IMG_0296

En ole varsinainen suklaaholisti, mutta nautin pari palaa päivässä. Aina tummaa (kaakaopitoisuus vähintään 70%), luomua ja usein raakaa. Satsaan mielelläni tähän pieneen nautintoon ja mukaani tarttuu vain laadukas ja herkullinen tuote. Siispä suuntasin viivana Sugarin (vastuullisiin tuotteisiin erikoistunut viestintätoimisto) suklaa-tastingiin. Meitä hemmoteltiin Lovechockin tuotteilla: Lempi-raakasuklaatani. Vaikka olen kyseistä suklaata mussuttanut jo pitkään, harvoin tulee maisteltua koko settiä. Eikä tarina Lovechockin taustallakaan ollut kovin tarkkaan mielessä, vaikka siitä löytyykin tietoa yrityksen nettisivuilta.

IMG_0305

Mutta ensin pari sanaa suklaasta. Jos jumalten ruoan terveysvaikutukset ovat jo tuttuja, voit myös pyyhältää suoraan

—> Lovechock-kokemuksiin.
Miksi suklaa on niin suloista?

Suklaan terveysvaikutuksista on kertynyt runsaasti näyttöä, minkä vuoksi suklaan käyttöä voi perustella muullakin kuin heikkoudella herkutteluun. Raakana ja kuumentamattomana kaakao sisältää joidenkin arvioiden mukaan n. 1200 erilaista yhdistettä ja lienee sanomattakin selvää, ettei kaikkien vaikutuksista terveyteen tiedetä vielä mitään. Raakakaakaossa on poikkeuksellisen paljon antioksidantteja ( n. 10 kertaa enemmän kuin mustikassa), joista kuitenkin n. 3/4 tuhoutuu mikäli tuotetta kuumennetaan. Tosin tavanomaisessakin laadukkaassa kaakaojauheessa on niitä edelleen varsin vaikuttava määrä eli n. kaksi kertaa enemmän mustikkaan verrattuna. Kaakaossa on myös poikkeuksellisen runsaasti magnesiumia (joista monilla meistä on puutetta) sekä kromia (joka auttaa mm. säätelemään ruokahalua) ja muita mineraaleja ja hivenaineita. Kaakao sisältää aivojen välittäjäaineiden toimintaan ja sitä kautta mielialaan vaikuttavia aminohappoja ja välittäjäaineita, kuten serotoniinia, tryptofaania, anandamidia ja fenyylietyyliamiinia. Joillakin näistä yhdisteistä on todettu olevan hermostoa suojaava vaikutus mutta ne lisäävät myös mm. mielihyvän tunnetta ja kivun sietoa. Kaakaon piristävä vaikutus perustuu kofeiinin sukuiseen teobromiiniin, varsinaista kofeiinia kaakaossa on vain n. 1/20 osa esimerkiksi kahvin sisältämästä määrästä.

Ei siis ihme, että monet suklaagurut ovat julistaneet raakasuklaan jopa maailman terveellisimmäksi ruoaksi. Ennen siirtymistä suklaadietille kannattaa kuitenkin muistaa, että tutkittuun tietoon perustuvat suositukset suklaan kulutukselle ovat melko vaatimattomat n. 30 g päivässä. Siis pari kolme palaa, korkeintaan rivi. Tässä kohtaa kannattaa myös huomata, että suklaaseen liittyvä tutkimustieto perustuu toistaiseksi lähinnä ns. normikaakaoon. Raakasuklaan terveysvaikutuksista on toistaiseksi vain vähän (tuskin ollenkaan) tieteellisen seulan läpäiseviä tutkimuksia.

Joka tapauksessa edellä mainitun maltillisen määränkin on todettu riittävän mm. laskemaan verenpainetta, vahvistamaan immuniteettia, lisäävän veren virtausta keskusvaltimoissa, vähentävän veritulppien riskiä ja alentamaan LDL kolesterolia. Lisäksi on viitteitä suotuisista vaikutuksista suoliston hyvinvointiin, välittäjäaineiden tuotantoon, masennuksen ja muistihäiriöiden ehkäisyyn sekä ikääntymiseen.

IMG_0281

Mitä, missä ja milloin?

Suklaa on siis sitä terveellisempää, mitä korkeampi on kaakaoprosentti. Tumman suklaan nimellä kulkee kuitenkin kaikenkarvaista levyä, patukkaa ja konvehtia ja vasta 70% ylöspäin olevat kaakaomäärät lasketaan terveysherkkuihin. Yleisimmät muut ainekset suklaassa kaakaopapujen lisäksi ovat sokeri tai muu makeutus, sekä usein myös emulgointiaineena toimiva soijalesitiini. Useimmat suklaat sisältävät lisäksi jotain makuaineita ja myös monet tummat suklaat maidon ainesosia, kuten maitoproteiinia. Maidon on kuitenkin todettu ehkäisevän suklaan antioksidanttien imeytymistä, joten tuoteseloisteta kannattaa vähän tavata. Samoin makeutuksessa luonnollinen ja laadukas on perussokeria parempi ja hiilihydraattien määrään kannattaa myös kiinnittää huomiota, ellei erityisesti halaja makeaa.

Superterveellisen raakasuklaan määrätkin kannattaa pitää kohtuullisina myös siitä syytä, että kaakaolla on kääntöpuolensa: Suklaan suurkulutus saattaa lisätä migreeniä, ruoansulatusongelmia, kuten refluksivaivoja, närästystä ja ripulia, munuais- ja sappikiviä ja luonnolisesti elopainon ei-toivottua lisääntymistä. Myös psyykkisiä haittavaikutuksia ärtyisyydestä hallusinaatioihin on raportoitu erityisesti raakasuklaan kohdalla (viimeksi mainittuihin en tosin ole koskaan törmännyt elävässä elämässä). Ja kuten edellä todettiin, suklaa sisältää myös piristäviä aineita, joten kofeiiniherkät saattavat reagoida suuriin määriin tavallista voimakkaammin. Tumma suklaa ei ole iltaherkku, jos on tarkoitus käydä ajoissa yöpuulle.

IMG_0267

Vielä pari sanaa Lovechockista

Lovechock on hollantilainen raakasuklaan valmistaja, jonka taustoja valotti meille firman ”Happiness Director” Franziska Rosario. Raakasuklaaksi Lovechockin suklaat ovat mielestäni poikkeuksellisen napsakoita ja pehmeän makuisia. Vaikka raakasuklaamarkkinat ovat paisuneet ja laatu parantunut huimasti, edelleen moni raakasuklaa jää kauas gourmet-suklaan roksahtavasta purutuntumasta, silkin sileästä ja suussa sulavasta rakenteesta. Osittain kyse on raaka-aineista, osittain erilaisesta tuotantoprosessista.

Raakasuklaan valmistuksessa papuja ei kuumenneta tai paahdeta missään vaiheessa, mikä ensinnäkin asettaa suuret laatuvaatimukset raaka-aineelle. Paahtaminen saa vähän kehnommankin pavun maistumaan, jolloin tavanomaisen suklaan joukkoon voi sekoittaa huokemapaa ja heikkolaatuisempaa papua ja lopputulos maistuu kuitenkin mukavalle. Myös papulaatujen ja kasvuympäristöstä johtuvat yksilölliset makuerot ja -vivahteet tulevat raakakaakaon kohdalla erityisellä tavalla esiin. Lovechockin Arriba Nacionale -kaakaopapu tulee Equadorista ja on luontaisesti pehmeä ja hedelmäisen makuinen.

Perinteisesti kaakaopapuja fermentoidaan keruun jälkeen suuressa läjässä 5 – 7 vuorokautta, jolloin kasan keskipisteessä lämpötila voi nousta jopa 70 asteeseen. Jo tämä nitistää osan vaikuttavista ainesosista. Raakahommissa maksimilämpö on n. 42 astessa, minkä vuoksi raakasuklaan valmistukseen käytettäviä papuja fermentoidaan laakealla alustalla, useita kertoja sekoitellen ja vain kolme vuorokautta. Näin lämpötila ei pääse luonnollisen fermentaatioprosessin vuoksi nousemaan liikaa ja toisaalta lyhyemmällä fermentointiajalla estetään esim. haitallisten homeiden kasvua (mitä herkästi tapahtuu alhaisessa lämpötilassa).

Kaakaopavut kuoritaan jatkojalostusta varten ja kuori irtoaa helpoiten papuja paahtamalla. Paahamattomien papujen kuoriminen edellyttää enemmän aikaa, vaivaa ja käsityötä (jokainen käsityönä pähkinöitä tai manteleita kuorinut tunnistaa ilmiön). Koska Lovechockin suklaissa tavoitteena on maksimoida ravinteikkuus, myös jatkojalostuksessa, kuten papujen jauhamisessa pyritään käyttämään mahdollisimman hellävaraisia menetelmiä. Tarvitaan siis jälleen hieman tavallista enemmän aikaa ja vaivaa.

IMG_0286Suklaamassan joukosta löytyvät sattumat ovat oma lukunsa, yhtä huolella valikoituja ja käsiteltyjä kuin itse suklaakin. Oli mielenkiintoista kuulla, miten jokaisen uuden maun kehitystyö oli sujunut. Kotisuklaan hämmentäjää lohdutti, että ammatilaisillakin uusien makujen ja raaka-aineiden yhdistely on tapahtunut yritys-erehdys -periaatteella, joskus monienkin mutkien kautta. Esimerkiksi suosikkimakuni Cherry-Chilin kohdalla oli Franzeskan mukaan haastavaa löytää luomulaatuisia kuivattuja kirsikoita. Perinteisesti kuivattuina myytävät hapankirsikat lähes poikkeuksetta keitetään hedelmämehussa ennen kuivattamista makeuden aikaansaamiseksi (jep, koskee myös meillä kaupan olevia irtokirsikoita). Makeakirsikat taas syödään pääosin tuoreina, eikä niitä juurikaan löydy kuivattuina, varsinkin jos kriteerinä on luomu ja kylmäprosessointi.

IMG_0282

Jos sisällön luomiseen on käytetty valtavasti aikaa ja määrätietoisuutta ja rakkautta, myös suklaapakkaukset ovat tarkkaan mietittyjä. Kaikki on ympäristöystävällistä. Jopa epäilyttävä muovikääre valmistetaan kestävästi kasvatetuista eukalyptuspuista ja kompostoituu muutamassa kuukaudessa. Tuotesisältötarrat ja pakkauksessa käytetty muste ovat niin ikään myrkyttömiä ja luonnossa hajoavia.

IMG_0289

Jos kaiken edellisen jälkeen vielä mietityttää, miksi raakasuklaan hinta on aika suolainen, myös tuotannossa on mietitty mahdollisimman vastuullisia ratkaisuja. Raaka-aineiden hankinnassa käytetään paikallisia pientuottajia, joille maksetaan oikeudenmukainen korvaus. Myös suklaan valmistuksessa työntekijät on valittu sosiaalisin perustein. Joten ottaen huomioon käsityön, pienimuotoisuuden, raaka-aineiden laadun ja ympäristöystävällisyyden, pikku patukat alkavat tuntua suorastaan edullisilta. Kuinka paljon olet valmis maksamaan rakkaudesta?

Laatusuklaassa on sitäpaitsi sen jännä ominaisuus, että kaksi palaa on juuri täydellisen tyydyttävä määrä suklaanhimoon.

IMG_0280

 
Suklaat saatu tuotenäytteenä valmistajalta ilman kirjoitusvelvollisuutta.

6 kommenttia “Pari palaa suklaata päivässä”

  1. Mitä mitä! Tämmöinen sivusto ihan kaikessa hiljaisuudessa ilmestynyt! Ihanaa! Onneksi sain ”sisäpiirin” tietoa, olisi muuten saattanut ohi vilahtaa 😀

    1. Paula, juu vähän salaa olen tätä muhitellut ja mietiskellyt 🙂 Mutta sitten jossain vaiheessa on pakko päästää pentu pesästä. Kiva kun löysit paikalle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *