistelyyn: kookosjauhoja tai tomusokeria,  kaakaonibsejä

Liota cashew-pähkinöitä väh. 20 min. Siivilöi ja huuhtele. Sulata kaakaovoi vesihauteessa. Tehosekoita cashewit ja vesi (tai vesi-kahviseos), makeutus, lesitiinijauhe, kaakao ja vanilja. Blendaa tasaiseksi ja lisää lopuksi vähitellen sula kaakaovoi välillä tehosekoittaen, kunnes saat sametteisen seoksen. Jätä odottamaan ja vatkaa kikhernemarenki pohjataikinan ohjeen mukaan (ks. yllä), mutta lisää vain täytteen ohjeessa mainittu sokeri. Kääntele varovasti suklaaseos kikhernevaahtoon siten, että rakenne säilyy mahdollisimman kuohkeana. Lusikoi hieman jähmettynyt täyte pohjalevyn päälle ja siirrä viileään 1/2 tunniksi ennen rullaamista.

Kun täyte on kiinteytynyt hieman, kääri levy varovasti rullaksi. Leikkaamista helpottaa, jos siirrät tortun vielä 1/2 tunniksi pakastimeen ennen viipalointia. Viimeistele pinta kookosjauhoilla tai tomusokerilla ja leikkaa paloiksi. Säilytä jääkaapissa.

rulla1

3 kommenttia “Raakasuklaamousse-rulla (vegaaninen, gluteeniton)”

  1. Täkäläisessä päivälehdessä oli viikko sittten juuri myös kikhernemarenkien ja liemestä tehdyn suklaamoussen ohje,ja sitä pitkin testata.Kyllä minunkin pitää tätä nyt vihdoinkin tehdä!

  2. Siinä ohjeessa oli kikhernevaahtoon lisätty tummaa suklaata ja hieman mantelimaitoa.Aika jännä aines tuo kikherneliemi ja kikherneet yleensäkin;D

    1. Vaikka en ole tuota lehtijuttua nähnytkään, arvelin, että varmaan tästä kikhernevaahdosta on jo vaikka mitä sovelluksia. On kyllä varsin veikeää ainetta 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *