Olin viikko sitten Nirodhan järjestämässä meditaatioretriitissä, jonka teemana oli radikaali dharma* haastavina aikoina. Opettajana toimi Lama Rod Owens, jota pidetään yhtenä buddhalaisten opettajien nousevista suunnannäyttäjistä. Opetuksissaan hän yhdistää laajaa elämänkokemustaan buddhalaiseen perinteeseen ja edistää aktiivisesti mm. eriarvoisuuden ja alistavien valtarakenteiden purkamista.

Retriitti on aina hieno mahdollisuus syventää omaa meditaatioharjoitusta. Tässä minua puhutteli kuitenkin se, miten meditaatioperinteen keinoin voisi kohdata tässä ajassa olevia ahdistavia ja uuvuttavia kysymyksiä, kuten eriarvoisuutta, väkivaltaa ja ympäristökriisejä. Mitä ovat buddhalaisen opin mukaiset harjoitukset ja strategiat, jotka voivat auttaa meitä kohtaamaan uhkia, joita näemme ympärillämme tai ehkä koemme omakohtaisesti? Voisiko yleensä henkilökohtaisen kehityksen välineenä nähtyä dharma-harjoitusta käyttää yhteisöllisen ja yhteiskunnallisen muutoksen edistämiseen?

”Radical dharma is radical presence”

Rod Owensin mukaan kaikki alkaa läsnäolosta ja sen tiedostamisesta, miten itse toimimme suhteessa em. uhkia ja kärsimystä ylläpitäviin rakenteisiin ja miten ne vaikuttavat omaan kokemukseemme todellisuudesta. Myötätunto ja ”radikaali läsnäolo” (radical presence) on keskeistä työssämme muutoksen puolesta. Tämä lähtee siitä, että opettelemme olemaan aidosti ja hyväksyvästi omassa kehossamme ja kommunikoimaan muiden kanssa niin suoraan, selkeästi ja rehellisesti, kuin mahdollista. Tällöin on mahdollista tiedostaa ja kyseenalaistaa tapoja, joilla ympäristö ohjailee meitä ehkä tahtomattamme toimimaan haitallisesti muita tai ympäristöä kohtaan

Myötätunto

Avain muutokseen on myötätunto itseä ja muita kohtaan. Tässä järjestyksessä. Itsemyötätunto on taito, jota useimmat meistä joutuvat harjoittelemaan. Jostain syystä muita kohtaan on yleensä helpompaa olla lempeä ja hyväksyvä, kun taas sisäinen raippa sivaltaa helposti. Teimme retriitillä myötätuntoa tutkivia ja vahvistavia harjoituksia, joista inspiroituneena tein yhden suomenkielisen version. ”Rakkauskylpy” pohjautuu metta-harjoitukseen, joka on itselläni usein intentiona omassa meditaatioharjoituksessani. Toivon, että se lisää lempeyttä ja ystävällisyyttä sinunkin päivääsi.

SaveSave

SaveSave

……………………………

*Buddhalaisessa perinteessä dharma merkitsee sekä maailmankaikkeudessa vallitsevaa lakia ja järjestystä että Buddhan ja muiden valaistuneiden opetuksia, jotka auttavat ihmistä kehittymään kohti valaistumista.

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *