Intian visiitin jälkeen päätin jossain vaiheessa konsultoida ayurveda-asiantuntijaa myös Suomessa. Vaikka Intialainen lääkärini oli orientoitunut länsimaiseen elämäntyyliin, olemme silti täällä aika eri porukkaa geneettisesti ja elinympäristön suhteen. Jooga-festivaaleilla kävin kuuntelemassa tällä korvalla Pardaman Sharmaa ja jututin Prasadin Justine Cederbergiä. Olin kuullut Pardamanista paljon hyvää (ks. esim. Katjan ylistävä kirjoitus) mutta jostain syystä omat kemiani kolahtivatkin Justinen kanssa. Niinpä marssin viime tiistaina Prasadin tiloihin Sepänkadulle.

Ayurveda-konsultti, joogaohjaaja ja herbalisti Justine Cederberg asuu ja toimii Helsingissä mutta on syntyjään Kanadalainen. Justine kutsuu konsultaatioitaan nimellä ”Ayurvedaa pohjoiseen elämäntapaan”. Ohjauksessa pyritään soveltamaan ayurvedan oppeja suomalaiseen kulttuuriin ja ilmastoon.  Ayurvedaa ja muita täydentäviä hoitomuotoja Justine on opiskellut Kanadassa ja Yhdysvalloissa. Konsultaatiossa seurailtiin Ayurvedisen instituutin (The Institute of Ayurveda) ja Vasant Ladin linjaa. (Keltanokalle, kuten minä tiedoksi, että Ladia pidetään maailmalla yhtenä merkittävimmistä ayurvedan asiantuntijoista, joka elämäntyö on ollut kehittää ja tuoda ayurvedaa osaksi länsimaista terveydenhoitoa.)

Prasadin kanssa samoissa tiloissa toimii Helsinki Wildfoods, jonka ihanat villiyrttiviljelmät somistivat ikkuinoita. Ruukuissa rehotti mm. nokkosta. Yksi mieltäni polttelevia kysymyksiä olikin, miten soveltaa suomalaisia yrttejä, villivihanneksia ja – marjoja intialaisiin oppeihin ja miten korvata osa eksoottisemminsta kasviksista meikäläisillä.

Alkuun Justine tutustui Intiasta saamiini suosituksiin, kyseli perustietoja ja tarkisti diagnoosin vielä pulssiluennalla ja kielen tutkimuksella. Lopputulos ei siitä muuttunut, vata mikä vata (kaalin kaipuussani olin vähän elätellyt muita toiveita…). Keskustelimme klassisen intialaisen ja Suomen oloihin sovellettavan ayurvedan eroista. Sain myös vinkkejä meiltä saataviin yrttivalmisteisiin, sillä intialaisen tohtorin reseptit määräsivät luonnollisesti sikäläisiä tuotteita. Justine kävi muutenkin tarkasti läpi kehotyypilleni suositeltavia vitamiini- ja hivenaineita ja valmisteita, joilla nämä tarpeet saa kuitattua laadukkaasti. Samoin sain vinkin kokeilla luontaishoitola Saraswatin ayurvedisia hoitoja tasapainon ylläpitoon. – Sattuuko kellään teistä olemaan kokemuksia?

Ruokasuositukset olivat pitkälti samat kuin aiemmin saamani. Marjojen suhteen Justinella on vähän eri näkemys, kuin Intiassa, jossa ne rinnastetaan hedelmiin. Vaikka suurin osa hedelmistä on vatalle ok, saan itse niistä helposti vatsanväänteitä. Tämä luultavasti johtuu siitä, että useimmat tuontihedelmät poimitaan raakoina, eikä kypsyminen enää tapahdu samaan tapaan kuin Keralassa. Sen sijaan kotimaiset marjat toimivat hyvin. Niiden kohdalla Justine oli myös liberaalimpi yhdistelysääntöjen suhteen. Puurolautaseni toivottaa siis jatkossa marjat taas tervetulleeksi. Sain Justinelta myös kivan lämpimän smoothie-ohjeen, kun puuroaamiainen alkaa kyllästyttää. Ajattelin testata sitä nyt, kun siirrymme kevään myötä kapha-aikaan, jolloin suositellaan ruokavalion keventämistä ja raikastamista.

Konsultaatiossa ei ollut kiire, Justine vastaili kysymyksiini kärsivällisesti ja aikaa vierähti lopulta pari tuntia. Kooste diagnoosista, ruoka- ja elämäntapasuosituksista tipahti vielä s-postiini ja kysymysten herätessä voi konsultaation jälkeenkin olla yhteydessä Justineen. Prasadissa on pieni valikoima ayurvedisia tuotteita, joista osa on Prasadin omaa tuotantoa. Sain pullon magnesiumöljyä mukaani. Justine järjestää säännöllisesti myös kursseja ja tapahtumia, kuten introkursseja ja ayurvedista kokkausta.

Ensimmäisen konsultaation hinta on 95 €/ 90 min ja seurantakäynnit kustantavat 50 € /45-60 min. Prasadin puoti on auki tiistaisin klo 12 – 17 tai sopimuksen mukaan osoitteessa Sepänkatu 19, 00150 Helsinki.

Kommentti “Prasad – Ayurvedaa pohjoiseen elämäntapaan”

  1. Käytän Ayurvedaa, joka on maailman vanhin järjestelmällisen terveydenhuollon muoto. Ayurveda korostaa ennaltaehkäisyä ja neutraalisuutta. Käytän Vedapulse-vaihtoehtoisen lääketieteen mittausjärjestelmää apuna Ayurveda-asiakkaan opiskelussa.
    Ayurveda-konsultti Kari Nokela

    Ph-+358 45 1240931

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *