Kuva: Villa Mandala

Joku aiemmin tätä tai muita blogejani lukenut on huomannut, että ruoasta ja varsinkaan resepteistä en ole kirjoitellut enää aikoihin (enkä kyllä paljon muustakaan). Elämäni on viimeisen vuoden ollut huikeassa murroksessa. Tämän myötä olen kokenut vahvasti, että tehtäväni ruoan parissa on nyt täytetty. Kolme kirjaa, 9 vuotta ruokablogeja, lukuisia raaka- ja vegeruokakursseja ja -tapahtumia ovat toden totta olleet herkullista aikaa, mutta nyt olen siirtymässä uusille vesille.

Tulen edelleen kirjoittamaan mielen ruokkimisesta mutta nyt henkisemmällä tasolla. Tähän liittyvät mm. pitkäaikainen haaveeni joogaopettajakoulutuksesta, sekä mindfulness, meditointi ja muut mielen taidot, jotka ovat sekä työssä että muussa elämässäni polttopisteessä. Näistä tulen kirjoittelemaan jatkossa. – Tosin voipi olla, että sekaan pujahtaa edelleen muutama resepti ja ruokajuttukin. Vanhasta tottumuksesta mutta erityisesti siksi, että ihminen on kokonaisuus ja mielen voimaa ruokkii myös hyvä ruoka.

Mutta nyt hieman joogasta

Olen aloittanut tieni joogaopettajaksi Villa Mandalan opekoulutuksessa. Ensimmäinen lähiopiskelumoduli järjestettiin viikko sitten mutta sitä on edeltänyt tiivis oma harjoitus koko alkuvuoden. Oma joogahistoriani on kuitenkin paljon pidempi ja ajatusta opettajakoulutuksestakin ehditn kypsytellä viiden vuoden ajan.

Kuva: Villa Mandala

Joogamatkani tähän saakka

Oma tieni joogan parissa alkoi jo reilut 30 vuotta sitten silloisen kotikuntani koulun jumppasalissa. Kansalaisopiston hathatunneilla lähinnä makoiltiin villasukat jalassa. Treeni ei säväyttänyt dynaamisuudellaan mutta jokin jäi kytemään mieleen.

Mummotyyli jatkui vielä 90-luvun taitteessa yliopiston joogatunneilla, jossa nousimme sentään jo pystyasentoon. Nuoren aikuisen elämässä jooga painui välillä vahvasti taka-alalle “tehokkaamman” treenin tieltä mutta jokin aina palautti minut yhä uudelleen kohti alaspäin katsovaa koiraa.

Tosissaan jooga imaisi mukaan 2000-luvun puolivälissä astangan alkeiskurssilla ja jaksoin aikani tahkota ykkössarjaa, hankkia revenneen takareiden, kipuilevat polvet ja kuluman isovarpaa tyviniveleen. Löysin kuitenkin myös Jiwan Brarin kirjan terapeuttisesta joogasta ja koin pienen valaistumisen: Jooga on paljon enemmän kuin notkeita taaksetaivutuksia ja akrobatialiikkeitä: tie kokonaisvaltaiseen keho-mieli -eheytymiseen.

Kuuntelin kroppaani ja aloin siirtyä kohti vapaampaa harjoitusta. Löysin dynaamisen hathan ja Joogakoulu Shantin kautta tieni Mia Jokinivan flow-tunneille. Vanhalle astangille vapaasti soljuva liike oli kuin tanssia ja hurahdin täysin. Parin vuoden ajan kävin tiiviisti Maria Dimitrienkon Prana Flow -tunneilla, mikä on ollut lopulta ehkä vahvin omaa harjoitustani eteenpäin vievä asia. Maria vaikuttaa jo ihan muilla mailla mutta vinyasa flow on jatkunut pääasiallisena harjoituksenani.

Käyn edelleen paljon ohjatuilla tunneilla, sillä rakastan energiaa ja imua, joka syntyy ryhmässä. Teen kuitenkin paljon myös kotiharjoitusta ja todellisuudessa joogasta on tullut jo elämäntapa, johon kuuluu paljon muutakin.

Joogaopetajakoulutus kiinnostaa minua seuraavana askeleena omassa harjoituksessa mutta paljastan jo nyt salaisen haaveeni joogan ja psykologin työn yhdistämisestä. Olen sekä itse kokenut että saanut psykologin työssäni todistaa vahvasti joogan eheyttävää vaikutusta. Puran omat murheeni ja työpaineet parhaiten matolla. Olen myös oppinut joogan (ja kantapään) kautta kunnioittamaan ja rakastamaan kehoani ja samalla itseäni. Taito, joka oli kateissa vuosia.

Mottoni on kuitenkin pysyä avoimena ja nöyränä sille, mihin joogan tie minua seuraavaksi kuljettaa. Lähtien siitä, mitä seuraava kerta maton päällä tuo tullessaan.

”Suuntaa kohti päämäärää mutta ota se vastaan sellaisena kuin se toteutuu.”

Ansaittu lepohetki tiiviin opiskelupäivän jälkeen Vila Mandalassa.

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

7 kommenttia “Joogamatka alkaa”

  1. Jotenkin tällainen oli arvattavissa, ja toivottelen sinulle kaikkea hyvää jatkossa joogan parissa. Toivottavasti ehdit tänne laittaa jotain välillä, vaikka sitten joogasta🌼

  2. Halleluja! Psykologina ja joogina olen havainnut, kuinka limittäin käsi kädessä nämä molemmat intohimoni kulkevatkaan. Paljon lempeyttä ja lämpöä joogamatkasi varrelle, ihana oli lukea taas kirjoitustasi.

  3. Joogaopettaja ja psykologi on loistava yhdistelmä. Ihana, kun jaoit joogamatkasi! Rakastan näiden tarinoiden lukemista, jokaisella polku on ollut niin erilainen. Mahtavaa jatkoa joogan parissa, you will smash it! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *