Kakkupala2_vaaka

Mieliruokakirjaani hämmennellään nyt taitossa ja ensi viikolla saan nähtäväksi ensimmäiset vedokset. Jännittävää, mutta yksi helpotuksen huokaus on jo sallittu: Kaikki olennaisimmat reseptit mahtuvat näillä näkymin mukaan! Siispä leivontapuuhiin. Vaikkei ole vielä kuohuvan tai kakkujuhlien aika, vatkaaminen ja vaivaaminen käyvät palauttavasta treenistä.

Kaivoin kaapista siellä kymmenen vuotta pölyttyneen angel food -kakkuvuoan. (Tässä kohtaa aika todellakin on kadonnut kuin siivillä…) Ostin sen aikoinaan Jenkeistä, kun innostuin siellä unelman keveistä ja suuhun sulavista enkelikakuista. Sittemmin mielenkiintoni kohdistui toisen tyyppiseen leivontaan ja kakkuvuoka jäi kaapin perukoille.

Kakku2

Tässä kakku on jo jäähtymässä ylösalaisin käännetyssä vuoassa, näppärästi tuettuna oikeaan asentoon vitamixin sekoitussauvan avulla.

Autenttinen angel food cake on vitivalkoista huttusta, jonka pääraaka-aine on kananmunanvalkuainen. Ja niitä kakkuun tuleekin reilusti, omaani n. 15 kpl! Jos keltuaisille ei keksi käyttöä tai munarikkomistalkoot eivät kiinnosta, helpointa on käyttää purkissa myytävää valkuaisseosta. Harmi kyllä, luomulaatuisena sitä ei tietääkseni saa.

Toinen jännä ainesosa on  viinikivi eli cream of tartar, johon törmää aika-ajoin jenkki- ja brittiohjeissa. Viinikivi eli kaliumbitartraatti parantaa valkuaisvaahdon rakennetta, lisää tilavuutta ja toimii kevyenä nostatussaineena. Meillä sitä saa apteekista. Oma cream of tartarini oli samaa vuosikertaa kakkuvuoan kanssa, mutta toimi edelleen ihan hyvin. Olen nähnyt vinkkejä viinikiven korvaamiseen esim. lisäämällä sitruunanmehua tai viinietikkaa 1/8 tl/ valkuainen. Mutta koska valkuaisten määrä tässä kakussa on mittava, ehkä mielummin unohtaisin koko asian. Ymmärtääkseni angel food -kakku onnistunee ilmankin.

Omassa enkelikakussani korvasin valkoisen sokerin kookossokerilla ja vaahterasiirapilla sekä vehnäjauhon riisi- ja teff-jauhoilla. Näin herkusta tuli hieman fiksumpi ja gluteeniton. Tunnustan, että lopputulos vähän jännitti, mutta kakku onnistuikin yli odotusten. Rakenteesta tuli täydellinen mutta väitän, että mausta vielä parempi, sillä kookossokeri ja vaahterasiirappi saivat kakun maistumaan karamellilta.

Kakku1

Kakku paistetaan voitelemattomassa rengasvuoassa ja jäähdytetään ylösalaisin, jotta kuohkea rakenne säilyy. Tätä vaihetta helpottaa irtopohjalla varustettu erikoisvuoka. Homma onnistunee myös tavallisella tasapohjaisella tuubivuoalla varsinkin, jos pohjalle asemoi sopivan kokoisen leivinpaperin.

Kakku0_pysty

Kuorrutin kakun kevyesti sulatetulla, riisimaitopohjaiselle valkosuklaalla. Koska kakku on jo itsessään aika makea, ehkä seuraavalla kerralla annan viimesilauksen vain (kookos-)tomusokerikuorrutteella. Jos kakusta haluaa juhlavamman jälkkärin, vatkattu aito tai jokin vegekerma ja tuoreet marjat sopisivat kakkuun täydellisesti.

Kakku6_vaaka

Kakku4_vaaka

Gluteeniton Angel Food -kakku

n. 25 cm halk. 10 cm korkea kakku

  • 15 munanvalkuaista (keskikokoisista kananmunista)
  • 2 3/4 dl kookossokeria
  • 1 3/4 dl + 1 rkl vaahterasiirappia
  • 3/4 dl + 1 rkl teff-jauhoa tai hirssijauhoja
  • 3/4 dl + 1 rkl hienoja riisijauhoja
  • 3/4 dl + 1 rkl tapioka jauhoja*
  • 3/4 dl + 1 rkl perunajauhoja
  • 1 tl hienoa merisuolaa
  • 1 1/2 tl viinikiveä

Esilämmitä uuni 175 asteeseen. Ota tarvittaessa valkuaiset huoneenlämpöön n. tuntia ennen leipomista. Yhdistä kulhossa kaikki jauhot. Vatkaa valkuaiset kevyeksi vaahdoksi. Lisää viinikivi ja jatka vaahdottamista pehmeiksi huipuiksi. Lisää vähitellen kookossokeri ja lopuksi vaahterasiirappi vähän kerrassaan välillä vatkaten. Valkuaisvaahdon tulisi muodostaa pehmeitä huippuja, eli kun nostat vaatkaimen vaahdosta, huippu taittuu kevyesti. Liian kovaksi vatkattu vaahto lässähtää helpommin, kun yhdistät siihen jauhot. Siivilöi jauhoseos valkuaisseokseen muutamassa erässä välillä spatulalla sekoittaen siten, että taikina säilyy mahdollisimman kuohkeana. Kaada taikina voitelemattomaan kakkuvuokaan. Tasoita pinta ja paista 40 min. Tarkista kypsyys painamalla kakun pintaa kevyesti sormella. Valmis kakku tuntuu pehmeältä ja joustavalta. Jatka tarvittaessa paistoa 5 – 10 min.

Ota kakku uunista ja käännä välittömästi ylösalaisin pullon tai sopivan kokoisen pulikan varaan. Anna jäähtyä täysin. Käännä jäähtynyt kakku ja irrottele reunoista terävällä veitsellä, kunnes saat kakun kumottua.

* Tapioka-jauhon voi korvata vastaavalla määrällä perunajauhoja

Kakku5_pysty

Kakkupala2_pysty

8 kommenttia “Enkelinruokaa”

    1. Juu, omani vietti 10-vuotispäivää. Kyllä purkissa on parasta ennen pvm. mutta olettaisin, että vähän kuin suolan ja sokerin kanssa, se on siinä vain nimellisesti.

  1. Onpa herkän suloinen kakku! Tätä haluaisin todella kokeilla, minulla ei kyllä vielä ole sopivaa vuokaa. Kookossokeri ja vaahterasiirappi tekeekin varmaan ihanan karamellimaisen maun kakkuun.

    Kirjaasi odotellen,
    Mustikkasuu

    1. Tämä kiilasi kyllä kuivakakkujen kärkikaartiin. Aika ainutlaatuinen tapaus. Ja kiitos, itsekin odotan, että pulla tulisi pian uunista ulos 😉

    2. Kiinnostava kakku.

      Voiko sen tehdä ihan tavalliseen peruskuivakakkuvuokaankin? Onko noissa angel vuoissa yleensä pinnoite, jos voitelemattomana laitetaan? Onnistuisiko homma voideltuna ja jauhotettuna?

      1. Hei Jenni, omassa vuoassani ei ole pinnoitetta ja salaisuus onkin siinä, että kakku pysyy vuoassa, vaikka sen jäähdyttää ylösalaisin. Irrottelu reunoista tapahtuu terävällä veitsellä ja irtopohjamalli auttaa tässä huomattavasti. Minulla ei valitettavasti ole kokemusta ihan peruskuivakakkuvuoasta kakun suhteen . Ehkä kokeilisin tavallista irtopohjavuokaa sen sijaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *