Ihan ensiksi:

Lämmin kiitos

…jo kaikille tähän mennessä arvontaan osallistuneille ja kommenttinsa jättäneille! Aivan ihania herkkuja ja ajatuksia olette jakaneet ja on myös mahtavaa huomata, miten erilaisia hyvän mielen eväät voivat olla. Hyvän olon ruoka ja varsinkin smoothie-osasto on vastauksissa vankasti edustettuna. Ja niinhän se on, että kun keho voi hyvin, mielikin on mairea. Mutta ei hyvän mielen ruoan välttämättä tarvitse olla terveellistä. Itse olen onnesta ymmyrkäisenä myös hyvän pizza-pläjäyksen jälkeen. Ei ehkä hyvän mielen ylläpitoruokaa päivittäin nautittuna, mutta jotain, jota sielu kaipaa silloin tällöin. Eli rohkaisen jakamaan myös ”ei-niin-terveellisiä” herkkuja, jos sellaisia mieliruokalistaltasi lötyy.

Ja arvonta siis jatkuu edelleen aina 31.5 saakka. Osallistu kertomalla oma hyvän mielen ruokasi ja jätä vastauksesi tänne, niin olet mukana Mielekkäiden Eväiden arvonnassa.

MielekkäätEväät2

Miltä elämä maistuu kirjaprojektin jälkeen?

Hieman naivisti kuvittelin, että elämä muuttuisi jotenkin kiireettömäksi kirjan nähdessä vihdoin päivänvalon. Ennättäisi päivittää blogiin kaikki mielessä ja pöydässä pyörivät herkut, seurailla ja kommentoida muiden blogeja ja ennen kaikkea ihan vain nauttia tavallisesta kokkailusta iltaisin omalle perheelle… No, tämän vaiheen alkua odotellaan edelleen.

Kirja on kyllä poikinut muutaman haastattelupyynnön ja muuta häppeninkiä. Ensi keskiviikkona, 20.5 käväisen mm. Huomenta Suomessa kertomassa hyvän mielen eväistä, eli jos satut TV:n ääreen, käännähän kanava kolmoselle klo 8:50. Klippi löytyy myöhemmin myös netistä, Katsomon puolelta.

Suuresta rumbasta ei kuitenkaan ole kysymys, ja parrasvaloissa paistattelun sijaan kirjailijatar on laskeutunut tavalliseen arkeen mm. pukemalla kokkitakin päälle. Joku tarkkasilmäinen on saattanut jo bongatakin minut kasvisravintola OmNamin keittiöstä, jossa heiluttelen veistä apukokin roolissa. Tulevana lauantaina vedän myös pitkästä aikaa workshoppia LiikkumaTilassa Helsingin Malmilla. Pyöräytämme iltapäivän aikana mm. maistuvia tuorepuuroja ja perehdymme hyvän mielen ruokaan raakaruoan näkökulmasta. – Kurssille on muuten vielä muutama paikka vapaana, joten vikkelät ennättävät ilmoittautua (laura.jarva[at]liikkumatila.fi). Syksyksi on luvassa lisää hyvän mielen ruokakursseja, joten stay tuned!

porkkanacouscous3_1

Kulhoruoat – kiireisten iltojen pelastus

Joten arki-illan nopeille annoksille on tässäkin keittiössä edelleen suuri tilaus. Ratkaisu löytyy yleensä kulhollisesta kaikenlaista hyvää ja helppoa, jossa kokoonpanoa voi miksata makujen ja tarpeiden mukaan. Kulhoruoat, jos jokin ovatkin oman keittiöni kestotrendi. Suosikkejani ovat semiraa’at vege-couscousit, joissa salaatti ja pääruoka yhdistyvät samaan kippoon. Eipä ihme, että muutama luottoreseptini löytyy myös Mielekkäistä Eväistä

Tavanomaisen kukkakaalin sijaan pyöräytin rouheen tällä kertaa porkkanasta. Oivallinen tapa hyödyntää jo vähän apeita viime sadon porkkanoita, uutta kautta odotellessa. Kylkeen voi jokainen heittää suosikkiproteiininsa, on se sitten papu, pihvi tai fisufile. Omani täydentyi syntisen hyvällä viskimarinoidulla tempeh-pekonilla, joka valmistui tähän tapaan. Porkkana-couscous säilyy hyvänä useamman päivän, joten sitä voi kerralla tehdän isomman satsin.

Porkkana-couscous ja paahdettua paprikaa

4:lle

  • 5 reilun kokoista porkkanaa
  • 1 luomusitruuna, mehu ja raastettua kuorta)
  • 1/2 – 1 tl suolaa (tai maun mukaan)
  • 3 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä
  • 4 valkosipulinkynttää, kuorimatta!
  • punainen ja keltainen paprika
  • 2 punaista mietoa chiliä, siemenet poistettuna
  • hieman oliiviöljyä, suolaa ja mustapippuria kasvisten paahtamiseen
  • 5 aurinkokuivattua tomaattia, silputtuna (suosin oliiviöljyyn säilöttyjä tai kuivattuja ja liotettuja)
  • vihreitä tai mustia oliiveja, varrellisia kapriksia
  • (säilöttyä sitruunaa tai pikkelöityä appelsiinia*)
  • salaattipetiin tuoretta pinaattia, rucolaa, punamangoldia tai lehtisinappia

 

Kuori porkkanat ja aja monitoimikoneen leikkuuterällä riisimäiseksi rouheeksi. Lisää suola, sitruunanmehua ja raastettua kuorta ja mustapippuria. Anna marinoitua hetki.

Lämmitä uuni 220 asteeseen ja paahda paloitellut paprikat, puolitetut chilit sekä kokonaiset valkosipulinkynnet, kunnes kasvikset saavat väriä, mutta säilyvät vielä napakoina (n. 15 min.). Puristele pehmenneet valkosipulit kuoristaan ja vispaa sekaisin oliiviöljyn kanssa. Sekoita maustettu öljy porkkanaseokseen. Pyöräytä joukkoon myös muut kasvikset vihreitä lukuunottamatta. (*Lisäsin omaani myös pikkelöityä appelsiinia, jonka ohje on kylläkin vasta matkalla blogosfääriin, joten siksi suluissa. Sen voi jättää poiskin tai kokeilla tilalle säilöttyä sitruunaa, jos sitä onnistuu löytämään.) Asettele suureen  kulhoon vihreä salaattipeti ja kauho päälle porkkana-couscousia. Viimeistelyyn sopii loistavasti dukkah- tai jokin vastaava mausteseos tai ihan vain kevyesti paahdetut mantelit.

porkkanacouscous2_1

6 kommenttia “Elämää kirjaprojektin jälkeen ja Porkkana-couscous”

  1. Ihastelinkin tätä couscousta jo Instagramissa. Näyttää ja kuulostaa niiin hyvältä!

    Ja onnea uuteen pestiin! OmNamissa on pitänyt piipahtaa jo pitkään, mutta Helsinki osuu niin harvoin matkan varrelle.

    1. Kiitos! Tämän kevään siellä ainakin olen siellä oppityttönä 🙂 Tervetuloa lounaalle, jos matka sattuu kohdille vielä ennen heinäkuuta!

  2. Näyttää herkulliselta. Meillä on ”kulhoruoat” kanssa lemppareita.

    Ne on myös parhaita silloin, kun haluaa siirtää kaupassa käymistä seuraavaan päivään. Niihin on helppo esim. höyryttää juureksia tai kasviksia ja koota jotain aina kaapista löytyvää papua, sipulia ja tomaattimurskaa kastikkeeksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *