Vanhana astangina olin pitkään sitä mieltä, että apuvälineet ovat rasite ja harjoitus tapahtuu aina matolla. Kumpikin mielipide on sittemmin joutanut romukoppaan. Onneksi, sillä nykypäivänä jooga ei ole enää tietty oikeaoppinen asanaharjoitus, joka tehdään vain ja ainoastaan yhdellä tavalla. Edes aitoa ja alkuperäistä joogaa ei ole olemassa, vaan joogan historian tutkiskelu paljastaa monia suuntauksia, lähteitä ja mestareita, jotka ovat kehittäneet joogaa eri suuntiin.

Yksilöllisesti räätälöity joogaharjoitus ansaitsee oman lukunsa. Nyt oli tarkoitus vaahdota uusimmasta rakkaudestani, ilmajoogasta tai tarkemmin sanottuna aerialista.

Kiertelin pitkään silkkipussukat kaukaa. Roikkuminen ylösalaisin kankaan varassa ei oikein tuntunut omalta jutulta. Lopulta kuitenkin uskaltauduin starttitunnille. Ja siitä alkoikin nousukiito ilmaelementtiin.

Aerial yhdistelee luovalla tavalla joogan voimistavia ja ilma-akrobatian hauskoja elementtejä. Silkkipussissa roikkuminen rentouttaa ja vahvistaa erityisesti selän lihaksia ja tuo rankaan pituutta. Kehotuntemus ja koordinaatio kehittyvät ja keskivartalon pito paranee kuin itsestään. Tunneilla on nimittäin hauskaa. Harjoitus on yhtä aikaa fyysinen ja meditatiivinen. Koskaan eivät tunnit vilahda ohi yhtä vauhdikkaasti – varsinkaan core-painotteiset tunnit…

Vinyasa-joogina lattiaharjoitukseni sisältää paljon punnerruksia ja käsivarren ojentajien treenausta. Aerial tuo vastakkaista aktivaatiota kiipeilyn ja käsivarren koukistajia ja puristusotteita vaativien liikkeiden kautta. Ja mielen rajoja pääsee silkkikankaan tukemana haastamaan turvallisella tavalla mm. inversioissa, jotka vapaalla lattialla saattavat tuntua vähän pelottavlita – tai täysin utopistisilta.

Ilmajoogaa on tarjolla useilla joogasaleilla ja tyyli vaihtelee. Itse olen tykästynyt vapaamuotoiseen Unnata-harjoitukseen, johon on yhdistelty vähän enemmän temppuilua. Kannattaakin käydä kokeilemassa eri salien tarjontaa ja löytää oma suosikkityylinsä.

Parasta ilmailussa on kuitenkin antautuminen leikin ja hassuttelun maailmaan. Tuneilla sisältä löytyy se pieni tyttö (tai poika), joka tykkäsi keinua, kiipeillä puissa ja temppuilla kiipeilytelineillä. Tunnin jälkeen mieli on saman aikaan keveä ja sees.

Kommentti “Ilmajoogan ihanuus”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *