Nokkonen on edelleen kuuminta hottia. Keho ja mieli himoitsevat sitä eri muodoissa. Aamulla smoohtiessa ja illalla pyöryköissä. (En edes kehtaa mainita pakastimessa odottelevasta nokkosjäätelöstä…) Joku voi tulla esittämään vastalauseen liikakäytölle ja huomauttaa esimerkiksi nitraateista. En välitä. Jos söisin nitriittipitoisia kaupan makkaroita ja leikkeleitä, ahmisin samanaikaisesti rucolaa ja lehtisalaattia tai kittaisin punajuurimehua, voisin hieman miettiä. Nyt kuitenkin vain nautin tuoreesta nokkosesta. Turhia ryöppäämättä, sillä prosessissa katoaa suuri joukko nokkosen tehoaineista, kuten vaikkapa folaatti, yksi tärkeimpiä hyvän mielen vitamiineja.quinoapyörykät

Ilta-aterille pyöräytin nokkoset yhdessä kvinoan kanssa pyöryköiksi. Käytin pohjana luottoreseptiäni, josta syntyvät eri muunnoksina niin falfelit kuin burgeripihvit. Kvinoa tekin pyöryköistä rapeita kroketteja, pehmoisia sisältä ja rapsakoita päältä. Maku rimmasi nokkosen kanssa täydellisesti. Pyörykät olivat vieläpä varsin nopeita ja helppoja valmistaa, paistaminenkin kävi kätevästi uunissa. Valmistin ohjeesta tuplasatsin, joten nyt on pakastimessakin pulleroita valmiina pikaisia aterioita varten.

Rapeat kvinoa-nokkoskroketit

n. 20 kpl

  • 1 l tuoreita nokkosen lehtiä (tiukkaan pakattu mitta)
  • 2,5 dl keitettyä quinoaa (n. 1,25 dl keittämätöntä)
  • 2,5 dl paahdettuja auringonkukansiemeniä
  • 2,5 dl viipaloitua purjoa
  • 1 rkl oliiviöljyä purjon freesaamiseen
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1/2 tl jeeraa
  • 1/2 tl korianteria
  • 1/2 rkl hunajaa
  • 1 tl soijakastiketta
  • 1/2 tl suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • 1/4 dl oliiviöljyä
  • 1 rkl kuorittuja psylliuminsiemeniä/ 1 tl jauhetta
  • ruukku tuoretta korianteria

 

Keitä huuhdeltu kvinoa ohjeen mukaan kypsäksi. Valuta hyvin. Paahda sillä aikaa auringonkukansiemenet 175 – 180 asteisessa uunissa, kunnes ne saavat hieman väriä (n. 10 min.). Viipaloi purjo ja freesaa yhdessä rikotun valkosipulinkynnen kanssa kevyesti. Laita kaikki ainekset kvinoaa, psylliumia ja tuoretta korianteria lukuunottamatta monitoimikoneen kulhoon* ja hienonna leikkuriterällä. Lisää kvinoa ja psyllium ja aja tasaiseksi massaksi. Sekoita lopuksi joukoon hienonnettu tuore korianteri. Muotoile kostutetuin käsin taikinasta n. 4 cm halkaisijaltaan olevia pyöryköitä. Asettele leivinpaperoidulle uunipellille, jätä hieman tilaa pyöryköiden väliin. Paista 180 asteessa 15 – 20 min. pyöryköiden koosta riippuen. Valmiit pyörykät ovat saaneet hieman väriä ja tuntuvat keventyneiltä. Tarjoa heti esim. mehukkaan salaatin ja jonkin majoneesityyppisen kastikkeen tai tsatsikin kanssa.

Tomaattisalaatti

Itse tarjosin välittömästi klassikoiksi nousseiden krokettien kanssa triplatomaattisalaattia, josta löytyy tomaattia grillattuna, aurinkokuivattuna ja tuoreena. Ohjeen piti alunperin tulla Mielkkäisiin Eväisiin, mutta hukkasin reseptin. Äskettäin löysin sen kuitenkin uudelleen raivatessani työpöydän paperipinoja.

4 kommenttia “Nokkoskroketit”

    1. Näistä tuli tosi hyviä! Nokkonen on kyllä keräämisen arvoinen ja jos vain ennättäisi, niin sitä kannattaisi säilöäkin.

  1. Näistä tuli todella hyvänmakuisia ja nokkosta riittää, kuten myös erinomaista vuohenputkea, suosittelen! Ja kiitos loistavasta reseptistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *