IMG_4959

Blogi viettää tilapäistä hiljaiseloa. Yksi syy sille oli kesänetsintäretki retki Kreikkaan. Toinen liittyy hieman tuonnempana julkaistavaan asiaan. Ensin Kreikasta.

Yleensä matkustan seurassa. Niin oli ajatus tälläkin kertaa mutta erinnäisten sattumien summana löysin itseni koneesta seuranani vain läppäri ja läjä kirjoja, suuntana Kalymnos, karu kalliosaari Kosin naapurissa.

IMG_4956

Oikeastaan olen haaveillut reissusta itsekseni jo pitkään. Vaikka äkkilähtö turistirannalle ei kummoista seikkailumieltä vaadi, oli se etukäteen yllättävän jännittävää. Onko kaikki mukana? Miten pärjään? Mitä jos tulee ihan ypö olo?

Ikkuna

Ja samalla äärettömän vapauttavaa. Omassa seurassa oli pienen alkuihmettelyn jälkeen helppo viihtyä. Ei tarvinnut kinastella, sovitella tai tehdä kompromisseja. Sai mennä ja tulla, miten halusi. Huikeiden elämyshetkien jakaminen toisen kanssa ei tosin onnistu yhtä välittömästi mutta onhan some. Tosin tökkivien nettiyhteyksien vuoksi sekään ei ollut juurikaan saatavilla. Eikä lopulta tarpeenkaan, kokemusten mutustelu ihan itsekseen alkoi olla täysin tyydyttävää.

Konttori

Erakkorapuilussa ei todellisuudessa ollut kyse pelkästä lomailusta, sillä matkallani oli missio: erään käsikirjoituksen kirjoittaminen.
IMG_4920

Ajattelin että lämmössä, valossa ja timjamin tuoksussa työloma sujuisi leppoisammin. Ja olin oikeassa: se oli taivaallista! Viikko omistautumista hyville asioille: Joogalle, kirjoittamiselle ja patikoinnille. Pakollinen siesta kuumimpaan aikaan, jutustelua vuokraemännän kanssa ja päivän päätteeksi palkintona kellumista meren aalloilla ja illallinen paikallisessa tavernassa.

Ranta

Kalymnos on jylhällä tavalla kaunis. Ei varsinainen rantakohde, vaan kalliokiipelijöiden paratiisi. Oma kiipeilijäurani on rajoittuu toistaiseksi seinäkiipeilyyn ja boulderointiin sisätiloissa, joten en lähtenyt kokeilemaan. Mutta vasta-alkajallekin mahdollisuudet lajiin tutustumiseen ovat hyvät. Masourissa, jossa tukikohtani sijaitsi, on useampi kiipelykursseja ja -retkiä järjestäviä keskus ja varusteita saatavissa paikan päällä. Saaren parhaat seinämät nousivat melkein kotihotellini takaa.

Myrites

Itse olen patikkaihminen ja polullekin on Kalymnoksessa mahdollista päästä. Saaresta on olemassa maastokartta, jonka kääntöpuolella muutama reittikuvaus.  Reitit tosin olivat lievästi sanoen viitteellisiä. Lupaavan alun jälkeen huomasin useimmiten päätyneeni vuohien seuraan keskelle piikkipensaikkoa.

Vuohipolku

Naapurissa kohoava pieni Telendos tarjosi tässä suhteessa paremmat maastot. Saarelle pääsee Myrtiesin kylästä kätevästi kalastajaveneillä, jotka suhaavat kahden saaren välistä salmea puolen tunnin välein. Turistille matka kustansi 2 € suuntaansa.

Telendos2

Telendos on erakkoravun paratiisi muutenkin. Saarella ei ole varsinaisia teitä ja vain yksi auto. Vakituista asujaimistoa kourallinen  ja eri puolilla saarta löytyy rauhallisia pieniä uimapoukamia.

Telendos1

Kiipesin yrttien tuoksuisessa paahteessa Agios Vasilioksen kappeliin vuoren rinteellä.  Paikallisten mielestä reitti on helppo mutta itse olin kyllä hiestä litimärkä päästessäni perille. Mutta ei niin korkeaa ja vaikeapääsyistä nyppylää, ettei sieltä löytyisi pientä kirkkoa tai luostaria, joten lokaalit standardit lienevät toiset.

Agios VasiliosAgios Vasilios2

Kalymnos oli turistisesongista huolimatta rauhallinen – ellei skootterin pärinää lasketa. Bileitä kannattanee lähteä etsimään Kosilta mutta kivoja ravintoloita ja (pakollista) busukimusiikkia riittää. Masourin paras ravintola on ehdotomasti Aegean Tavern, jonne kannattaa varata pöytä sesongin ollessa huipussaan. Itse onnistuin arki-iltana saamaan yhden hengen seurueelleni paikan viime hetkillä, seuraavaat käännytettiin jo pois. Suosittelemisen arvoisia tavernoja löytyy myös vastarannalta Telendosin puolelta.

Aegean tavern

Kiipeilyturismi ajoittuu viileämpiin  kuukausiin, nyt hotelleja ja rantoja kansoittivat Pohjois-Eurooppalaiset ja Kreikkalaiset. Saarta mainostetaan poikkeuksellisen ystävällisenä, mutta itse voisin sanoa samaa kaikista Kreikan saarista, joilla olen vieraillut. Parasta on hyvä ruoka, valo, lämpö ja rento tunnelma.

Aamiainen

Aamun perussetti: Paikallisia tuoreita hedelmiä, lampaanmaitojogurttia, timjamihunajaa ja vuoristoteetä.

Ouzo

Ilta-ouzot: Yksityisterassin näkymät olivat sen verran huikeat, että tavernaan teki mieli hiipiä vasta pimeän tultua.

Iltanäkymä

6 kommenttia “Erakkorapu Kreikassa”

  1. Kuulostaa niin miellyttävältä lomalta,ja kaunis paikka ;tuolla olisi mukava patikoida. En ole koskaan ollut Kreikassa,vaikka se on aika lähelläkin nykyistä asuinmaatani.-

    1. Oli kyllä (työ-)loma parhaasta päästä. Keskipäivän kuumuudessa tuli kyllä mieleen, että tällaista varmaan on siellä teilläkin päin. Ja onhan varmaan luonnossa ja ruokakulttuurissakin yhtäläisyyksiä.

  2. Ihana Kalymnos! Häämatkamme suuntautui sinne noin 20 vuotta sitten ja edelleen muistellaan paikkaa lämmöllä. Ja se jokaöinen skoottereiden pärinä ….. vieläkin mies sanoo ohi ajavista mopoista, että ”ihan kuin Kalymnoksella”.

    1. Heh, no bongasin tunnusomaisen äänimaailman sitten aika hyvin 🙂 Kalymnos oli kyllä todella mukava tuttavuus!

  3. Näyttääpä kyllä ihanalta! Varasin nyt itsekin reissun Kreikkaan syyskuun puolessa välissä. Majapaikan wifin luvattiin toimivan vähän niin ja näin, joten on pakko rentoutua eikä tehdä töitä 😉 En ole koskaan käynyt Kreikassa ja olen yksin liikkeellä, mutta luulen tehneeni juuri oikean valinnan pientä rentoutuslomaa varten.

    1. Kuulostaa erittäin hyvältä suunnitelmalta ja Kreikka on omassa seurassa matkaavalle loistokohde. Suunnittelen mielessäni jo seuraavaa matkaa… 😉 Ja joo, wifi näyttää olevan varsin suhteellinen käsite mutta dIgi-paasto tekee välillä ihan hyvää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *