Kuten esim. edellisestä kirjoituksestani voi päätellä, minua on aina kiinnostanut kehon ja mielen liitto. Fyysinen hyvinvointi, hyvä ruoka, uni ja liikkuminen ovat perusta mielen hyvinvoinnille. Toisaalta mielen keinoin voimme tukea myös kehon hyvinvointia.

Yksinkertaisimmillaan voi ajatella, että esimerkiksi uuden liikuntaharrastuksen aloittaminen vaatii ensin mielessä tehdyn päätöksen. Toteuttaminen ja ylläpitäminen tahdonvoimaa, kunnes siitä on tullut automatisoitunut tapa. Ilman ajattelua, päätöksentekoa, motivaatiota ja sietämistä hommasta tuskin tulisi mitään.

Toisaalta on näyttöä siitä, että erilaisilla mielen harjotteilla, kuten meditaatiolla, rentoutus- ja mielikuvaharjoituksilla voi mm. lievittää stressiä, alentaa verenpainetta tai lisätä kroonisen kivun hallintaa ja vaikuttaa näin suotuisasti terveyteen ja hyvinvointiin.

Näitä ns. mind-body terapioita on tutkittu myös kroonisten ja vaikeiden sairauksien hoidossa. On saatu viitteitä mm. immunipuolustuksen paranemisesta ja stressihormonien määrän laskusta. Niiden avulla voidaan myös helpottaa mm. syöpähoitojen aiheuttamia sivuvaikutuksia, reumakipuja, parantaa potilaiden toimintakykyä ja tukea yleistä elämänlaatua myös lievittämällä ahdistusta ja muita sairastumisen aiheuttamia psyykkisiä oireita.

Itse hyödynnän usein mielikuvaharjoituksia, kun haluan tukea kehon paranemisprosesseja, on sitten kyseessä lenssu tai joku vakavampi vaiva. Alla yksi suosikkiharjoituksistani, jonka voi hyvin tehdä silloinkin, kun on muuten vain vähän tukkoinen tai hailea olo. Ihmeparanemisia en lupaile, mutta jo levollisempi mieli auttaa ajattelemaan, että kyllä tämä tästä ja muistuttaa, että tiukassakin paikassa kaikki voi mennä myös hyvin.

Viitteitä:

Carlson LE et al.: Mind-Body Therapies in Cancer: What Is the Latest Evidence?

Giacobbi PR Jr et al.: Guided Imagery for Arthritis and Other Rheumatic Diseases: A Systematic Review of Randomized Controlled Trials.

Nasiri S et al.: The effect of progressive muscle relaxation and guided imagery on stress, anxiety, and depression of pregnant women referred to health centers.

Onieva-Zafra MD et al.: Effectiveness of guided imagery relaxation on levels of pain and depression in patients diagnosed with fibromyalgia.

Satire A & Bhavnagar S: Complementary Therapies for Symptom Management in Cancer Patients.

Schlesinger I et al.:Relaxation guided imagery reduces motor fluctuations in Parkinson’s disease.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *